Svéd pop, berber gyökerek

Van ebben a lányban valami misztikusan vonzó. Valami különlegesen boszorkányos, ami teljesen leköti az ember figyelmét. S amivel számos európai nemzetet is meghódított Loreen. A 28 éves, marokkói-berber bevándorlócsaládból származó svéd induló rekordszámú szavazattal, az összesítésben 372 ponttal nyerte meg az idei, sorrendben 67. Eurovíziós Dalfesztivált.

Loreen, polgári nevén Lorine Zineb Noka Talhaoui 2004-ben tűnt fel egy svéd tehetségkutatóban, rá egy évre kiadta első kislemezét, majd egy kereskedelmi csatornánál dolgozott műsorvezetőként. Zenei karrierjét 2011-ig hanyagolta, valóságshow-k társproducereként és rendezőjeként kereste kenyerét. Majd tavaly az Eurovíziós Dalfesztivál svéd nemzeti válogatóján próbálkozott. A döntőbe nem jutott be, mégsem adta fel. Az idén újra ringbe szállt, ezúttal hatalmas diadalt aratva.

Loreen a bakui fényesőben
Loreen a bakui fényesőben

Az Euphoria című sikerszáma mellett politikai aktivitással is felhívta magára a figyelmet. Csinos kis botrány kerekedett ugyanis abból, hogy azeri tartózkodása során ellenzékiekkel és emberi jogi aktivistákkal is találkozott. – Azerbajdzsánban nap mint nap megsértik az emberi jogokat. Szerintem ezeket nem kéne elhallgatni –idézte az énekesnőt az Azadlik azeri ellenzéki lap.

A dél-kaukázusi volt szovjet tagköztársaság miniszterelnök-helyettese, Ali Hasanov felszólította a dalfesztivált rendező Európai Műsorsugárzók Szövetségét, hogy kerüljék a találkozókat az Azerbajdzsán-ellenes csoportokkal és vessenek véget a dalverseny átpolitizálásának. Azeri hivatalos részről egyenesen azzal vádolták meg a bakuban dolgozó svéd diplomatákat, hogy arra biztatják Loreent: a színpadról ítélje el Ilham Aliyev elnök politikáját.

A dalfesztivál szabályainak eleget téve Loreen nem nagyon nyilatkozott, de azért egyértelművé tette politikai nézeteit. – Két részem van. Az egyik a magánember és a másik az előadóművész, és most utóbbiként vagyok itt –nyilatkozta a Reutersnak.

A svéd induló szombat éjszakai győzelme után fergeteges hangulat uralkodott Stockholm belvárosában. – Ez történelmi és varázslatos pillanat! Ez a legjobb dolog, ami Svédországgal az elmúlt 13 évben történt! – idézett a Reuters egy ünneplő fiatal lányt. Az első svéd győzelmet 1974-ben az ABBA együttes aratta a Waterlooval, most pedig, Loreennek hála, immár ötödször rendezheti meg jövőre a dalversenyt a skandináv ország.

Ahogy azt a fogadóirodák megjósolták, az élbolyban végeztek az orosz színekben fellépő udmurt szupernagyik, a Buranovszkije Babuski, a szerb Zeljko Joksimovics, valamint a hazai pályán induló Sabina Babayeva. A szép hangú albán Rona Nishliu ötödik lett. Baku azonban sokaknak csalódást hozott. A nagy reményekkel induló brit legenda, Engelbert Humperdinck élete során több mint 150 millió lemezt adott el, most azonban mindössze 12 pontot kapott, és a 25. helyen végzett. –Nagyon sok sikert értem már el karrierem során, az Eurovízió pedig fantasztikus élmény volt. Mindent megtettem a hazámért, a többi pedig nem rajtam múlott – nyilatkozta a veterán énekes a BBC-nek.

A magyar Compact Disco a harmadik helyet tűzte ki célul. Végül sikerült is nekik, csak éppen hátulról, a huszonhat indulóból a 24. helyen végeztek mindössze 19 ponttal. „Nincs szomorkodás! Felejthetetlen öt hónap áll mögöttünk, és az elmúlt két hét volt a hab a tortán! (…) Most léptünk a csúcshoz vezető út első lépcsőfokára! Nagyon sok visszajelzés jön külföldről, bele kell vágnunk és mennünk kell előre a végtelenbe és tovább! (…) Egy dolgot megígérhetünk, Európa hallani fog még rólunk és Magyarországról, ti pedig nagyon büszkék lesztek ránk!” –olvasható a Compact Disco Facebook-oldalán. Ugyan rosszabbul szerepeltek, mint a tavaly a 22. helyet elcsípő Wolf Kati, valahol a magyar banda is a győztesek közé sorolhatja magát. Közel 100 millió tévénézőnek mutathatták meg, mit tudnak, s produkciójukat több mint egytucatnyi országban már lemezszerződésekkel honorálták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.