Mint Klicsko jobbegyenese

Bár Magyarországon közel 140-féle belga sör kapható, Belgiumban a sörfőzdék körülbelül 800 fajtát készítenek rendszeresen, és ha a különleges, alkalmi termékeket is figyelembe vesszük, akkor az ottani sörfajták száma több ezer, a Wikipedia szerint – elég hihetetlen – eléri a 8700-at! Játsszunk el a gondolattal, és képzeljük el, hogy naponta megkóstolnánk közülük egyet. Kevés híján 24 évig ihatnánk minden nap más- és másféle belga sört, de ne gondoljuk, hogy ez könnyű menet volna. A belga sörök között ugyanis akadnak olyan bivalyerősek (akár 12 százalékosak is!), amelyekből alkalmanként bőven elég egyetlen palacknyi,mert hamarabb padlóra küldik a gyanútlan polgárt, mint Vitalij Klicsko jobbegyenese.

Salamon György, a belga söröket forgalmazó cég termékmenedzsere és szakértője alapvetésként leszögezi: a nélkülözhetetlen szakértelem mellett jó sör csak kifogástalan minőségű alapanyagokból készíthető. Azt mondja, Belgiumban egyik sem hiányzik. A szakértelem több száz éves, a gabona kitűnő, a víz kifogástalan, annak idején a gyarmatokról különleges fűszerek, gyümölcsök (gyömbér, csillagánizs vagy narancs) is eljutottak az országba, ezek mind a mai napig a különleges sörök nélkülözhetetlen alapanyagai is.

Claire hercegnő, a belga királyi család tagja hazai sört iszik egy fogadáson
Claire hercegnő, a belga királyi család tagja hazai sört iszik egy fogadáson

A belgiumi sörkészítésről 1068-ból származik az egyik legelső írásos emlék, noha a középkorban már szinte valamennyi apátságban működött sörfőzde. Az ott készített termékek eleinte a szerzetesek igényeit elégítették ki. Ezek a sörök különösen a böjti időszakokban jöttek jól, de a városlakóknak is sokat segítettek, amikor nagy járványok idején víz helyett fogyaszthatták ezt a biztonságos italt. A belga sörök ma már hihetetlen sokféleségükkel is hódítanak szerte a világban, így nálunk is, ám e helyütt csak egy rövid felsorolásra futja. Vannak köztük hagyományosnak tekinthetők, búzasörök, trappista sörök, apátságiak, gyümölcsízesítésűek vagy a spontán erjedésű, úgynevezett lambicok. Utóbbiak minőségét a helyi mikroklíma határozza meg, ízük erősen savanykás, ilyeneket egyébként a hazai gyakorlatból is ismertünk régebben, de azok nem a nemes hagyományoktól voltak olyanok, amilyenek…

A belga különleges, gyümölcsös ízesítésű sörökkel kapcsolatban megkerülhetetlen a kérdés: meddig sör a sör? Salamon György viszonylag gyorsan rövidre zárja a dolgot, azt mondja, amit gyümölcsből erjesztenek, az bor, amit meg gabonából, az sör. És utóbbi akkor is az marad, ha különleges anyagokkal ízesítik. A belga sörök esetében eleinte meggyel, málnával, később banánnal, kókusszal, maracujával, és mostanában csokoládéval vagy mézzel. Fontos lábjegyzet: a népszerű belga gyümölcsös söröket nem aromákkal és egyéb segédanyagokkal ízesítik, hanem kizárólag valódi gyümölcsökkel!

Néhány éve az amerikaiak is a belgák nyomába eredtek, ők is készítenek ma már különféle gyümölcsös söröket, sőt. Olykor kicsit messzire lódul a fantáziájuk: kitalálták a sütőtökös sört, valamint azt, amelyet cédrusfa hozzáadásával ízesítenek.

Igaz, ami igaz, a belgák sem ücsörögnek a babérjaikon. Az utóbbi idők mind népszerűbb ottani találmánya az úgynevezett sörpezsgő, ami bármilyen meglepő, sör is és pezsgő is; másként: a sörkészítés és a pezsgőkészítés folyamatainak közös eredménye.

A legjobb belga sörök minőségére jellemző egyébként, hogy tíz-húsz, némelyik típust akár ötven évre is félretehetjük, és fél évszázad elteltével minőségkárosodás nélkül fogyaszthatjuk. Más kérdés, hogy ízviláguk addigra módosul egy kicsit. Így még az is lehet, amennyiben egy palackot évtizedek múltán nyitunk fel, kezünkben lesz a 8701. belga sörfajta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.