Quincy Jones Radics Gigiről: Beyoncé – kicsiben

Még tizenhat éves sincs, de már maga Quincy Jones, a legendás zenei producer kérte fel, hogy énekeljen Svájcban, a Montreux-i Jazzfesztiválon. Az Endrefalváról érkezett Radics Gigi alig egy hónapja nyerte meg a Megasztár zenei tehetségkutató hatodik szériáját, amikor felkérést kapott az amerikai zeneszerzőtől. Quincy Jones nem gondolta volna, hogy egy tizenöt éves lány hangja képes még libabőrt okozni neki.

Gigi menedzserének egy ismerőse mutatta meg a hetvenkilenc éves producernek a fiatal lány megasztáros dalait. Jonesnak egyértelmű volt, hogy Gigit meg kell hívnia a Genfi-tó melletti, 1967 óta futó világhírű rendezvényre.

– Tátva maradt a szám – mesélte a meglepettségét Gigi, amikor először hallotta a jó hírt. Ő lett a fesztivál első napjának utolsó fellépője. Közvetlenül előtte a jazz-zongorista Chick Corea és a Don’t Worry, Be Happy slágeréről ismert Bobby McFerrin játszott a színpadon. Gigi a show fináléjában Jennifer Hudson egyik dalát adta elő, majd fiatal háttérzenészek kíséretében a montreáli, tizennyolc éves Nikki Yanofskyval énekelte el Aretha Franklin Respect című örökzöldjét.

Quincy Jones Gigit a világ legjobb hangjai közé sorolja. Ha pedig valaki, akkor a Chicagóban született, többszörös Grammy-díjas zenemogul biztosan tudja, kiben munkál a tehetség. Számos nagy hírű előadó, köztük Frank Sinatra és Ella Fitzgerald pályáját segítette, és ő volt a producere Michael Jacksonnak, amikor megszületett a poplegenda zenetörténeti jelentőségű Bad és Thiller című lemeze. És ha már zenetörténet: Jones „toborozta” össze 1985-ben azt a nagy nevekből álló sztárcsapatot, amely elénekelte a We Are The World című, az éhező afrikaiak megsegítésére írt jótékonysági slágert. A mostani, svájci fellépés után pedig nem kizárt, hogy Jones és Gigi a jövőben újra találkoznak.

A világ legjobb hangjai közé sorolja Radics Gigit a legendás producer, Quincy Jones
A világ legjobb hangjai közé sorolja Radics Gigit a legendás producer, Quincy Jones

Ezzel teljesülne Gigi nagy álma: a külföldi karrier. Persze az idáig vezető út sem volt zökkenőmentes. A fiatal énekesnő háromszor is jelentkezett a Megasztárba, mire bejutott a döntős tizenkettő közé. Pedig már hatévesen énekelt, nyolcéves kora óta pedig önálló zenekara van. Az édesapja alapította neki, aki egyben billentyűs is volt a csapatban. Mellesleg ő Gigi legjobb barátja.

– Kollégák voltunk. Ezért is szoktunk össze ennyire – meséli jókedvűen Gigi, akit az édesapja minden fellépésére elkísér. Nyolcéves korától megszállott Megasztár-rajongó, a műsort az első szériától kezdve figyelemmel kísérte. – A kedvencem Tóth Vera volt. Imádtam, amikor elénekelte a Hamu és gyémántot Cserháti Zsuzsától – mondja Gigi, aki annyira megszerette Cserháti dalait, hogy nyolcévesen egy egész repertoárt énekelt belőlük a zenekaruk fellépésein.

A kis Gigi mindig is bátran állt a színpadra, csupán a testsúlya zavarta. Sokan csúfolták, ezért személyi edzőhöz járt, és idővel sikerült lefogynia. További gondot jelentett az angolnyelv-tudás. Amikor Gigi 2008-ban a negyedik Megasztár válogatásán előadta kedvenc énekesnője, az amerikai Beyoncé Knowles Listen című szerzeményét, még nem tudta tisztán kiejteni az egyes szavakat. A zsűritag Mester Tamás azt hitte, hogy a kamaszlány cseh nyelven énekel.

Gigi az ötödik Megasztárban már ezt a problémát is kiküszöbölte. Bejutott a versenyzők közé, de egy dalpárbajban elvérzett. Csalódott volt, mégis újra jelentkezett. – Ezúttal adásról adásra gondolkodtam – mesélte új taktikáját. Az RnB-, gospelés jazzdalokban utazó Gigi sorozatosan lepte meg a zsűrit és a nézőket. Úgy énekelte Beyoncé dalait, mintha maga az amerikai popénekesnő állna a színpadon. Persze a saját stílusában, „gigisen”. Végül mindent vitt. Amikor a példaképéről kérdezem, Gigi csillogó szemmel mesél Beyoncéról. „Nincs rajta hiba. A megjelenése, az előadásmódja, a hangja tökéletes. Éjjel-nappal őt hallgatom.” Gigi reménykedik, hogy egyszer majd találkozhat vele. Talán sikerül is. Kiadója nemrég vette fel a kapcsolatot a Los Angelesben élő magyar komponistával, Kelemen Hubával, aki közösen írja meg Gigi első dalát Pascal Guyonnal, a brit popénekesnő, Leona Lewis Grammy-díjas zeneszerzőjével. A dalhoz klip is készül, várhatóan Los Angelesben.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

S ha egyszer Gigi közösen lép fel Beyoncéval Amerikában? Reméljük, így lesz – csak össze ne keverjük a hangjukat!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.