Málnafagyi az ajkakon

Elkent szemfesték, ügyetlenül kifestett száj, kócos haj – mindez idén nem lesz ciki, sőt! A divat épp azt követeli meg, hogy így nézzünk majd ki. A The New York Times (NYT) szakszerzője hat, a szépségiparban dolgozó nagyágyút kérdezett meg a tavaszi sminktrendekről, akik egybehangzóan állították: idén a tökéletlen a tökéletes.

Tavasszal nem úgy kell majd kinézni, amikor kilépünk a lakásajtón, mintha épp buliba indulnánk, hanem mintha már épp hazafelé jönnénk onnan. „A hibátlanság már kicsikét unalmas” tette hozzá Terry Barber, a MAC Cosmetics vezető sminkese.

Mondhatnánk: az elkent sminket elkészíteni biztosan még több időbe fog telni, hiszen mi van akkor, ha csak úgy kell látszania, mintha siettünk volna, ám valójában pontosan meg kell tervezni? A szakemberek megnyugtatnak: épp a gyorsaság a lényeg, és – gazdasági válságban felettébb praktikus módon, teszik hozzá – nem is kell semmiféle speciális eszköz ehhez a trendhez. Egyszerűen az ujjunkkal kenjük el a szemceruza vonalát, vagy maszatoljunk egy kis arcpírt a járomcsontra.

A remegő kézzel, ügyetlenül sminkelőknek az is jó hír, hogy a szájkontúrceruzát is el kell felejteni, egyszerűen csak nyomjuk a rúzst az összeszorított ajkainkra, és ami ott marad, azt kenjük szét. „Jégkrémszáj” – fogalmazza meg a 2012-es divatot egy szóban Emily Kate Warren, aki már Yoko Onót is sminkelte. Warren szerint pontosan úgy kell majd kinéznünk, mint aki épp túl van egy málnafagyin.

Az alapozó se legyen a barátunk: minél kevesebb, annál jobb. A szakértő szerint legfeljebb a bőrhibák, vagy a szem alatti karikák elrejtésére használjuk. A füstös, fekete szem sem lesz divat. Ha valaki ragaszkodik a sötét színekhez, akkor Warren szerint ne felül, hanem alul húzza ki a szemét, majd kenje szét kézzel a vonalat. Pontosan ugyanúgy fog kinézni, mint Alexander Wang, az ünnepelt fiatal amerikai tervező 2012 tavaszi bemutatójának modelljei!

A divatszakértők az amerikaiak mániájáról, a mindennapos hajmosásról is próbálják lebeszélni az olvasókat. A haj legyen fényes, „de ez nem feltétlenül jelent tisztaságot.” És a legjobb, ha egyszerűen a fejünk tetejére csomózzuk, mintha éppen kikeltünk volna az ágyból, és fogmosáshoz készülődnénk.

A divatblogok világában nagy visszhangot váltott ki az amerikai napilap cikke. Volt, aki egyszerűen lelopta a tippeket, ám nem mindenütt aratott osztatlan sikert. A népszerű Jezebel.com például gúnyosan azt ajánlja: nem kell mást tenni, mint kifesteni magunkat, ahogy minden reggel szoktuk, majd belefúrni egy párnába a fejünket. Vagy csak egy jó kis verekedésbe keveredni. Esetleg futás közben sminkelni.

Azért ajánlatos jól átgondolni, idén mennyire és mikor fogjuk követni a trendeket. A tökéletesség ugyanis kifizetődő lehet: épp a NYT internetes oldalán október közepén az egyik legolvasottabb cikk az volt, amely szerint a nők karrierjét segíti, ha sminkelik magukat.

A bostoni egyetem professzorainak vezetésével és a Procter & Gamble finanszírozásával végrehajtott kutatás megállapította: nemcsak szebbnek, hanem okosabbnak és megbízhatóbbnak is látjuk azt, akinek a szája és szeme színe erőteljesen eltér az arcbőr színétől, azaz erősebben van sminkelve. A kutatók a jelenségre magyarázatot nem tudtak adni. Csak feltételezték, hogy talán a gondosan elkészített smink arra utal, hogy viselője maga is gondos, azaz, ha arcára odafigyel, akkor a munkájára is. Válasz nincs, de talán mégis jó lesz vigyázni azzal az elkent rúzzsal!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.