Tokaj bírja a csilit, Somló a szusit

Csili, kókusztej, koriander, gyömbér, citromfű, sáfrány, csillagánizs, tamarindusz, római kömény, galangal – már a szavak íze is különleges. Méltón az ázsiai konyhához, amely csupa titokzatosság, csupa izgalmas felfedezés; csupán az alapanyagokat nézegetni, tapintani, szagolgatni, külön-külön kóstolgatni is felér egy utazással.

A csillagánizs tökéletes műalkotás; a licsi rücskös-kemény, rózsaszín héja alatt átlátszó, selymesfehér, édes-savas a hús. A koriandernek mást mond a magja, mást a szára, levele, gyökere. Erős színek, határozott, sokszor teljesen eltérő aromák csapnak össze, ám a formák, ízek, illatok valahogyan különleges harmóniába olvadnak végül, s az elkészült étel minden falatjában ott lüktet az egész egzotikus földrész. Egy-egy jól megkomponált távol-keleti étel maga a teljesség, nehéz volna bármit hozzátenni.

Nincs is könnyű dolga a sommelier-nek, amikor italt választ a fogásokhoz. Jól kell ismernie az alapanyagokat, a fűszereket, a konyhatechnikai eljárásokat. Tudnia kell, hogy az étlapon szereplő ételek mennyire fűszeresek, és főként mennyire csípősek, hiszen az ázsiai ételek többségénél épp emiatt nehéz a döntés.

– A tea mindig jó ajánlat – mondja Cseke Gábor sommelier-bajnok –, de jó szívvel kínálom az ázsiai söröket is. Általában megvan bennük a négy alapíz, ezért kiválóan kísérik a helyi ételeket. Alacsony alkoholtartalmuk nem erősíti fel a csili csípősségét, enyhe szénsavasságuk viszont segíti az emésztést. Cseke szerint bort választani sem tilos, nem árt azonban szem előtt tartani, hogy az alkohol hatványozza az ízeket, ezért lehetőleg alacsonyabb alkohol-, de magasabb savtartalmú bort keressünk. Az sem baj, ha nem teljesen száraz.

Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus évek óta kutatja a borok és ételek harmóniáját. Azt vallja, az ideális párosításhoz először fel kell tárni az aromákban rejlő hasonlóságokat és ellentéteket, de ajánlatos figyelni az ételek összetettségére is. Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a négy alapízt felvonultató ázsiai ételek mellé a pinot noir bor a legjobb választás. Valóban nem is rossz, különösen curryk vagy kacsából készült ételek mellé. Bátrabbak megpróbálkozhatnak a könnyed, gyümölcsös kadarkával, esetleg a portugieserrel, de talán még jobb egy olyan fehérbor, amelynek lendületes savait enyhe cukortartalom lágyítja.

E kettős kritérium a nemzetközi kínálatban leginkább az elzászi borokra igaz, el is terjedt a világban, hogy az ázsiai konyha remekei mellé az elzászi borok illenek legjobban.

– Nekem viszont van egy jobb ajánlatom – mondja Mészáros Gabriella. „Többször kóstoltam végig a legkitűnőbb borokat a távol-keleti ételekhez. Nincs kétség: Tokaj a legjobb. Bármelyik úgynevezett késői szüret, esetleg alacsonyabb cukortartalmú édes küvé vagy kisebb puttonyszámú aszú jól mutat a gyömbéres, currys, ánizsos ízvilág mellett, szépen ellensúlyozza a csípősséget.”

A szusi esetében viszont más a képlet. Mészáros Gabriella sokáig kereste az optimális szusibort. A rizses, zöldséges, nyers halas falatokat összekóstolta katalán fehérrel, francia pezsgővel, pikáns muscadet-val, tokaji és somlói furminttal – és rendre Somló lett a vakteszt győztese. A felsoroltak bármelyike tökéletesen érvényesül a szusi mellett, a champagne pedig ünnepivé is varázsolja az estét. Aki igazán kíváncsi, mégis egy palack somlói furmintot nyisson fel. Esetleg tegyen mellé egy tokajit is, csak a játék kedvéért.

S hogy mi illik egy ázsiai vacsora végére? Cseke Gábor szerint a tradicionális távol-keleti italok bármelyike – például a szaké vagy a szilvabor – jó választás. Mészáros Gabriella jóváhagyólag bólint, aztán mosolyogva hozzáteszi: „Azért megkóstolhatunk egy pohárka törkölypálinkát is”.

Szaké, zárófogás
Szaké, zárófogás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.