Balkan Fanatik:'Karaoke vagyunk'

– Van egy egymillió dolláros dalom, beszállsz? – tette fel Yorgos Tzortzoglou a kérdést Lepés Gábornak. A Lepének becézett zenészkolléga persze beszállt, és megszületett a Balkan Fanatik – valahogy így kezdődött a zenekar története 1999-ben. Azóta feszegetik a határokat: ahogy a nevük is tükrözi, vadul imádják a balkáni dallamokat, és azokat ötvözik különböző zenei műfajokkal.

Lepe a pop-rock világából érkezett, dolgozott már Ákossal, Pierrot-val és Ganxsta Zolival, de tanult klasszikus zenét is. Yorgos görög származású, szülei politikai menekültként költöztek Magyarországra. Immár harminc éve zenél, volt a Barbaró és a Gépfolklór zenekar vezetője, mindig is népzenei alapokkal dolgozott.

– A ska és a reggae nagyon jól párosul a magyar népzenével: mulatóssá válik az egész – mondja Yorgos. Ez jól érződik legújabb, negyedik lemezükön. Az Ölelj magadhoz! című korongon háttérbe szorul a korábban megszokott elektronika. Mint mondják, emészthetőbb lemezt szerettek volna csinálni, olyat, amelyet könnyebben befogad a közönség. – Ebben az országban karaokézás folyik könnyűzenei élet címen. Én ezt nem bírom. Elég, hogy mi karaoke vagyunk. Mit is karaokéztunk most le, Lepe? – A brit pop, az indie-pop vonalhoz nyúltunk. A The Beatleshez. Ezért is került fel a borítóra, hogy The Balkan Fanatik.

Mint mondják, a The szócska egészen addig marad, amíg valami újjal elő nem állnak. – A lemezen eluralkodott a gitárosunk, Cifra Miki. Akusztikus- és elektromosgitár-hegyek szólnak, már-már U2-s, coldplayes hangulattal, és ezeken szólalnak meg a magyar népdalok.

A zenekar egyébként kettejükből áll, de Cifra Miki elmondásuk szerint már-már tagja az együttesnek. A többiek pedig jönnek-mennek. Akad, aki rájuk talál, és akad, akiket ők hívnak.

– Mindig vannak súgóink. Prophetetis úgy fedeztük fel, hogy egy haverom felhívta rá a figyelmem – mondja Lepe. A San Franciscóban született, de Los Angelesben élő rapper több dalban is közreműködött a harmadik, American Perestroika című lemezen. Legújabb felfedezettjük pedig MC Pita Ramos, akit Yorgos unokaöccse ajánlott figyelmükbe. Közös számuk, a Csiripeltem bébi – ahogy mondják –Magyarországon méltán világhírűvé tette őket. Az új korongról több számukat is játsszák a rádiók, és jó néhány televíziós meghívásuk is van.

Elérték a céljukat: az új lemez ugyanis kifejezetten a magyar közönség számára készült, míg az első három korongot útkeresésnek tartják. – Nemzetközi vizeken akartunk evezni, ezért kétnyelvűek voltak az anyagaink. A harmadik lemezen pedig mindössze egy magyar nyelvű dal hallható, a 2009-es Budapest-imázsfilm zenéje, a Ha te tudnád, amit én. Most mégis úgy tűnik, hogy ez a korong lesz a Nyugat-nyitja. Bécsbe hívták őket koncertezni, és mivel Pita Ramos kiválóan beszél németül, azt tervezik, különleges műsorral kedveskednek majd az osztrák közönségnek. Geszti Péternek is vannak nemzetközi tervei a zenekarral. A zenész-producer csaknem egy évvel ezelőtt felkereste őket, hogy szerezzenek dalokat új formációjának. A több hónapos együttműködésből rengeteg szám született, ezekből pedig Geszti kimazsolázta azokat, amikbe beleszeretett. Például a Pálinka Sunrise-t, a Gringo Star lemezének címadó dalát is.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A páros a jövőben egy csángó zenés-táncos darabbal készül, emellett Yorgos régi zenésztársa, a korábbi lantművész, Benkő Dániel is felkérte őket, szerezzenek neki egy dalt.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

– Ki tudja, lehet, hogy együtt járjuk majd a diszkókat – mondja mosolyogva Lepe.

A vagány hazai elektroetno-csapat szerint a siker titka a hitelesség, ehhez pedig az kell, hogy az ember a gyökereiből merítsen, onnan építkezzen. – A románok pont ebből kovácsoltak előnyt: Európában a dance műfajban most ők a legnagyobb sztárok, mert nem féltek a saját kultúrájukhoz nyúlni – állítja Yorgos, aki leginkább operát és komolyzenét hallgat otthon mostanában. Ennek hatása valószínűleg érződik is majd a következő lemezükön. Mint mondják, az ötödik album hangzása a Lepe által felettébb kedvelt dubstepből, valamint Yorgos komolyzenei indíttatásából tevődik majd össze, és ezt fűszerezi meg a Lepe apukája ihlette citera.

Yorgos szerint folytatódik a hagyományélés, ők ugyanis nem őrzik, hanem élnek a hagyománnyal.

Balkan Fanatik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.