Végletek a lakáspiacon

Majd jövőre emelkednek az árak, és nő a forgalom a lakáspiacon, az idei évben nem lehet számottevő változásokra számítani – derül ki az OTP Jelzálogbank e héten közzétett Lakóingatlan Értéktérképének összegzéséből.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisára épülő komplex elemzés rámutat: tavaly szűk két százalékkal csökkentek az eladási árak országos szinten, miközben a forgalom nem változott.

Az átlag mögött megbúvó különbségek azonban nagyok: vannak térségek és budapesti kerületek is, ahol ötödével kevesebb lakóingatlant adtak el tavaly,mint egy évvel korábban. Mindeközben olyan helyek is vannak, ahol ugyanennyivel, vagyis több mint 20 százalékkal nőtt a forgalom. A fővárosban a belső kerületek piaca még a válságban is aktív maradt, ellenben a peremkerületek egy részében jócskán visszaesett a tranzakciók száma. A legélénkebb pesti kerület a XIII. volt, ahol a lakásállomány 3,3 százaléka cserélt gazdát, ellenben a XXIII. kerületben csak a 0,7 százaléka. Vidéken a legélénkebb lakáspiaca három Győr-Moson-Sopron megyei kistérségnek van, ahol az ingatlanok 1,8 százaléka került új tulajdonos kezébe. Ellentétes statisztika íródott ugyanakkor három Heves és három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistérségben, ahol gyakorlatilag nincs mozgás, a 0,3 százalékos forgási sebesség ezt jelzi.

A végtörlesztés nem okozott mindenhol árcsökkenést, komoly mértékű alkukra a magasabb árú térségekben – Fejér, Heves, Pest, Somogy, Vas és Veszprém – volt példa inkább.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.