Energikus programok

A 2010-es sikeres, de talán még korai bemutatkozás után ismét lesz ENEO a Construma keretében. A megújuló energiaforrások hasznosításával foglalkozó betétkiállítás nemcsak a zöldenergiahívők kemény magjának, hanem a hétköznapi felhasználóknak is szól.

A zöldenergiával kapcsolatban sokkal több a tévinformáció és a félreértés, mint a konkrét ismeret – annak ellenére, hogy lassan Magyarországon is a napi gyakorlat része lesz. Az új építésű családi házak 5-7 százalékában van már valamilyen megújuló alkalmazás, elsősorban napkollektor, napelem vagy hőszivattyú. Hogy mekkora a hazai megújulóenergiapotenciál, hogy mekkora megtakarítást lehet elérni egy hőszivattyús fűtő (vagy fűtő-hűtő) rendszer beépítésével, mennyi idő alatt térül meg egy napkollektoros használati melegvízelőállító rendszer, és milyen támogatásokat, illetve kedvezményes banki konstrukciókat lehet elérni a fejlesztésekhez, azt a szakma képviselőin kívül nagyon kevesen tudják. Az építtetőkhöz már csak szűrve és torzítva jutnak el ezek az ismeretek, bő teret adva a sokszor a szélhámosság határát súroló vállalkozói trükköknek.

Az első ENEO igazi vonzereje abban rejlett, hogy összegyűjtötte a téma legavatottabb szakértőit, és aki végigülte az elméleti előadásokat és gyakorlati bemutatókat, az valószínűleg a legtöbb kérdésére választ is kapott. Ráadásul az ilyen alkalmak erőteljes tudatformáló hatással is bírnak: a közönség úgy megy haza, hogy lélekben a szkeptikusabbak is elkötelezett zöldenergiahívővé válnak.

A lényeg természetesen nem az ismeretterjesztés, hanem sokkal inkább a megújulós piac megteremtése és bővítése. Tavalyelőtt egyebek között a hagyományos és a megújuló energiát használó rendszerek összekapcsolásáról – más néven az integrált rendszerekről – prezentáltak az érdeklődőknek a szakemberek igen magas színvonalon, a közérthetőség figyelembevételével. A geotermális hő- és melegvíz-előállítás, a passzívházak energiarendszere, a napenergia-potenciál és a hőszivattyús rendszerek méretezése komoly szaktudást igényel, alapjai azonban a laikusok számára is megérthetők.

Hasonló lesz a felhozatal az ENEO idei konferenciaprogramján is, de a rendezvény igazi vonzerejét most is maga a kiállítás jelenti, ahol a zöldenergia-használat kellékeivel, a már jelenleg is megvásárolható és beépíthető termékekkel és szolgáltatásokkal lehet találkozni. Miután továbbra is erőteljesen támogatásfüggő, a szektor mindig igyekszik igazodni az állam preferenciáihoz, amelyek jelenleg elsősorban a biomassza-felhasználás irányába mutatnak. Ennek megfelelően a pelletes, illetve a kombinált (de pellet- vagy fatüzelést is hasznosító) megoldások, illetve a már hazai gyártókapacitással is bőségesen rendelkező napkollektoros rendszerek választéka a leggazdagabb. A sláger viszont – legalábbis a felhasználói oldalon – egyértelműen az ára és a zöldszámlarendszer miatt egyaránt vonzó napelem (vagyis a napenergiás áramtermelés): ez talán a zöldenergia egyetlen területe, ahol a piac és a szabályozás is látványosan fejlődött két év alatt Magyarországon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.