A bárány is kívánja
A fiatal séf, akimesterkurzust végzett a párizsi Hotel Ritzben, és amagyar EU-elnökség gasztronómiai tanácsadójaként is dolgozott, hozzáteszi: – A mi szakmánkban nincsenek határok, nincsenek tabuk.
Márpedig a tabumentes gasztronómiában a mentalevél a sós ételeket is ugyanúgy gazdagíthatja. Többféle funkciója lehet: az erősen fűszerezett, csípős fogásoknál például felfrissíti és megnyugtatja az ízlelőbimbókat – nem véletlenül kínálnak sok indiai (és keleti) étel mellé kis tálkában mentaszószt. Ugyanúgy frissebbé tehet egyes ételeket, főként halakat; ilyenkor a körethez, így a burgonyához is érdemes mentát hozzáadni.
– A bárányhús szinte kívánja a mentalevelet a rozmaring mellett – említ újabb lehetőséget Ruprecht László, aki megszerezte a leghí resebb francia gasztronómiai iskola, az École Lenotre akadémiai séfdiplomáját is. Mindjárt arra figyelmeztet, hogy a menta érzékeny növény, magas illóolaj-tartalommal. Ez az olaj könynyen elillan, ezért a mentaleveletnagyobb mennyiségben cél szerű belefőzni az ételbe, de még ilyenkor is fontos a legvégén friss leveleket belerakni. Már csak a látvány miatt is, hiszen a mentalevél nemcsak ízletes, hanem szép is.
Hideg ételekbe is kiváló persze a mentalevél, elsősorban salátákba. A legismertebb mentás saláta a libanoni eredetű tabulé, amely könnyedén elkészíthető főtt bulgur (tört búza), paradicsom, hagyma, olívaolaj, citromlé, petrezselyem és mentalevél összekeverésével. Az észak-afrikai és közelkeleti országokban mindenütt népszerű tabulénak ezerféle változata létezik, a legkülönfélébb zöldségek és húsok hozzáadásával.
A „nincsenek határok” jegyében bátran tegyünk mentát a csirkehúshoz, és próbáljuk ki például zöldborsóval, sárgarépával vagy cukkinivel is! A leveleket itt is a főzés-párolás végén jó beledobálni.
Akinek ízlik ez a fűszernövény, a legegyszerűbb, ha odahaza (akár a teraszon, akár a konyhában) kisebb virágosládában mindig tart friss mentát. Jó hír, hogy ma már a magyarországi szupermarketek és kertészetek többségében is lehet kapni. Két leggyakoribb fajtája a fodormenta (zöldmenta) és amarkánsabb ízű borsmenta; főzéshez inkább a zöldmentát használják.
S persze a desszertek. Akárcsak a zöldségekhez, egyes gyümölcsökhöz is remekül illik a mentalevél. A leggyakrabban az eperhez, az őszibarackhoz, a narancshoz és a sárgadinnyéhez ajánlják a szakácskönyvek – de ne feledjük, tabuk itt sincsenek. (A mentás eperfagylalt egyre többmagyarországi cukrászdában is felbukkan.) A friss, mentolos íz a legváratlanabb kombinációkban sikert arathat: gondoljunk csak az étcsokoládét a mentolos töltelékkel összeházasító After Eight édességre!
Végül ott van a világszerte népszerű mentatea, amelyet filteres változatban is árulnak, ám frissen leszedett mentalevélből főzve összehasonlíthatatlanul finomabb. Egy pohár forró mentatea csodákat tud művelni: a legnagyobb nyári forróságban is hűsít, megnyugtatja az idegeket, és rendbe hozza a gyomorműködést. Azaz segít abban, hogy mielőbb visszatérhessünk a mentával megbolondított fűszeres ételekhez és édességekhez – télen-nyáron egyaránt.