Csendet, főzök!

Éjszakánként felidézi, mit szolgáltak fel vacsorára, és néha azon rágódik, hogy valamit jobban is csinálhattak volna. Bernard Vaussion ilyenkor álmatlanul forgolódik, aztán másnap kezdődik minden elölről.

Pedig az Élysée séfje nem ma kezdte a szakmát. 1974-ben került a francia köztársasági elnöknek otthont adó palotába, néhány hónappal Georges Pompidou halála előtt – így Nicolas Sarkozy már az ötödik államfő, aki elé nap mint nap ínycsiklandó, a francia konyhaművészethez méltó fogásokat kell letennie az asztalra.

Megtanulta, melyik államfőnek mit kell készítenie
Megtanulta, melyik államfőnek mit kell készítenie

– Meglátjuk, majd ő eldönti – közölte szűkszavúan az 58 éves Vaussion, amikor az AFP hírügynökség arról faggatta, vajon a szocialista Francois Hollande is az ő főztjét szeretné-e enni, ha győztesen kerül ki az elnökválasztás második (május 6-i) fordulójából. A séf addig is minden reggel bemegy az ötszáz négyzetméteres konyhabirodalomba, a párizsi Faubourg Saint-Honoré utcában, ahol XIX. századi rézlábasok lógnak a falon. Akár gálavacsorát főz királyoknak, államfőknek és Nobel-díjasoknak, akár a francia elnök legszűkebb családjának készít egy kis harapnivalót, ugyanaz a cél lebeg a szeme előtt: a tökéletesség.

Már a reggelente érkező alapanyagokat is személyesen szemrevételezi Bernard Vaussion, akit több mint húszfős csapat segít a konyhában. A londoni Buckingham-palotával ellentétben az Élysée-nek nincsenek „udvari” beszállítói – mindent onnan rendelnek, ahol a legkiválóbb minőségben meglelik. S mivel alapelv, hogy a francia államfők székhelyén minden a helyszínen készül, a kenyér kivételével, készételként legfeljebb a baguette lépheti át a kaput.

Az „ízlések és pofonok” mondás persze itt is érvényesül, és a hűséges szakács gyorsan megtanulta, melyik főnökének mitől csordul össze a nyál a szájában. A néhai Francois Mitterrand például rajongott a libamájért, Jacques Chirac pedig a bárányhúsért lelkesedett, bármilyen formában elkészítve. Nicolas Sarkozyvel egészségtudatosabb idők köszöntöttek be. A jelenlegi elnök a csirkehúst és a halat részesíti előnyben, s egyáltalán, a könnyedebb ételek híve. Gyengéje azért neki is van: az édességek, lehetőleg minél több csokoládéval. Mint Vaussion megsúgta a L’Express című hetilapnak: Sarkozy gyorsan és keveset eszik.

A konyhában is a köztársasági elnök a legbefolyásosabb francia. A 2007 óta hivatalban lévő, az újraválasztásért küzdő Sarkozy reggelente személyesen hagyja jóvá az aznapi menüt, odabiggyesztve egy „igen” szócskát a séf által javasolt fogások mellé. A legnagyobb figyelem az Élysée-palota lakójának étrendjét akkor övezte, amikor felröppent nemrég a sajtóban a hír: az étkezések végéről az államfő száműzte a Franciaországban szentségnek számító fogást, a sajtot. A rosszmájú kommentárok szerint Carla Bruni vigyáz a férje vonalaira – na de pont a sajtot venné el tőle?

Másra ügyelt az előző konzervatív elnök felesége, Bernadette Chirac. Az ő idejében alakult ki a (máig megőrzött) hagyomány, miszerint az Élysée konyháján kizárólag férfi személyzet dolgozik. A nők jelenléte ugyanis, vélte a szigorú Bernadette, csak megzavarná a csapatot. S bár Vaussion azóta próbaidőre többször is felvett hölgyeket, végül egyikük sem kapott állást.

Az elnöki séf amúgy egy nőtől, az édesanyjától tanulta a legelső gasztrofortélyokat. Az anya gazdag polgári háznál volt szakácsnő, de Bernard először inkább cukrásznak készült. Tizenhárom éves korában belevágott a főzési tanulmányokba, és tizenhat évesen már a párizsi holland nagykövetségen volt szakácstanonc. Ezután a svéd és a brit nagykövetség következett, majd – ugyanabban az utcában, kicsit arrébb – az Élysée-palota. Ott aztán végigjárta a konyhai hierarchia minden lépcsőfokát.

Nyugodt és udvarias: így jellemzik a kollégái Bernard Vaussiont. Bármilyen nagy a rá nehezedő nyomás, akárhány magas rangú vendéget kell az ízekkel elvarázsolnia, sosem emeli fel a hangját. Erről a rá jellemző tömörséggel annyit nyilatkozott: „Nem szeretem, ha kiabálnak.” A nyugalmát már csak azért is megőrzi, mert a legfontosabb protokollétkezéseknél még pótadagokat is készít. Ha egy pincér megbotlik, és a földre tálalja az ételkölteményt, a séfek séfje legfeljebb annyit mond: „Van másik.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.