Virágföldgyártás otthon

Néhány szobanövény, főként azok, amelyeket ősszel nem ültettek át, a talaja végső tartalékából él. Magyarországon a legtöbb cserepes dísznövény fő fejlődési szakasza tavasztól őszig tart. A szobanövények elveszített életkedvét a legegyszerűbben az átültetéssel lehet visszaadni.

A profi kertészek véleménye megoszlik az átültetés legjobb időpontjáról. Vannak, akik a tavaszra esküsznek, mások az őszre.

Gyarapodási, szépülési esélyeiket növeli, ha új, tápanyagban gazdagabb talajt, nagyobb edényt is kapnak a lakás díszei. Az új föld drága, ezért sokan a korábban eltett, már kicsit használt föld újrahasznosításával próbálkoznak. A sittkertészkedés, amikor „megfáradt” talajjal próbálkoznak, a növények kínzásával ér fel. Van azért átmenet, mert ezt a földet is fel lehet újítani. Szükséges hozzá legalább két nagy vödör, az egyikben el kell készíteni egy téglányi kókuszrostból a nedves „földet”, a másik pedig a keverővödör. A házilagos termőföldgyártáshoz szükség vanmég zeovit agyagásványra, lassú lebomlású műtrágyára és semleges tőzegre, valamint egy pár erősebb gumikesztyűre. A 15 literes üres vödörbe nyolcliternyi (két rész) régi, száraz földet kell önteni. Ehhez 1,5 liternyi (félrésznyi) kókuszföldet, ugyanennyi tőzeget, maréknyi zeovitot és az előírt mennyiségű műtrágyát szükséges alaposan összekeverni. Hamar elkészül az új, nem éppen csúcsminőségű föld, de az ilyen gyakran jobb,mint amilyen akciós földet árusítanak az élelmiszeráruházakban.

A talaja kimerülését a növény jelzi. A kínlódását mutatja a lassabb fejlődés, a szokottnál kisebb új levelek. A teljes levélzettel áttelelő szobanövények a nappalok hosszabbodásával intenzív növekedésbe kezdenek, ilyenkor azt is jelzik, hogymilyen tápanyagra vágynak. Ha kevés a nitrogén, megáll a fejlődés, és a levelek sápadnak. Ha a levelek a megszokotthoz képest kékes színűek, akkor kevés a foszfor. Az ilyen növények nem is hoznak virágot. A pöndörödő, barnuló levélszél és az alsó levelek szokatlan hullása a káliumhiány jele. Ha a levelek sárgulnak és a széleik kiszáradnak, akkor a vasból van kevés, a sárga, de az erek mentén zölden maradó levelek a magnézium hiányára utalnak. A hiány pontos felismeréséhez némi szakértelemre van szükség, de sokkal egyszerűbb, ha rendszeresen a növényhez való tápoldatot használnak.Mindezt figyelembe kell venni az ültetőközegmegválasztásakor. Mivel télen nem szabad tápoldatozni, ezért ilyenkor inkább a szabályozott lebontású műtrágyák használata ajánlható.

Az átültetés nem gyógyszerminden növényi gyengélkedésre. Van amikor a friss tápanyagok (műtrágyák) hatására csak erősödnek a tünetek, és soha nem szabad a javasolt mennyiségnél nagyobb adagban műtrágyát adni.

Az átültetés közben érdemes alaposan, közelről, esetleg egy nagyító segítségével megfigyelni a kézbe kerülő növényt. Ha felismerik a legyengültségre utaló vöröses, barna vagy világos levélfoltokat, amelyeket különböző gombabetegségek okoznak, vagy a szürkepenészt, a lisztharmatot, és eltávolítják a fertőzött leveleket, valamint súlyosabb esetben gombaölő szerrel védekeznek, akkor a növénynek esélyt adnak a túlélésre. A gombabetegségek jelzik azt is, hogy a növényeket esetleg túlságosan bőven öntözték, számukra nem megfelelő árnyékos és zárt helyen voltak. Értelemszerűen váltani kell, mert a szellős, világos helyen a gombák nem támadnak. Az átültetés közben kiderülhet, hogy miért gyengélkedett egész télen a növény. A lankadó, hervadó levélzetért a szártőrothadás a felelős. A gombák a húsos, nedvdús szárú növényeket a gyökér és szár találkozásánál támadják meg. Az ilyen növényt ki kell dobni. A gyökérrothadást elsősorban a hűvös környezet és a hosszú vízben állás okozhatja. Ha a föld feletti részek erősek, akkor a beteg gyökereket le kell vágni, a megmaradtakat pedig vízsugárral érdemes lemosni. Ezután következhet az ültetés.

Az egészséges növényeket a szokásosmódon kell átültetni. Ilyenkor a kinőttnél egymérettel, négy centiméterrel nagyobb cserepet kell választani. Ha szemre is túlságosan dús a gyökérzet, akkor érdemes a földgyökérlabdát egy éles késsel körbevágni, és ezután ültetni az új edénybe. Arra mindenképpen ügyeljenek, hogy a talajjal ne töltsék tele az edényt. Ha a perem alatt két centi szabadon marad, akkor az öntözővíz soha nem folyik túl.

A jövő héten a különleges tavaszi bánásmódot igénylő szobanövényekről írunk.

Ha a levél széle nem szárad, minden rendben van
Ha a levél széle nem szárad, minden rendben van
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.