Davisek egymás között

Miles Davis és Miles Davis Budapesten találkozik: a megrögzött dzsesszisták címkebarát frakciója valahogy így ajánlaná Nils Petter Molvaer május 19-i koncertjét az A38 Hajón. Ő lenne a norvég Davis, ugye, ráadásul még a Barabás Lőrinc Quartet is fellép, s a négyes névadóját is szeretik a halhatatlan mester magyar inkarnációjaként emlegetni.

Nils Petter Molvaer legújabb, Baboon Moon című lemezét mutatja be, ő lenne a norvég Davis, ugye, ráadásul még a Barabás Lőrinc Quartet is fellép, s a négyes névadóját is szeretik a halhatatlan mester magyar inkarnációjaként emlegetni.

Hát szeressék, mi nem hiszünk az ilyesmiben.

Abban viszont igen, hogy delikátnak ígérkezik az a szombat este.

A sötét tónusú skandináv muzsikák képviselője hozza el trióját, hogy nyolcadik stúdiólemezét a nagyérdemű elé tárja. Molvaer trombitajátékát és kütyüzését Stian Westerhus gitáros és Erland Dahlen dobos egészíti ki, és bebizonyosodik: ott a helyük Jan Garbarek, Bugge Wesseltoft, Terje Rypdal és a többiek között, ami a kiválóságot illeti.

Ambient, fúziós dzsessz, progresszív rock: felületesen e szentháromságot emelnénk ki Molvaer műveivel kapcsolatban, a valóság viszont bonyolultabb. Molvaer született kalandor, hivatásos zenei határsértő. Gazdagon merít hangmintákból, aztán e külön-külön is isteni elemekből semmihez sem hasonlítható kompozíciókat kever. A koktél május 19-én élőben kóstolható az A38-on.

Ugyanott és majdnem ugyanakkor a Barabás Lőrinc Quartet is megmutatja, hogy van élet (de még milyen) a működését felfüggesztő Eklectric után. Az együtt zenélés és a rögtönzés: ez Barabásék zenéjének két legfőbb oszlopa, s mennyi minden tud felszaladni ezekre a hangi képződményekre!

I!

05. 19.

KEZDÉS: 19.30

ELŐADÓK: Nils Petter Molvaer Barabás Lőrinc Quartet

HELYSZÍN:

A38 Hajó koncertterem (Budapest, Pető híd, budai hídfő)

JEGYÁR: 4500 Ft, előre: 4000 Ft

HALLGATNI VALÓ

1. HALLGATÓI KONCERT

A Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekara játssza Vashegyi György vezényletévelJoseph Haydn Az évszakok című művét az Alma Mater-koncertek keretében május 14-én este fél 8-kor a Művészetek Palotájában.

JEGYÁR: 900–3500 Ft

2. JÁTÉKOS MUZSIKA 7 X 10 PERCBEN

A rádióban már régen nem szerepel ez a népszerű napi vetélkedő, de az Óbudai Társaskörben még lehet élvezni Czigány György műsorvezetését május 16-án délután 5-kor.

JEGYÁR: 500 Ft

3. „ISTEN, ÁLDD MEG A MAGYART...”

Kóruskoncert többek között a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákjaiból alakult énekkar részvételével a budakeszi római katolikus templomban (Havas Boldogasszony-templom) a XXXVI. Bárdos Lajos Zenei Hetek keretében május 8-án este 8-kor.

JEGYÁR: ingyenes

Barabás Lőrinc és a trombitája
Barabás Lőrinc és a trombitája
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.