Megtanulták használni a szemüket

Húsz nap alatt 2000 kilométert megtenni önmagában is szép teljesítmény, hát még ha tudjuk: a feladatot öt látássérült kerékpáros teljesíti, két tandemmel és egy szólóbiciklivel.

A túra Győrből indult, és a kerékpárosok a minap Brüsszelben álltak meg pihenni, ahol Andor László EU-biztos munkatársai az Európai Bizottság székházában üdvözölték őket. A négy gyengén látó és egy teljesen látássérült, vak hobbibiciklista, Baráth Mária, Matis Mónika, Horváth Norbert, Komsa István és Mittnacht József augusztus kilencedikén vágtak neki a túrának, és a tervek szerint 29-én érkeznek az angol fővárosba. Céljuk ugyanis az, hogy bejussanak a paralimpia megnyitóünnepségére.

Naponta 100 kilométert tesznek meg, s azt mondják, a menetidőt nem az ő „lassúságuk” növeli, hanem az eltévedések. A GPS ugyanis nem jelzi a kerékpárutakat, ezért ők sokszor az autóutat választották a gyorsabb haladás miatt. De így is több mint hatvan százalékban a bicikliseknek fenntartott úton tudtak közlekedni. Feltérképezték Európát: tapasztalataik szerint Németországban és Ausztriában a legtöbb és a legjobb minőségű a kerékpárút, és a közlekedési kultúra is ezekben az országokban a legfejlettebb. Ahogy Horváth Norbert mesélte, a német és osztrák területeken a kamionos hajlandó akár kilométereken át kísérni a biciklistát, mire az előzéshez elegendő helye lesz, míg Belgiumban inkább az jellemző, hogy „leszorítják” a kétkerekűeket az útról.

Egy láncszakadáson és pár defekten kívül nagyobb műszaki gondjuk nem akadt az úton. A legkeményebb szakaszként a Rastatt és Saarbrücken közötti utat élték meg, ahol még a meleg is rekkenő volt. A kisbusszal velük tartó Rónaszéki Katalin felidézte: indulásnál sok barát, támogató kísérte őket, és majdnem mindenhol kisebb fogadással várták a biciklistákat. Győr testvérvárosában, a németországi Sindelfingenben kerékpárosok és látássérültek részvételével ünnepséget tartottak a városházán. A luxemburgi határon pedig harmincan fogadták őket, köztük Kim Kirchen, volt Tour de Franceos versenyző is, akikkel együtt gurultak be a nagyhercegség fővárosába.

Az európai túra ötlete Mittnacht József fejében született meg. Hallott arról a szegedi testvérpárról, akik négy éve elkerekeztek Pekingbe (róluk 2×2 keréken Pekingbe címen 2008. szeptember 14-én jelent meg cikkünk – a szerk.), és arra gondolt, 2012-ben ők is megpróbálhatnák, ráadásul London közelebb van. A gyengén látó József gyógymasszőrként dolgozik Győrben (persze biciklivel jár munkába). A kilencvenes években a Bécs–Pozsony–Budapest szupermaratonon gyógymasszőrként látott először tandemeket. A kétszemélyes bicikli annyira megtetszett neki, hogy 2006-ban feleségével lekerekezték a szupermaraton távját, amit azóta többször megismételtek, még akkor is, ha a hivatalos verseny elmaradt. Mittnacht József ezután alapította meg a győri Tandem Látássérültek Kerékpározását Segítő Egyesületet. Amikor arról faggatom, hogyan csinálja, egyszerűen annyit felel: „Megtanultam használni a szemem”. Tanácsként azt teszi hozzá, hogy a gyengén látó gyermekeket az első négy évben érdemes speciális iskolába küldeni, de utána muszáj integrálni őket a látók világába.

A kerekezéssel azt szeretnék megmutatni, hogy a fogyatékkal élő emberek, köztük a látássássérültek is sportolhatnak, és nem kell lemondaniuk a nagy kalandokról sem. A bátor kerékpározók saját biciklijükkel indultak neki az útnak, a költségeket, többek között az utánfutót, a benzint, a szállásokat adományokból rakták össze, testvérvárosok, klubok segítenek nekik. Mi pedig szurkolunk, hogy bejussanak a paralimpia megnyitójára: megérdemlik.

Mittnacht József, Komsa István, Matis Mónika, Horváth Norbert, Rónaszéki Katalin és Baráth Mária
Mittnacht József, Komsa István, Matis Mónika, Horváth Norbert, Rónaszéki Katalin és Baráth Mária
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.