Lakáspiaci adatdömping a vásárlókért

Újszerű eszközökkel igyekeznek magukhoz csábítani a potenciális ügyfeleket az ingatlanközvetítők és újabban a bankok is.

A két nagy ingatlanforgalmazó cég, a Duna House és az Otthon Centrum sokrétű, piaci tranzakciókra épülő adatbázisa mellett az FHB és az OTP is egyre innovatívabb ötletekkel száll versenybe az információs piacon a lakást keresőkért. Az FHB a héten élesítette be az interneten elérhető, ingyenes alkalmazását Otthontérkép néven.

Az Otthontérkép új területi bontásban mutatja be a budapesti lakáspiacot, ráadásul a szokásos – kínálati és eladási ár – információk mellett úgynevezett kiegészítő urbanisztikai információkkal is szolgál. Ilyen pél dául az egyes területeken a zöld terület aránya, az ott élők jövedelmi helyzete és a bűnözési statisztika. Ez mind fontos szempont egy ingatlan megvásárlásánál, különösen a vidékieknek, akik teljesen ismeretlen terepen mozognak Budapesten, és jórészt sztereotípiákra, első megérzésükre vagy a velük kapcsolatban álló ingatlanközvetítő rábeszélőképességére vannak utalva.

A fővárosi statisztika szerint 2011 utolsó negyedévében több mint 112 ezer lakóingatlant kínáltak megvételre, ebből 33 ezret sikeresen. A kínálati ár átlagosan 290 ezer forint volt négyzetméterenként, míg az eladási 264 ezer. Egy átlagos budapesti lakás ma 15,3 millió forintba kerül, ami kétmillió forinttal kevesebb, mint 2008-ban, sőt a 2004-es átlagárnál is kevesebb 300 ezer forinttal. Ez is jelzi: a kislakásokra van kereslet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.