Platinás trubadúr

Ha a szokásosnál is napbarnítottabbnak tűnik majd június 27-én, annak egyszerű oka van: a karib-tengeri szigetországban, Dominikán készült budapesti koncertjére Julio Iglesias, aki csaknem negyedszázad múltán tér vissza Magyarországra.

Az egykori szocialista blokk országai közül elsőként nálunk koncertezett a romantikus dalok trubadúrja 1988 augusztusában, s akkor a Népstadionban több mint 10 ezren szurkoltak neki.

– Különös lüktetése volt annak a koncertnek – meséli az MTI-nek adott interjújában Iglesias. – Máig úgy érzem, hogy benne volt a levegőben az akkor elkezdődött változások szelleme is.

Aligha véletlen, hogy a spanyol sztár akkoriban éppen Budapestet választotta a vasfüggönyön túli első koncertjének állomásaként. Volt ugyanis egy madridi magyar, akire fiatal korában bálványként tekintett. Puskás Panchóról van szó, aki az 1960-as évek elején ért spanyolországi futballkarrierjének csúcsára, amikor ifikapusként ugyanott játszott Julio Iglesias is. Mint meséli, Puskás gyakran járt le a juniorok edzésére, kapura is rugdosott neki. Azt állítja, hogy Pancho kedvelte őt, igaz, nem annyira kapustehetsége, mint inkább a hangja miatt. Iglesias egy csúnya autóbaleset miatt kénytelen volt abbahagyni a labdarúgást, s gitározni kezdett, hogy részleges bénultságát feloldja. Közben folytatta jogi tanulmányait, majd Angliába utazott nyelvet tanulni. Kiderült, hogy kellemes hangjával elzsongítja a romantikus dalok szerelmeseit – különösen a hölgyeket –, így koncertezni kezdett.

A nemzetközi ismertséget az 1970-es amszterdami Eurovíziós Dalfesztivál hozta meg neki, bár ma már kissé lekicsinylően beszél róla: az csak három perc volt az életéből.

Azóta körbeénekelte a világot. 1976-ban először lépett fel a Madison Square Gardenben New Yorkban. A brazíliai Sao Paolóban 150 ezer ember könnyezte meg a latin trubadúr által előadott Una paloma blancát.

Iglesias 300 millió hanghordozót adott el világszerte, rajta van a legtöbb lemezt értékesítő zenészek top 10-es listáján. Vezeti a spanyol ajkú zenészek lemezeladási listáját is, de ami párját ritkítja: anyanyelvén kívül 19 idegen nyelven énekelt lemezre dalokat. Ezalatt 2600 platina- és aranylemezt kapott, világszerte több mint ötezer koncertet adott, ezeket összesen 60 millió néző hallgatta. S hogy művészetét kollégái is értékelik, annak bizonysága, hogy olyanokkal énekelt duettet, mint Frank Sinatra, Stevie Wonder, Willie Nelson, Diana Ross, Paul Anka, CharlesAznavour és a Beach Boys vagy Palcido Domingo.

Őrülten romantikus dalai mellett neki köszönheti a világ Enrique Iglesiast, első házasságából származó fiát is, aki apjához hasonlóan ma már szintén Grammy-díjas. Julio nagyon büszke Enrique sikereire, csak az unokát hiányolja tőle. Legidősebb lánya ugyan már nagyapává tette a 68 éves énekest, most viszont Enriquén lenne a sor. Hetente jelennek meg újságcikkek arról, hogy jövendőbelije, az exteniszező Anna Kurnyikova terhes, de ezek a hírek rendre kacsának bizonyulnak. – Nem sieti el – mondja Julio, aki maga is elég későn kapcsolt: nyolc gyermeke közül öt a második házasságából született. Miranda, Iglesias holland felesége húsz évvel fiatalabb nála.

A hetvenhez közelgő sztár idén 90 koncertet tervez, esze ágában sincs visszavonulni. Budapestre is hat kelet-európai fővárost érintő koncertsorozat részeként érkezik, s ígérete szerint eljátssza valamennyi nagy slágerét. Köztük a Manuelát, a Rio rebeldét, az A flor de piel-t, az Abrázamét, vagy a Soy un truhán, soy un senort, az 1970-es évek legkedveltebb dalait. De a 80-as évek nagy slágerei, a To All The Girl’s I’ve Loved Before, a Lo mejor de tu vida és a Que no se rompa la noche is programon szerepel.

 Ha Iglesias negyedszázadonként jön Budapestre, félő, ez lesz nálunk az utolsó koncertje. Viszont ha arra gondolunk, hogy reggelente 35 évesként ébred, mint mondja, van még esély. Csak az a tükör, csak az ne volna – kesereg az örökifjú trubadúr.

Julio Iglesias
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.