Mint Klicsko jobbegyenese
Salamon György, a belga söröket forgalmazó cég termékmenedzsere és szakértője alapvetésként leszögezi: a nélkülözhetetlen szakértelem mellett jó sör csak kifogástalan minőségű alapanyagokból készíthető. Azt mondja, Belgiumban egyik sem hiányzik. A szakértelem több száz éves, a gabona kitűnő, a víz kifogástalan, annak idején a gyarmatokról különleges fűszerek, gyümölcsök (gyömbér, csillagánizs vagy narancs) is eljutottak az országba, ezek mind a mai napig a különleges sörök nélkülözhetetlen alapanyagai is.
A belgiumi sörkészítésről 1068-ból származik az egyik legelső írásos emlék, noha a középkorban már szinte valamennyi apátságban működött sörfőzde. Az ott készített termékek eleinte a szerzetesek igényeit elégítették ki. Ezek a sörök különösen a böjti időszakokban jöttek jól, de a városlakóknak is sokat segítettek, amikor nagy járványok idején víz helyett fogyaszthatták ezt a biztonságos italt. A belga sörök ma már hihetetlen sokféleségükkel is hódítanak szerte a világban, így nálunk is, ám e helyütt csak egy rövid felsorolásra futja. Vannak köztük hagyományosnak tekinthetők, búzasörök, trappista sörök, apátságiak, gyümölcsízesítésűek vagy a spontán erjedésű, úgynevezett lambicok. Utóbbiak minőségét a helyi mikroklíma határozza meg, ízük erősen savanykás, ilyeneket egyébként a hazai gyakorlatból is ismertünk régebben, de azok nem a nemes hagyományoktól voltak olyanok, amilyenek…
A belga különleges, gyümölcsös ízesítésű sörökkel kapcsolatban megkerülhetetlen a kérdés: meddig sör a sör? Salamon György viszonylag gyorsan rövidre zárja a dolgot, azt mondja, amit gyümölcsből erjesztenek, az bor, amit meg gabonából, az sör. És utóbbi akkor is az marad, ha különleges anyagokkal ízesítik. A belga sörök esetében eleinte meggyel, málnával, később banánnal, kókusszal, maracujával, és mostanában csokoládéval vagy mézzel. Fontos lábjegyzet: a népszerű belga gyümölcsös söröket nem aromákkal és egyéb segédanyagokkal ízesítik, hanem kizárólag valódi gyümölcsökkel!
Néhány éve az amerikaiak is a belgák nyomába eredtek, ők is készítenek ma már különféle gyümölcsös söröket, sőt. Olykor kicsit messzire lódul a fantáziájuk: kitalálták a sütőtökös sört, valamint azt, amelyet cédrusfa hozzáadásával ízesítenek.
Igaz, ami igaz, a belgák sem ücsörögnek a babérjaikon. Az utóbbi idők mind népszerűbb ottani találmánya az úgynevezett sörpezsgő, ami bármilyen meglepő, sör is és pezsgő is; másként: a sörkészítés és a pezsgőkészítés folyamatainak közös eredménye.
A legjobb belga sörök minőségére jellemző egyébként, hogy tíz-húsz, némelyik típust akár ötven évre is félretehetjük, és fél évszázad elteltével minőségkárosodás nélkül fogyaszthatjuk. Más kérdés, hogy ízviláguk addigra módosul egy kicsit. Így még az is lehet, amennyiben egy palackot évtizedek múltán nyitunk fel, kezünkben lesz a 8701. belga sörfajta.