Muskátli helyett

Hiába óriási a választék színes egynyáriakból és évelőkből, minden második felvirágozott erkélyen csak muskátli díszlik. Pedig a kreatív balkonkertésznek még balkon sem kell: egy kis odafigyeléssel pompás színfoltotvarázsolhatunk az ablakpárkányra, a gang vagy lépcsőház sarkába is.

Az igényes balkonkertész jobban teszi, ha kertészetben vásárol be. Bőségesebb a választék, olcsóbb és frissebb a növény, kérdéseinkre szakszerű a válasz. Aki csak élvezni szereti a kertet, de nem akarja, hogy földes legyen a keze, az a szakszerű kiültetést is megrendelheti a helyszínen. A növények kiválasztása is gondos tervezést igényel, de nem elhanyagolható szempont az sem, hogy milyen edénybe és hová kerülnek majd a balkonon.

Anyagi kérdés

A növénytartók kiválasztását legtöbben a pénztárcához mérik. Az olcsó műanyag vályú valóban könnyű, fagyálló és viszonylag tartós megoldás. Egy baj van csak vele: a növények nem annyira szeretik. Könnyen átforrósodik, kiszárad és megsül benne a növény, gyakoribb öntözést igényel. Vagy épp ellenkezőleg: mivel nem légáteresztő, a túllocsolt kiültetés gyökerei berohadnak. Az agyagcserepek és terrakotta edények ugyan súlyosabbak, törékenyek, drágák és télen elfagyhatnak, viszont hagyják lélegezni a gyökeret, és mivel felveszik és folyamatosan párologtatják a víz egy részét, hőségben hűtik az ültetőközeget. Ezt egyes növények nagyon kedvelik. Öntözés híján viszont a cserép is átforrósodik.

A növények, ha választhatnának, fából készült ládába költöznének. Pangó víz nem keletkezik, a tűző napon is jó a hőszigetelése. Igaz, öntözésnél kapnak az alattunk lakók és a járókelők is. További hátránya, hogy évente, kétévente érdemes ólommentes festékkel átkenni kívül-belül. Ha mindenképpen műanyag balkonládára szavazunk, akkor kiemelten fontos, hogy tágas és magas legyen, és kerüljük a pangó víz kialakulását.

Víz és fény

A korszerű, irányított lebomlású növénytápok idején leginkább csak a nedvesség pótlásáról kell gondoskodni – folyamatosan. Már egy hozszú kánikulai hétvége is tönkreteheti az egész kiültetést. Ezért fontos a rostos anyaggal dúsított, laza szerkezetű ültetőtalaj, ami segít megtartani a nedvességet.

Jó esetben a balkon és terasz növénydíszének összeállítása nem a tiroli katalógusokat, hanem egyéni ízlésünket tükrözi. Össze lehet állítani különböző színben és váltott időben virágot hozó, vagy eltérő növekedésű növényekből is buja edényeket, de csakis a balkon tájolása, a kapott fény mennyisége szerint. A félárnyékos balkonládákban a tulajdonos nagy örömére jól megférnek egymással a bakopa, fukszia, muskátli, pampafű, vízvirág változatai. Egy másik ládába ültethető együtt muskátli, madársóska, vízvirág és kontyvirág. Az erősebb napot is elviseli a farkasfog, a különböző magasságú és színű szalmavirágok, a cseppecskevirág, kontyvirág, porcsinrózsa, dorottyavirág vagy a záporvirág.

A földön álló nagyobb edényekbe egyesével vagy társulásban is ültethetünk növényeket. Dekoratív látványt nyújtanak a külön-külön ültetett alacsonyabb és magasabb színpompás egynyáriak. A fénykedvelő alacsonyak között ültethető az aranytallér, afrikai aranyvirág, dorottyavirág és a szalmavirág. Magasabbra nő a margitvirág, a büdöske, verbéna, fokföldi kék margitvirág, dália és a lepkevirág. Félárnyékban díszlik igazán a begónia, muskátli, petúnia, körömvirág, harangvirág, lobélia és az oroszlánszáj.

Fagyvédelem

Fagyok május elején is lehetnek, ezért a kiültetéssel várjunk, vagy ha elsiettük a dolgot, a hideg éjszakákra vigyük védett helyre az egész társaságot: a fal tövébe, vagy a szobába nyíló ajtó elé, vagy naplemente előtt takarjuk a kiültetést egy pléddel.

A hirtelen éjjeli fagy ellen védekezhetünk fagyvédő esőpermettel is: a fagyási folyamat alatt egy kg víz 334 kJ energiát ad le a környezetének, megvédve a leveleket és hajtásokat. Akár mínusz 3-4 fokos hideg ellen is védelmet nyújthat ez a módszer – feltéve, ha éjszaka képesek vagyunk vidáman permetezni a balkonon, és napkelte után újra melegszik az idő. A növények fagytűrése egyébként idővel javul, ezért a fiatal, éppen csak begyökeresedett dugványok a legérzékenyebbek. Enyhe fagy csak a rügyeket károsítja, nagyobb és tartósabb hidegben a hajtásvégek vagy az egész ágrendszer is visszafagy. Ilyenkor az élő részig vissza kell vágni a növényt. Fagyérzékeny és megsínyli a korai kitelepítést a leander, a muskátli, a szabadban nyaraltatott pálmák, a pistike, a mirtusz, a valódi babér, a kínai hibiszkusz (szobamályva), a fuksziák vagy az angyaltrombita. Muskátlinál érdemes a szárcsomókon letörni az elfagyott részeket, különben a környékükön támadhatnak a betegségek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.