Egy gömb bujaság

Ismerős érzés, amikor valaki fél királyságát, de szinte bármit megadna azért, hogy ehessen egy falat csokoládét. Mikor ez a vágy rátör az emberre, általában nem éri be egyetlen kockával. A magas kakaótartalmú, minőségi bonbonokat azonban nem lehet csak úgy, két pofára habzsolni. Ezt a tapasztalat is mondatja velem, nem csak a józan ész.

Kimondottan szerencsésnek mondhatja magát az MTV műsorvezetője, Nagy Judit. Kilónyi nyomokat nem hagy rajta sem a csokoládé, sem a húsos szalonna fehér kenyérrel. Jó, eszik ő zöldséget, meg tornázni is jár, de sosem kellett fogyókúráznia. Imád enni, édesre sóst, sósra édeset – gyakorlatilag bármikor. Csokoládészenvedélye azonban mindent legyőz. Gyerekként már akkor ette a nyugati finomságokat – üzletkötő édesanyjának köszönhetően –, mikor itthon még a bevonóból készült édességet szopogattuk. Ma már azon túl, hogy bevallottan csokifüggő – akár a bevásárlószatyrokat a küszöbre dobva, a lakásajtót, majd a konyhakredenc legfelső szekrényét feltépve –, profi módon bonbont is készít.

Korábban minden sütije csokis volt, és persze jól elvolt a bolti táblással is. Három éve azonban karácsonyi ajándékként a férje – négy hónapos – vancouveri online chocolatier-iskolába íratta be. És mivel a tanonc látta, hogy ez jó, ezért belga mestereknél tanult tovább. Mikor kurzustársai már a hátuk közepére kívánták az összes édességet, ő egy üzemben azt gondolta: ebbe a folyékony csokoládéba belezuhanni és megfulladni – az lenne az igazán szép halál.

Ezt persze megúszta, hazajött, hogy itthon tökéletesítse szaktudását a csokoládékészítő-mester Szántó Tibornál. Ő egyengette az útját, sőt még a műhelyét is a rendelkezésére bocsátotta. A legjobb fajta szelektált kakaóbabokkal ismertette meg, így tizenöt különbözőből kezdett szemezgetni. Első menetben kilencet választott ki, majd a végső ötöt.

Ezekhez válogatott fűszereket és illóolajokat – damaszkuszi rózsaolajat, vadborsot, tömjént, mirhát és csipetnyi aranyport – a gasztroblogger Mautner Zsófia és az illóolajok specialistája, Feller Adrienn útmutatásai nyomán.

Judit nem készül nagyüzemre, minden bonbont, az első kollekcióhoz ezer darabot, saját kezével gyártott. Terápiának amúgy nem rossz gurigázni a kis gömböket, de azért arra gyorsan rájött, a csokoládé kényes, mint egy hisztis nő. Bonbont készíteni magas minőségben – tudomány és művészet.

Az öt falat – név szerint: a Bujaság, a Titokzatosság, a Felszabadultság, a Biztonság és a Teljesség – összművészeti kollekcióba került, amelyhez márkanév is jár: a monogramból alakított eNJé. Valentin-napra jön ki limitált szériában, számozott díszdobozban, Szívdobbanás elnevezéssel. Aki a Csilléry Orsolya tervezte doboz belsejéig eljut, az édesség mellé haikut kap és CD-t. Az előbbi Kőrösi Sándor bölcsességei, az utóbbira a Trio National improvizált, a csokoládékat ízlelgetve.

Lesz-e folytatás? – Végül is miért ne? – kérdez vissza Nagy Judit. A kezdéshez használt tizenöt prémiumminőségű kakaóbabcsapatból egész sok maradt.

Damaszkuszi rózsaolajat is tartalmaznak
Damaszkuszi rózsaolajat is tartalmaznak FOTÓK: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.