Nagy a rakás

Úgy lehet hancúrozni, hogy közben nem kell folyton az enyém-tiéd vitába keveredni a házigazda gyerekkel.

Az első születésnapi tortán még boldogan fújjuk az erőtlenül próbálkozó gyerekkel együtt a gyertyát. A második születésnap is hasonlóan sima ügy többnyire, hacsak a családban nincsenek hasonló korú apróságok, akik időnként élet-halál harcot vívnak bizonyos játékokért. Nagyjából a harmadik születésnap a vízválasztó: bölcsis-ovis gyermekünk barátait is vendégül látva kiderül: kicsi a lakás – túl nagy a rakás.

A játszóházak – mint földre szállt angyalok – ilyenkor jelentik a család- és szülőbarát megoldást: 2,5-3 órára nem csak helyet, programot is lehet venni, ennyi időre a vendéggyerekek szülei is szabadidőt kapnak, ergo őket nem is kell vendégül látni.

A négy-öt évesek már nem igénylik a szülői jelenlétet, annál inkább a közös játszást, a zenét, a táncot és sok új játékot, amelyekkel úgy lehet hancúrozni, hogy közben nem kell folyton az enyém- tiéd vitába keveredni a házigazda gyerekkel.

A játszóházak az utóbbi néhány évben szemmel láthatóan elszaporodtak. Vannak négy-öt ezer négyzetméteres, óriáscsúszdákkal felszereltek, ezekben anya és apa is remekül eljátszhat borús téli napokon, a játékok és ugrálóvárak a szülők testsúlyát is elbírják. És vannak a kisebb, tematikus partikra berendezkedő helyek, ahol kézműves, például agyagozós bulikat lehet tartani.

A játszóházi tarifák jelentős szórást mutatnak. 1200–3600 forint között vannak a jellemző árak, gyerekenként. A születésnapi összejövetelekre is vannak óradíjas és létszámdíjas helyek egyaránt. Ha a családi és ovis barátokat – nagy szelektálás után – meghívjuk, akkor sem lehet, és nem is érdemes 10-15 gyereknél kevesebbért bulit szervezni. Ez 20-30 ezer forintból kihozható, ami csak első blikkre tűnik soknak, de érdemes belegondolni, milyen megfizethetetlen érzés az ízekre szedett játszóházból hazatérni érintetlen otthonunkba, nem mellesleg sok-sok új, ajándékba kapott játékkal gazdagodva.

Top 5

1. MINDEN EGÉR SZERETI A SAJTOT

a Budapest Bábszínház négyéves kortól ajánlott zenés mesejátéka február 13-án délután 3-kor.

2. MORZSA SZÍNPAD

drámajátékfoglalkozás négy–tíz éves gyerekeknek a Gipszkorszak Alkotó Játszóházban február 15-én délután 5-kor.

3. FÉLÁRAS NAP

a nyíregyházi Mókus Játszóházban szerdánként, így február 15-én is reggel 9-től este 8-ig.

4. APRÓK TÁNCA

kézműveskedéssel egybekötött gyerektáncház a Hagyományok Házában feb ruár 17-én délután 5-től.

5. KEZES-LÁBAS ELŐADÁS

élő zenével, bábokkal ötéves korig a Kacifánt Játszóházban február 18-án délelőtt 11-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.