A virágözön a metszésen múlik

Az egyik kertben gyönyörűen virágoznak a telt bokrok, máshol ugyanazok csak kopott porfogók. A különbség főként a gondozómetszési ismereteiben rejlik.

A cserjék, díszfák duzzadó rügyei mindjárt hajtani kezdenek, érdemes gyorsan végezni a metszéssel, a késés súlyos veszteséget okoz, mert az ébredező növények fontos nedveit is eltávolíthatják.

Vad tövisei ellenére a legnépszerűbb kerti cserjék egyike a tűztövis. Jellegzetessége, hogy virágai, majd bogyói az előző évi hajtásokon jelennek meg. Akinek sövénye van, nyírásakor figyeljen erre, különben csak virágtalan, szúrós bokrai lesznek. A tűztöviseket évente többször ajánlott metszeni, most, kora tavasszal, majd nyár közepén és ősszel. Kivétel a narancsszínű tűztövis, amely gyengébb növekedésű, és a rövid ágain eredő hajtásokon virágzik, csak a nyugalmi időszakban lehet óvatosan metszeni.

A többi tűztövist kora tavaszszal kell alaposan formára metszeni. Arra kell figyelni, hogy a bokor kompakt, tömött hatást keltsen, és ne legyenek benne kopaszodó, magasról eredő részek. Ezt úgy lehet megoldani, hogy a nagy ágakat egészen a törzs központi szerkezetét adó főági rendszerig visszavágják. Ilyenkor a meghagyott ágak, hajtások számára megnyílik a lehetőség, hogy ezt a szabad helyet kihasználják.

Az erős tavaszi metszés után a nyári, őszi beavatkozás már csak hajtásválogatás. Ezek nyomán csinosabb lesz a bokor koronája, és ha ügyesen végezték a munkát, a dús virágzás után a sok bogyó a kertbe csalogatja a madarakat egész télen. A tűztövisek bogyóinak egy része gyakran megbarnul, besüpped. Ez egy betegség, a spilóceás varasodás következménye, amikor a leveleken apró, kerek, sárgás foltok vannak. A nagyon sok foltot tartalmazó levelek le is hullanak. A hajtásnövekedés kezdetekor, a virágzás előtt és a termésnövekedéskor lehet permetezni kontakt hatású, először réztartalmú, utána már csak rézmentes szerrel. Előfordulhat, hogymég hatásosabb, ha a gomba terjedése ellen szellőssé alakítják a tűztövis ágrendszerét.

A hortenziák metszéséről megoszlanak a vélemények: vannak, akik szerint elég a virágokat eltávolítani, mások a rendszeresmetszés hívei. Ilyenkor egy terebélyes, most még csupasz hortenziabokor pontosan megmutatja, hogy igenis szükség van a szellősebbé tételére. Aki kételkedik a metszés hasznosságában – feltéve hogy több hortenziája is van –, egyiket metssze meg, a másikat ne. Nyárra kiderül, hogy a megmunkált, ha nem is több, de sokkal nagyobb virágokkal hálálja meg a fáradozást.

Kétféle hortenzia van. A metszésük eltérő, de közben fi gyelemmel kell lenni egyik fontos közös tulajdonságukra, miszerint mindkét növény az évi hajtásán hozza a virágot. Az egyik a cserjés (Hydragea arborescens), ezen a tél végén tőből vissza kell vágni az ágakat, mert ez a minden évben megújuló és terebélyesedő hajtásrendszeren hozza új virágait. A másik a kerti hortenzia (Hydragea macrophylla), bonyolultabb metszést igényel. A kora tavaszi munkát az idős ágak eltávolításával illik kezdeni, merthogy az öregedő bokor egyre kisebb virágokat hoz. Ezután a megmaradt hajtásrendszeren meg kell keresni a legéleterősebbnek mutatkozó rügypárokat, és fölöttük kell vágni.

A hortenziák évközi ápolásának egyik fontos feladata az elnyílt virágok rendszeres eltávolítása, de az sem baj, ha a száraz virágok a bokrokon maradnak.

A jövő héten a haszonkertek kora tavaszi munkáiról írunk.

A bő virághozamért a hortenziát minden évben metszeni kell
A bő virághozamért a hortenziát minden évben metszeni kell A SZERZŐ FELVÉTELE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.