Frigy a gyümölcságyon

Fűben-fában lakik az orvosság – szól a népi bölcsesség. Ám hogy ki is csalogassuk belőle, ahhoz komoly szakértelem kell! Nem mindegy, milyen növénnyel kísérletezünk, mint ahogyan az sem, hogy gőzét szippantjuk, főzetét kortyoljuk, olaját locsoljuk, vagy párlatát élvezzük.

Az egyszerű gyógyteáktól a titkos recept szerint készülő gyomorkeserűkig széles a spektrum, mind másra jó, mindet másért szeretjük, ám jótékony hatásukat senki sem vitatja. – A bencés tradíciók része a gyógyítás – mondja Hortobágyi Cirill atya, a pannonhalmi főapátság perjele, a gyógynövények kiváló ismerője.

Az apátságot alapító, Itáliából érkezett szerzetesek hozták magukkal a gyógyítás kultúráját. A monostorokban mindig volt gyógynövénykert, ahol megtermett az alapanyag a kenőcsökhöz, tinktúrákhoz, kivonatokhoz. A szerzetesek tudták, melyik növény főzete serkenti az emésztést, melyik görcsoldó, fertőtlenítő hatású, így meglehetősen hatékonyan gyógyítottak. Gyakran az ókori latin és arab szerzők műveinek másolása közben talált titkos recepteket alkalmazták a gyakorlatban, munkájukat évszázadok tapasztalata segítette.

– Mára sokat fejlődött az orvostudomány, az utóbbi években mégis megélénkült az érdeklődés a gyógynövények iránt – magyarázza az atya, aki szerint Magyarország gyógynövény-nagyhatalom lehetne. A szikes talajon termett kamillánál nincs kiválóbb, de jól érzi magát nálunk a cickafark, az orbáncfű, a hársvirág, a kakukkfű, a gyermekláncfű vagy a körömvirág is. Ezek hatásait jól ismerjük, de az óvatosság sosem árt. Gondoljunk csak a liliom zsongító illatára, milyen kellemes. Ugyanez az illat erős koncentrációban kínzó fejfájást okoz, a növény hagymája pedig súlyosan mérgező. Ragaszkodjunk tehát a jól bevált szerekhez, és tanácsot csak szakembertől fogadjunk el.

Hogy egy-egy főzet milyen gyógynövényeket tartalmaz, azt még a kiváló szagló- és ízérzékkel megáldott szakemberek is nehezen tudják megmondani. Így maradhatott titokban leghíresebb gyomorkeserűnk, az Unicum receptje. Immáron a hatodik generáció vezeti a szeszipari vállalatot, de a pontos összetételt a mai napig csak a legszűkebb család tagjai ismerik. A legizgalmasabb adalék, az Unicum „szíve” ugyanis koncentrátum formájában érkezik Olaszországból. – A recept olyan, mint egy matematikai képlet – mondja Zwack Sándor, az igazgatóság elnöke. – Ha egyetlen összetevő megváltozik – akár csak arányaiban is –, egészen más eredmény születik.

– Az egyedülálló keverék negyvenkét különböző gyógynövényből készül, ezek egy része hazánkban terem, a többit számtalan más helyről hozzák, van, amit Dél-Amerikából vagy Kínából. Ebben az ízig-vérig magyar termékben benne van az egész világ. A gyomorkeserűk készítésekor a gyógynövények általában alkoholos oldatban ázva adják át „lelküket” az italnak – avat be Zwack Sándor –, mi viszont a világon egyedülálló módon a növények egy részéből párlatot készítünk, majd ezt házasítjuk a gyógynövényes kivonattal. Az ital selymességét a tölgyfa hordós érlelés adja meg. Így készül az Unicum 220 éve – most viszont újításra szánta el magát a Zwack család. A klasszikus kedvenc mellett megjelenik az Unicum Szilva, a világ egyetlen gyümölcságyon pihentetett gyomorkeserűje. Az ital fél évet töltött tölgyfa hordóban, jó sok aszalt szilva társaságában.

Mégis, mit rejt a jól ismert hasas-gömbölyű üveg? Cirill atya szerint kakukkfű és üröm biztosan van benne. Neki tudnia kell, hiszen a pannonhalmi apátság az ő felügyelete alatt készíti a remek gyomorkeserűit. Zwack Sándor viszont csak mosolyog: „Azért titok, hogy megőrizzük. Kóstold, ne kérdezd!”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.