Levélbontó rózsák mindenütt

A rózsák el nem fagyott részéből előtörő rügyek már sorra bontják leveleiket, a legkorábban nyílók egy hónap múlva már pompázatos virágokat is hoznak.

Addig is másfajta virágokat csodálhatnak meg a hétvégén a budapesti Syma Rendezvényközpontban aMagyar Orchidea Társaság kiállításán, amelyen 100 kiállító és 30 külföldi előadó vesz részt.

Az orchideákhoz hason lóan bonyolult rózsatartás első lépcsője a vásárlás. Mára a rózsatő diszkontáru lett, szinte mindenütt beszerezhető. Aki nem ért hozzá, inkább jó nevű faiskolában vagy közvetlenül a termesztőtől vásároljon, és részletesen kérdezze ki az eladót a növény ápolásáról is.

A rózsatő ültetése más cserjékhez hasonlóan történik. A szabad gyökerű növényeket ajánlott ősszel, a földlabdásokat lehet bármikor telepíteni. Rózsák nevelhetők a teraszon is, érdemes a forróságot és az erős napfényt jól tűrő fajtákat választani. Szerencsés, ha a betegségnek is ellenállók, mert a balkonkertészek kevésbé járatosak a növényvédelmi módszerekben.

A rózsák nagy tápanyagigényű növények, mert a pazar virágözönhöz energiára van szükségük. Ültetéskor gondoskodni illik arról, hogy a gödör mélyére jó sok szerves trágya (erre 2-3 centi föld) kerüljön. A megállapodott rózsák rendszeres tápoldatozására is szükség van. Jó módszer a szerves trágya öntözővízben történő feloldása is. Kéthetente kell az öntözőkannában 10-15 dekányi szagtalan, porhanyós szerves trágyát feloldani. Félnapi várakozás után lehet a lét a rózsa tövéhez önteni, a levélre ne kerüljön belőle, mert perzselhet.

A viszonylag egyszerű táplálásmellett különleges feladat a rózsák fajtacsoportonként eltérő metszése. A teahibridrózsatövekből a rügy fakadás után el kell távolítani az idős, leszáradt részeket. Ekkor kell a vad részből, a gyökérzetből előtörő sarjakat is kivágni. A levirágzott ágakat a legalsó 1-2 éves elágazásokig kell visszametszeni. Tövenként legalább 4, legfeljebb 8 vaskos veszsző maradjon, ezeket 3-5 rügyes csapokra vissza kell vágni a rügy felett legalább 1-1,5 centivel, hogy ne száradjon be a meghagyott rügy.

A floribunda és polyantha rózsák a gyengébb növekedési képességük miatt erőteljesebb metszést igényelnek. Tövenként 3-3 rüggyel legfeljebb 4-5 csap maradhat. Ha ennél több van, akkor satnya hajtásokat hoz, így viszont kevesebb, de nagyobb virágernyőt bont. A kúszórózsák metszése kissé bonyolultabb, a virágzás jellegétől függ. Az egyszer nyílókat kétévente, váltakozó módon kell fiatalítani. Az idős, ágas-bogas, letermett részeket kell levágni, és helyükre egykét éves, erőteljes vesszőket, gallyakat kötözni. A folyamatosan virágzókat a lugasszőlőhöz hasonlóan metszik. Az erős hajtásokból kell a függőleges, vízszintes fővázat kialakítani, azon 1,5-2 araszonként neveljük a virágzó főhajtásokat. Tavasszal 2-3 rügyes csapokra kell visszametszeni. Ha a lugas karjai elfagynak, tavasszal az alulról jövő nemes hajtásokból újranevelhető.

A Kínából származó pünkösdirózsa – vagy bazsarózsa – csak névrokon, de tetszetős, dekoratív növény. Bő virágának szépsége valóban a rózsáé val vetekszik. Általában pünkösd után, a fagyosszentek elmúltával virágzik. Ha frissen ültetik, akkor erre legalkalmasabb a nyár vége, mert ilyenkor a tél beállta előtt van idő a gyökérzet kialakulására. A legtöbb bazsarózsafaj télálló, de a fiatal növények hajtásait be kell takarni.

A jövő héten az ültetésre váró balkonládákról, edényekről és a telelőből a szabadba költöztetett növényekről írunk.

A SZERZŐ FELVÉTELE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.