A bárány is kívánja

Frissességet és üdeséget hoz a mentalevél, ne féljünk kísérletezni vele! – A magyarországi séfek többsége még mindig azt gondolja, hogy a mentát csak desszertekben lehet használni – érzékelteti Ruprecht László, hogy van helye az újításnak.

A fiatal séf, akimesterkurzust végzett a párizsi Hotel Ritzben, és amagyar EU-elnökség gasztronómiai tanácsadójaként is dolgozott, hozzáteszi: – A mi szakmánkban nincsenek határok, nincsenek tabuk.

Nem csak az italba és a szószba mehet a menta
Glasses of mint juleps wait to be sold to customers before the running of the 133rd Kentucky Derby at Churchill Downs in Louisville, Kentucky, May 5, 2007. Baseball has beer, the Indy 500 has milk and fans at Wimbledon and Ascot drink Pimm's. But few beverages are as synonymous with a sport as the mint julep and the Kentucky Derby. To match LIFE-DERBY/JULEP REUTERS/Carlos Barria (UNITED STATES)

Márpedig a tabumentes gasztronómiában a mentalevél a sós ételeket is ugyanúgy gazdagíthatja. Többféle funkciója lehet: az erősen fűszerezett, csípős fogásoknál például felfrissíti és megnyugtatja az ízlelőbimbókat – nem véletlenül kínálnak sok indiai (és keleti) étel mellé kis tálkában mentaszószt. Ugyanúgy frissebbé tehet egyes ételeket, főként halakat; ilyenkor a körethez, így a burgonyához is érdemes mentát hozzáadni.

– A bárányhús szinte kívánja a mentalevelet a rozmaring mellett – említ újabb lehetőséget Ruprecht László, aki megszerezte a leghí resebb francia gasztronómiai iskola, az École Lenotre akadémiai séfdiplomáját is. Mindjárt arra figyelmeztet, hogy a menta érzékeny növény, magas illóolaj-tartalommal. Ez az olaj könynyen elillan, ezért a mentaleveletnagyobb mennyiségben cél szerű belefőzni az ételbe, de még ilyenkor is fontos a legvégén friss leveleket belerakni. Már csak a látvány miatt is, hiszen a mentalevél nemcsak ízletes, hanem szép is.

Hideg ételekbe is kiváló persze a mentalevél, elsősorban salátákba. A legismertebb mentás saláta a libanoni eredetű tabulé, amely könnyedén elkészíthető főtt bulgur (tört búza), paradicsom, hagyma, olívaolaj, citromlé, petrezselyem és mentalevél összekeverésével. Az észak-afrikai és közelkeleti országokban mindenütt népszerű tabulénak ezerféle változata létezik, a legkülönfélébb zöldségek és húsok hozzáadásával.

A „nincsenek határok” jegyében bátran tegyünk mentát a csirkehúshoz, és próbáljuk ki például zöldborsóval, sárgarépával vagy cukkinivel is! A leveleket itt is a főzés-párolás végén jó beledobálni.

Akinek ízlik ez a fűszernövény, a legegyszerűbb, ha odahaza (akár a teraszon, akár a konyhában) kisebb virágosládában mindig tart friss mentát. Jó hír, hogy ma már a magyarországi szupermarketek és kertészetek többségében is lehet kapni. Két leggyakoribb fajtája a fodormenta (zöldmenta) és amarkánsabb ízű borsmenta; főzéshez inkább a zöldmentát használják.

S persze a desszertek. Akárcsak a zöldségekhez, egyes gyümölcsökhöz is remekül illik a mentalevél. A leggyakrabban az eperhez, az őszibarackhoz, a narancshoz és a sárgadinnyéhez ajánlják a szakácskönyvek – de ne feledjük, tabuk itt sincsenek. (A mentás eperfagylalt egyre többmagyarországi cukrászdában is felbukkan.) A friss, mentolos íz a legváratlanabb kombinációkban sikert arathat: gondoljunk csak az étcsokoládét a mentolos töltelékkel összeházasító After Eight édességre!

Végül ott van a világszerte népszerű mentatea, amelyet filteres változatban is árulnak, ám frissen leszedett mentalevélből főzve összehasonlíthatatlanul finomabb. Egy pohár forró mentatea csodákat tud művelni: a legnagyobb nyári forróságban is hűsít, megnyugtatja az idegeket, és rendbe hozza a gyomorműködést. Azaz segít abban, hogy mielőbb visszatérhessünk a mentával megbolondított fűszeres ételekhez és édességekhez – télen-nyáron egyaránt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.