Magyar lány az élen

Mint a legtöbb egyetemistával, vele is előfordult, hogy csak az utolsó pillanatban készült fel a vizsgára. Bár szeretett tanulni, nem volt tipikus osztályelső, szívesebben töltötte mással az idejét. Így ő maga sem számított arra, hogy éppen az MBA (Master of Business Administration) elit diploma hozza meg számára a „legjobb tanulónak” járó elismerést.

A 29 éves Kerekes Beatrix (képünkön) ünnepélyes keretek között, a spanyol Kongresszusi Palotában vette át nemrég a madridi IE Business School legjobb tanulójának járó oklevelet. 75 nemzet 260 diákja között ő volt az egyetlen magyar. „Egy nagyon jó iskolában elsőnek lenni nyom valamit a latban, bekerül az életrajzba is, és remélem, az álláskeresésnél is számít majd” – mondja lapunknak Kerekes Beatrix.

A tanulásra sosem kellett biztatni, kiskorától tisztában volt vele, hogy jó eredményekkel, nyelvtudással több lehetősége lesz az életben. Sváb család leszármazottjaként szinte természetes volt, hogy német nemzetiségi iskolába járjon.

A nyelvet nem otthonról hozta, csak nagyszülei beszélik, neki is az iskolában kellett elsajátítania. 14 évesen középfokú nyelvvizsgát tett németből, utána pedig angol két tannyelvű gimnáziumba iratkozott – ahol a második választható nyelv a spanyol volt.

Ám egy dolog az iskolában elsajátított nyelvtudás, és más az éles helyzet, ahogy azt 15 évesen ő is megtapasztalhatta, amikor egy csereprogram keretében New Yorkba került. Az első történelemórán éppen az alkotmányról volt szó.

A tanárnak rögtön feltűnt, hogy az új diák egy szót sem ért az egészből. Amikor rákérdezett, ő csak annyit tudott hebegni, hogy „cserediák vagyok”. De hamar túltette magát az első nehézségeken, amerikai családjába pedig olyan jól beilleszkedett, hogy évek múltán meghívták a lányuk esküvőjére.

Habár kipróbált többféle sportot (kedvence a snowboard), és nem veti meg a karaokeéneklést sem, legfőbb hobbija az utazás. Egyetemistaként például Barcelonában is tanult. Bejárta szinte egész Európát, volt Marokkóban és idegenvezetőként Jordániában is. Ugyanígy szeret külföldieket kalauzolni Budapesten is: „amikor rácsodálkoznak valami szépre, akkor én is jobban felfedezem, másképp látom azt” – meséli.

Még fiatalon, kötöttségek nélkül szeretett volna nemzetközi tapasztalatokra szert tenni, így amikor 2008-ban közgazdászként végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen, külföldi munkalehetőség után nézett. A Fidelity International londoni befektetési alapokat kezelő cégnél helyezkedett el. A cég európai rotációs programja keretében került Madridba egy évre, majd egy évig Londonban és egy fél évig Frankfurtban dolgozott. Bár lett volna lehetősége Bécsbe költözni, személyes okokból a madridi letelepedés mellett döntött. Ahhoz pedig, hogy jó állást találjon a spanyol fővárosban, ma már elengedhetetlen az MBA-képesítés.

A madridi IE Business Schoolt a világ tíz legjobb egyeteme között tartják számon. „Számomra nem annyira az oktatás színvonala volt fontos, hanem az, amit a többiektől tanultam. Ez az iskola komoly kapcsolatrendszert is nyújt” – mondja.

Az MBA-diploma megszerzése súlyos anyagi áldozattal is jár – a tandíj 52 ezer euró –, így sokan hosszú évekre eladósodnak. Kerekes Beatrix előre takarékoskodott, de családjától is kellett kölcsönkérnie, amit évek alatt ad majd vissza. A legtöbb társa arra számít, hogy a diploma birtokában magasan fizetett álláshoz jut, így a befektetés gyorsan megtérül. De Kerekes Beatrix szerint ez sem egészen így van. „Feltételezik ugyan, hogy egy MBA-s többet kér, de ma már a vállalatok diktálnak, annyi a fizetés, amennyit ők ajánlanak.”

Igaz, csak a napokban vehette át diplomáját, de eddig még őt sem keresték meg állásajánlattal. Több helyre beadta jelentkezését, megy majd állásinterjúra, de egyelőre csak a három hónapos nyári gyakorlat biztos egy spanyol energetikai cégnél. A gazdasági válság alatt még neki sem egyszerű az álláskeresés. „Régebben a cégek versenyeztek a legjobb diplomásokért, de fordult a helyzet: inkább nekünk kell versengenünk a jó munkahelyekért” – mondja, és hozzáteszi: „Manapság az MBA-diplomások három-hat hónap alatt találnak munkát. És általában nem az első állás lesz az, amire az ember vágyik, hanem a második vagy a harmadik.” De ez sem szegi kedvét. Kerekes Beatrix hosszú távra tervez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.