Illatorgia - Saját fűszerkert

A fűszernövények tartására csak rábeszélni tudok mindenkit. Nincs olyan kiskert, terasz vagy ablakpárkány, ahol ne lehetne helyet szorítani néhány példánynak. De az sem baj, ha egyetlen cserépben árválkodik a rendszerint illatos növény. Érdemes a család általános étkezési szokásaihoz alkalmazkodó friss konyhai adalékokat otthon termelni.

Lendít egy-egy vendégfogadás nívóján, ha saját friss fűszerrel ékesítik a tálat, vagy menta kerül a szorbetbe, koktélba. Pompás frissítő készíthető például a zöld teából, ha a másfél liternyi léhez egyetlen gerezd lime-ot, egy négy-öt leveles mentaágacskát és ízlés szerinti ízesítőt adunk. A hűtés költségét is bekalkulálva az egész nem kerül tíz forintnál többe. Az otthoni fűszertermesztés egyetlen hátulütője, hogy a friss növény felszabaduló aromái igencsak étvágygerjesztők. Ne csodálkozzanak, ha a családtagok falánkabbak lesznek. Mindez azonban jól jön azokban a családokban, ahol soványka és étvágytalan a gyerek.

Általában a fűszernövények betakarításának ideje a nyár közepe. A levágott hajtásokat ajánlatos egy-egy kiadós eső után szedni, vagy a kötegbe kötés előtt lemosni. A kévéket szellős, árnyékos helyre kell akasztani, s egy-két hétig szárítani. Lehet asztalon, papíron, szárítókereten vagy aszalókosárban szárítani. Arra kell ügyelni, hogy se a tűző nap, se nedvesség ne érje. A napsugarak ugyanis az értékes illóanyagokat lebontják, a nedvesség hatására meg a növény elrothad. A leveleket le kell húzni a már száraz szárról és kis vászonzacskókban, fém- vagy üvegedényben tárolni.

A friss fűszernövények használata előtt érdemes a régi szakácskönyveket átlapozni, mert használatuk, adagolásuk jócskán eltér a boltban vásárolható fűszerkészítményekétől. A kompótok, sütemények ízesítésére való az étvágyjavító hatású ánizs, amely fél méter magasra növő egyéves növény, és még ilyenkor is vethető. A magas illóolajtartalmú termése nyár közepére érik be. A mentafélék kétéves növények, leveleik nem csak teának valók. Egy-egy levél pikáns ízt ad az ételeknek is. Folyamatosan szedhetőek.

A citromfű megszárított hajtásai és levelei étvágyfokozóak, és nyugtató anyagokat is tartalmaznak. A csombor levele a gyümölcssalátákba való. Jótékony hatása, hogy csökkenti a babételek okozta felfúvódást. Aki már használta, tudja, hogy csak közvetlenül a főzés befejezése előtt szabad az ételhez adni. A gyömbér rizómája könnyen hámozható, de a hatóanyagának java közvetlenül a héj alatt található, ezért nem szabad vastag héjjal pucolni. Szárítás után őrölve lehet tárolni. A kaporhoz csak egyetlen megjegyzés kívánkozik: aki egyszer beengedte a kertjébe, nehezen szabadul meg tőle.

A kaporhoz képest a kakukkfű az egész kert kellemes vendége, és még a kutyás kertekbe is ajánlható. Érdemes a gyepen elszórva ültetni. Ha nem a legalacsonyabb fokozatra van állítva a fűnyíró, akkor a kakukkfű együtt él a fűfélékkel. A legtöbb eb kedveli, ha bundája markáns illatú. Ki tudja miért, a kakukkfűben szívesen hemperegnek, s egy kakukkfű illatú kutya igazán nem kellemetlen társaság. A fűszerkertbe ültetett kakukkfű leveleit a virágzás idején kell szedni.

Az egyméteresre megnövő lestyán – vagy ahogy többen ismerik, a vegeta – levele és gyökere használható. Levele markáns illatú, ezért csak keveset kell belőle használni. A zellerre emlékeztető ízű növény levelei sültekhez, levesekhez valók. Lereszelt nyers gyökere a salátákat savanyítja. A levendula nemcsak édességeket, lekvárt ízesítő fűszernövény, hanem hangya, levéltetű és molyriasztó is. A szurokfű vagy oregano régi magyar fűszer. A levelei gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaznak, miközben a süteményeknek is finom ízt adnak.

A jövő héten a cserjék szaporításáról írunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.