Tiltott gyümölcs a piperkőcöktől

1978-at írunk. A közép-angliai Birmingham főutcáján, a Broad Streeten dúl a popzenei forradalom. Az egyik pubban éppen a Black Sabbath botrányhős énekese, Ozzy Osbourne rendel jellegzetes karcos-vékony hangján egy pint sört.

Robert Plant, a Led Zeppelin frontembere modell barátnőjével csavarog a bérházak között, az iparváros szürke egét bámulják. A Barbarella’s klubban adott koncertje után a Sex Pistols punk poétája, Johnny Rotten lazít egy szál cigivel, miközben II. Erzsébet angol királynőn viccelődik.

Nagyjából ekkorra tehető, hogy két művészeti középiskolás fiatalember, John Taylor és Nick Rhodes, a június 28-án a budapesti Papp László Budapest Sportarénában koncertező Duran Duran alapító duója besétál a Rum Runner éjszakai mulatóba egy kazettával, amelyen néhány számuk demófelvétele hallható. A Rum tulajdonosának megtetszik a két extravagáns srác, John poharakat szed, Nick éjjelente lemezlovasként lép fel a klubban.

Dobosuk, Roger Taylor pedig a renitens vendégeket hajítja ki az utcára, amennyiben a helyzet úgy kívánja. Heti egyszer fel is léphetnek, azonban énekesük váratlanul otthagyja a Duran Durant, mondván, a zenekarból „soha nem lesz semmi”. A tagok énekes után néznek, és amikor a sokadik meghallgatáson megjelenik egy Simon Le Bon nevű fiatal költő, rózsaszín, leopárdmintás nadrágban, hóna alatt egy köteg verssel, rögtön tudják: megvan, akit kerestek.

Így indult el a nyolcvanas évek egyik legismertebb zenekarának sikertörténete. Három évvel a klubkoncertek után, 1981-ben megjelent első lemezük, a banda nevét viselő korongon a Girls On Film című nótával,melynek klipje igazi kultúrsokként hatott: a félmeztelenül szumózó lányokkal fűszerezett videót Angliában betiltják, az MTV zenecsatorna sem játssza, ellenben az amerikai éjszakai klubokban állandóan vetítik. Mint a tiltott gyümölcsök általában, a Girls On Film is ismertséget hoz készítőinek.

A Duran Duran pedig forradalmasítja a popkultúrát a dallamos, laza és elszállós zene, a divatos zakók és a hanyagul homlokba fésült frizurák, valamint a rövidfilmremekekként működő klipek ötvözetéből kialakult stílusával. Olyan dalok születnek a következő években, mint a korai nyolcvanas évek fiatalságában dolgozó csillapíthatatlan életvágyat megéneklő Hungry Like The Wolf, a magány és a szerelem megválthatatlanságát négy akkordban elmesélő Save A Prayer vagy a James Bond-film, a Halálvágta betétdalaként arató A View To A Kill.

És persze a Wild Boys, melynek klipje nem csupán a Mad Maxfilmek utópiájának megidézése miatt vált híressé. A forgatáson Le Bon kis híján életét vesztette. A hatalmas malomszerkezet, melyre rákötözték, éppen akkor állt le, amikor Le Bon fejjel lefelé lógott egy medencényi esővízbe – másfél percig bírta levegő nélkül, amíg sikerült lejuttatni egy oxigénmaszkot.

1985-re a Duran Duran már több mint tizenegymillió eladott lemezen volt túl, és talán a gyors sikerek, talán az őket folyamatosan piperkőcséggel és felszínességgel vádoló zenekritikusok hatására a zenekart összetartó barátság bomladozni kezdett. Először Roger Taylor, a dobos lépett ki az együttesből, majd hamarosan a drogproblémákkal küzdő Andy Taylor is úgy döntött, elég volt a világhírnévből és a visítozó tinilányokból.

A Simon Le Bon által vezetett zenekart azonban sem az idő, sem a tagcserék nem bomlasztották fel véglegesen. A kilencvenes évek lemezei után az időközben visszatérő Andy Taylorral 2010-ben készítették el a szimbolikus című All You Need Is Now című albumot, és akárcsak harminc éve, újra előhúzták a Duran Duran legnagyobb fegyvereit a Girl Panic!-hez készített klipben: a gyönyörű nőket, a magától értetődő eleganciát, a dallamos popérzést.

Azt, amely a budapesti koncert után alig egy hónappal a Londoni Olimpiai Stadiont tölti majd be: a július végi megnyitó egyik fő attrakciója a Duran Duran lesz.

Simon Le Bon. Rózsaszín, leopárdmintás nadrágban ment el a meghallgatásra
Simon Le Bon. Rózsaszín, leopárdmintás nadrágban ment el a meghallgatásra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.