Muskotályt a brownie-ba

Ahány gasztroblogger, annyiféle ízlés és konyhai ötlet. „Mágnes Dóra” például a sült lila hagymáját locsolja három-négy evőkanál tokaji kakukkfüves borecettel, „Gabojsza” pedig a szilvacsatniba tesz ugyanannyi furmintost. Háromféle borízzel – muskotályos, furmint és aszú – és háromféle alapfűszerezéssel (kakukkfüves, bazsalikomos és tárkonyos) indult hódító útjára nemrég a Tokaj-Hegyalja legújabb hungarikuma. 2010 novembere óta kapható Magyarországon egyes boltokban és rendelhető az interneten a bodrogkeresztúri Tokaji Borecet Manufaktúra termékcsaládja, amely időközben repce- és akácmézes változatokkal, balzsamecettel is bővült.

A „kettősök” is nagyonmennek: aMonarchia-duó stájer tökmagolajjal, a Mediterrán pedig friss, virágos ízvilágú portugál olívaolajjal párosítja a Zemplén zamatát.

Hogy mire jó mindez? Például arra, hogy kézművesek gondosságával készült természetes ízeket érezzünk mindennapi ételeinkben. „Napi szinten használok fehér borecetet, balzsamecetet a hagyományos étel ecet kiváltására, ami kémiai úton előállított termék. Salátákba, levesekbe, meleg előételekbe is öntök, de a sötétebb ecetváltozat passzol a csokoládés süteményekbe is” – mondja Halász István, az A38 Hajó éttermének séfje, hozzátéve: a tokaji verziót még nem próbálta ki a konyhájában.

Nem mintha nem kellett volna komoly akadályokat is leküzdeni hazánk egyik vezető bortemelő vidékén. Megesik, hogy az ecet és a bor egymás ellen dolgozik: az ecetbaktériumok gyilkolják a nedűt. „Nagyon döcögősen indult ez az egész, a helybéli borászok eleintemég az udvarukba se engedtek be bennünket. Aztán rájöttek, ha a ként is elviselik, mi sem lehetünk olyan ártalmasak. Csak minőségi borból dolgozunk, a jó ecetben vissza kell köszönnie a bornak” – mondja Formanek Csenge, a családi vállalkozásban működő Borecet Kft. ügyvezetője. Ha minden jól megy, évi tízezer literes mennyiséget készítenek az ecetből, és Szlovákiába, de hamarosan a belga, osztrák asztalokra is eljutnak palackjaik. Csenge, aki édesapjával, Formanek Ferenccel vágott bele a vállalkozásba, történetesen muskotályost önt a csokis brownie-ba, míg barátnője az aszúra esküszik. A bodrogkeresztúriak úgy tudják,máig ők az egyetlenek, akik a borminősítő intézet által kiállított tanúsítvánnyal rendelkeznek borecet készítésére.

A termékek legszélesebb spektrumú felhasználási lehetőségéről pedig úgy próbálják meggyőzni a háziasszonyokat, hogy versenyre hívták a gasztrobloggereket. Minden bizonynyal sokakra igaz, amit „BeckZsu” vall: fokozatosan érzünk rá a konyhában a borecet ízére. Átvitt értelemben is. „Gyerekkoromban nálunk, otthon nem szerepelt az étlapon a borecet. Ha saláta volt, akkor ecet volt benne, olyan mindennapi, egyszerűen csak ecet. Később az erkélyen ültettem nagyon csípős paprikát. És akkor eszembe jutott a bolgár borecetes változat, a ljutenyica padlizsánhoz, paprikához, paradicsomhoz...”

Lapunk korábbi gasztrofőnöke, Frank Júlia is letette névjegyét a tokaji borecet mellett. Pikáns furmintos almasavanyúsága a Rendek ökogazdaságának mangalicaszalonnáit egészítette ki a tavalyi nagy furmintkóstolón. Mások is „malackodtak”. „Lorien” muskotályost adott a sertésszűzhöz kínált pirított gombához, zöldségekhez. „Főzni akarok” pedig bazsalikomos borecetben pácolta a karajt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.