Frigy a gyümölcságyon
Az egyszerű gyógyteáktól a titkos recept szerint készülő gyomorkeserűkig széles a spektrum, mind másra jó, mindet másért szeretjük, ám jótékony hatásukat senki sem vitatja. – A bencés tradíciók része a gyógyítás – mondja Hortobágyi Cirill atya, a pannonhalmi főapátság perjele, a gyógynövények kiváló ismerője.
Az apátságot alapító, Itáliából érkezett szerzetesek hozták magukkal a gyógyítás kultúráját. A monostorokban mindig volt gyógynövénykert, ahol megtermett az alapanyag a kenőcsökhöz, tinktúrákhoz, kivonatokhoz. A szerzetesek tudták, melyik növény főzete serkenti az emésztést, melyik görcsoldó, fertőtlenítő hatású, így meglehetősen hatékonyan gyógyítottak. Gyakran az ókori latin és arab szerzők műveinek másolása közben talált titkos recepteket alkalmazták a gyakorlatban, munkájukat évszázadok tapasztalata segítette.
– Mára sokat fejlődött az orvostudomány, az utóbbi években mégis megélénkült az érdeklődés a gyógynövények iránt – magyarázza az atya, aki szerint Magyarország gyógynövény-nagyhatalom lehetne. A szikes talajon termett kamillánál nincs kiválóbb, de jól érzi magát nálunk a cickafark, az orbáncfű, a hársvirág, a kakukkfű, a gyermekláncfű vagy a körömvirág is. Ezek hatásait jól ismerjük, de az óvatosság sosem árt. Gondoljunk csak a liliom zsongító illatára, milyen kellemes. Ugyanez az illat erős koncentrációban kínzó fejfájást okoz, a növény hagymája pedig súlyosan mérgező. Ragaszkodjunk tehát a jól bevált szerekhez, és tanácsot csak szakembertől fogadjunk el.
Hogy egy-egy főzet milyen gyógynövényeket tartalmaz, azt még a kiváló szagló- és ízérzékkel megáldott szakemberek is nehezen tudják megmondani. Így maradhatott titokban leghíresebb gyomorkeserűnk, az Unicum receptje. Immáron a hatodik generáció vezeti a szeszipari vállalatot, de a pontos összetételt a mai napig csak a legszűkebb család tagjai ismerik. A legizgalmasabb adalék, az Unicum „szíve” ugyanis koncentrátum formájában érkezik Olaszországból. – A recept olyan, mint egy matematikai képlet – mondja Zwack Sándor, az igazgatóság elnöke. – Ha egyetlen összetevő megváltozik – akár csak arányaiban is –, egészen más eredmény születik.
– Az egyedülálló keverék negyvenkét különböző gyógynövényből készül, ezek egy része hazánkban terem, a többit számtalan más helyről hozzák, van, amit Dél-Amerikából vagy Kínából. Ebben az ízig-vérig magyar termékben benne van az egész világ. A gyomorkeserűk készítésekor a gyógynövények általában alkoholos oldatban ázva adják át „lelküket” az italnak – avat be Zwack Sándor –, mi viszont a világon egyedülálló módon a növények egy részéből párlatot készítünk, majd ezt házasítjuk a gyógynövényes kivonattal. Az ital selymességét a tölgyfa hordós érlelés adja meg. Így készül az Unicum 220 éve – most viszont újításra szánta el magát a Zwack család. A klasszikus kedvenc mellett megjelenik az Unicum Szilva, a világ egyetlen gyümölcságyon pihentetett gyomorkeserűje. Az ital fél évet töltött tölgyfa hordóban, jó sok aszalt szilva társaságában.
Mégis, mit rejt a jól ismert hasas-gömbölyű üveg? Cirill atya szerint kakukkfű és üröm biztosan van benne. Neki tudnia kell, hiszen a pannonhalmi apátság az ő felügyelete alatt készíti a remek gyomorkeserűit. Zwack Sándor viszont csak mosolyog: „Azért titok, hogy megőrizzük. Kóstold, ne kérdezd!”