A hideg vizes öntözés ára

A március végét idéző délutánok dacára a növények fényt érzékelő receptorai pontosan tudják, még éppen csak hogy véget ért a február. Ezért ennek megfelelően kell velük bánni. Sok levélírónk panaszolja, hogy még a sok telet megélt szobanövényein is furcsa tüneteket, szokatlan levélbarnulást, gombatámadást észlelt.

Másoknál a lépcsőházban telelő muskátli hajtani kezdett. Mi a teendő ilyenkor?

Gyors, kizárásos növényvizitre van szükség. Meg kell állapítani, hogy a növény a kívánatosnál több vagy kevesebb vizet kapott-e, hogy kellően világos helyen van-e, de a légnedvességről és a hőmérsékletről is információt kell gyűjteni. Az esetleges huzatot is meg kell szüntetni. Megfigyelhető, hogy néhány növény, ilyenek a trópusi aljnövényzethez tartozók – például a draceaneák – leveleinek színe halványul, vagy más, levele miatt díszes növény sajátos szép színeződése hátrányára változik. Ez a fényszegénység jele. Ilyenkor az ablakhoz kell közelebb húzni a cserepet. Ha sok a fény, akkor a leveleken sárga égésfoltok jelenhetnek meg. Ez elsősorban az árnyéktűrő növények esetében jelent veszélyt. Ilyesmi akkor is előfordulhat, ha a déli fekvésű ablakban a már melegen tűző nap éri a frissen permetezett növényt, mert a vízcseppek öszszegyűjtik a napsugarakat, és a „nagyító” alatt kiég a levél.

Ilyenkor a növények a szó szoros értelmében henyélnek, növekedésük és anyagcseréjük még lassú, de már ugrásra készek, a fejlődést, növekedést serkentő hormonok megindulnak a hajtáscsúcsok felé. Ezért a tél végi ápolás egyik fontos eleme az öntözés fokozása és a csökkentett adagú tápoldatozás megkezdése. Figyelni kell, mert ha a szobai növény váratlanul hullatni kezdi leveleit, miközben a megmaradó levelek csúcsa barnul, akkor túlöntözték. A levélhullást okozhatja hirtelen hőmérséklet-változás is, egy új függöny miatti kevesebb fény vagy az elmaradt ablaktisztítás. Ha levélhullás nélkül barnul a levelek csúcsa, akkor ez a kiszáradás egy különleges esetére utal. Ilyenkor a párásítást kell szaporázni. Ha a levél széle és csúcsa egyszerre barnul, ideje az öntöző csapvizet esővízre cserélni. Ha felmerül a túlöntözés gyanúja, meg kell vizsgálni a növény gyöknyaki részét: ha puha vagy elhalt, akkor érdemes kivenni az edényből a növényt. Ha a gyökerek megbarnultak, nyálkásak, akkor már nincs mit tenni, a túlöntözés, a gombák vagy baktériumok pusztítottak. Ha még van ép gyökér, akkor az elhalt, beteg részeket le kell vágni. Egy edényben erős szappanos lét kell kotyvasztani, ebbe mártani a meghagyott gyökereket, majd negyedóra után jó alaposan le kell mosni. Érdemes az egész növényt megfürdetni. Ezek után van esély a gyógyulásra.

Előfordulhatnak világos foltok is a leveleken, amit a túlságosan hideg víz okoz. A fűtés miatt a szoba levegője kiszárad, amit a növények roszszul tűrnek. A dzsungelérzést biztosíthatja a rendszeres permetezés. Akinek sok növénye van, annak érdemes egy kisebb pumpás permetezőt vásárolnia, mert az ebből nagyobb nyomáson előjövő cseppecskék ködszerűek. Egy szobai szökőkút vagy a növények alá helyezett, kaviccsal és vízzel megtöltött tálca is segít megoldani a problémát.

A jövő héten a márciusban már virágzó szobanövényekről írunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.