„Szappanopera” politikus főszereplővel

Az amerikai elnökválasztási verseny éppen csendesebb szakaszában van. Ám az egykori demokrata elnökjelölt, John Edwards bírósági ügye gondoskodik róla, hogy a tévénézők és újságolvasók ne maradjanak politikai szappanopera nélkül, amelynek napról napra várhatják az újabb és újabb fejezeteit. Ráadásul ezúttal bekukkanthatnak a színfalak mögé: van itt szerelemgyerek,milliárdos támogató és egy kiskutyahűségű, majd átvert és csalódott alkalmazott is.

Az 59 éves Edwards John Kerry alelnökjelöltje volt 2004-ben. Az elvesztett választás után azonnal szervezni kezdte következő előválasztási kampányát. A demokrata párt egyik kedvencének számított, sokáig azt hitte, a 2008-as választások előtt csak Hillary Clintonnal kell megküzdenie a jelöltségért. Barack Obama feltűnése és néhány csúnyán elvesztett előválasztás után azonban kiszállt a versenyből.

Az csak később derült ki, hogy kampánya során mindvégig rejtegette szeretőjét, Rielle Huntert, akitől egy kislánya is született. 2006-ban találkoztak először, és az év végén, a kampány kezdetén a nő már Edwards videósa volt, az internetes oldal számára készített (jó pénzért) filmeket. A munkatársak szerint ezek meglehetősen gyatra minőségűek voltak, és egy idő után sokaknak feltűnt, hogy az egykori észak-karolinai szenátor kivételez a hölggyel. (Még a bőröndjét is cipelte, és egészségbiztosítást is követelt neki, miközben a külsősöknek ilyen nem járt a csapatból.) Voltak, akik figyelmeztették Edwardsot, de hiába. Egyikük felmondott, a másikat maga a jelölt rúgta ki.

Nem sokkal később azonban lebukott. Rákbeteg felesége, a 2010-ben elhunyt Elizabeth Edwards azt követelte, hogy azonnal mondjon fel Hunternek. Ez meg is történt, ám a viszonynak nem vetett véget. A titkolózáshoz, valamint ahhoz, hogy a szerető Edwards után utazhasson a kampányban, rengeteg pénz kellett. Főleg amiatt, mert – mint azt a bíróságon a tanúk elmondták – Hunternek „jó ízlése” és „magas igényei” vannak. A stáb azt találta ki: két gazdag politikai támogatótól kérnek pénzt, akik lelkesen írták is a csekkeket, közel egymillió dollár értékben. Ezekből jutott új BMW-re, nyaralásokra, szállodai szobákra és drága ruhákra, no meg később a kórházi számlákra a szülés után. A pénzt pedig (természetesen) nem Edwardsnak, hanem az egyik alkalmazottjának küldték. Andrew Young, a legfontosabb tanú kezelte a pénzt és intézte Hunter ügyeit.

Az áprilisban kezdődött perben többek közt azzal vádolták Edwardsot, hogy jogtalanul fogadott el kampánypénzeket, s használta fel azokat viszonyának és abból született gyermekének eltitkolására. A vád szerint az ügy nyilvánosságra kerülése ártott volna Edwards kampányának, így az annak eltitkolására szánt pénzt tulajdonképpen kampánycélokra használták fel. Ennek viszont vannak határai, és transzparensnek is kell lennie – a jelölt által elfogadott pénz azonban jóval több volt, mint a megengedett limit, és így (persze) a választási bizottság felé sem számolt el vele. Edwards ügyvédei Youngot próbálták befeketíteni: érvelésük szerint a kampányalkalmazott a rajta keresztül folyósított pénz nagy részét magának tette el, és az új háza is ebből épült.

A per felemás véget ért: az esküdtek kilenc nap után a hat vádpontból csupán egyben tudtak azonos véleményre jutni. Ez egy 200 ezer dolláros csekkről szólt, amelyet mint kampánypénzt nem megfelelő módon használt fel. Ám ezt a csekket csak azután váltották be, hogy Edwards visszalépett, és befejezte kampányát, így ebben a vádpontban nem találták bűnösnek. A másik ötben a bíró kimondta, hogy eredmény nélkül ért véget a tárgyalás. Ez azt jelenti, az öt fennmaradó vádpontban újranyithatják az eljárást, ám ez nem biztos. Edwards a bíróság lépcsőjén nyilatkozott a sajtónak. Azt mondta, szerinte „Istennek van még terve vele”. Adódik a kérdés: vajon nem tett le arról, hogy visszatérjen a politikai pályára? Akármit is tervez, az amerikai sajtó szinte egyhangú ítélete szerint ez már lehetetlen.

Edwards szerint Istennek van még terve vele
Edwards szerint Istennek van még terve vele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.