Tíz kéz egy gitáron

Végy egy kurrens slágert, dolgozd fel ötletesen, nyerd meg hozzá az eredeti alkotók ajánlását, egy Oscar-díjas sztár Twitter-„csiripelését”, és 27 milliós látogatottságú internetes világsiker hullhat az öledbe.

A recept tökéletesen bevált az ontariói Walk Off The Earth független bandának – ez az új év egyik első könnyűzenei szenzációja.

Világhálós sláger „hozott” anyag újrafeldolgozásával – A Walk Off The Earth és Sarah „Sin” Blackwood a neten arató videón
Világhálós sláger „hozott” anyag újrafeldolgozásával – A Walk Off The Earth és Sarah „Sin” Blackwood a neten arató videón

A Valaki, akit ismertem korábban (Somebody That I Used to Know) című Gotye-szám feldolgozása futótűzként terjedt el a YouTube videomegosztón: már az első hat napban nyolcmillió netezőt vonzott, és pár további nap kellett csak a 25 milliós álomhatár átlépéséhez is. Ezzel a „klónszám” alaposan a belga-ausztrál Gotye harmadik albumán, a Making Mirrorson hallható eredeti sláger nyomába eredt, ami önmagában sem lebecsülendő fegyvertény. A tavaly nyáron debütált Somebody That I Used to Know – amelyben Kimbra, a 21 évesen nemzetközi hírű új-zélandi énekesnő is közreműködik – alsó hangon is az évezred nagy sikere Óceániában és részben Európában, így Gotye szülőhazájában, Flandriában is.

A kanadai Walk Off The Earth – amely korábban a Smooth Like a Stone on the Beach és a My Rock című albumokkal vétette magát észre – pofonegyszerű módon tett rá egy lapáttal az eredetire. A négyes Sarah „Sin” Blackwooddal, a The Creepshow punkegyüttes énekes-gitárosával kiegészülve egyetlen gitárral, és az egy gitáron játszó tíz kézzel írja át a Gotye–Kimbra-számot. Joel Cassady, az ütős, dobnak használja a pengetőst, ahogyan a billentyűs Mike Taylor vagy a basszusgitáros Gianni Luminati is remekül feltalálja magát rajta. Jó fazonok, jópofa átirat: a kreatív koppintást már csak a Gotye–Kimbra párosnak meg a Bennfentesben nyújtott alakításáért Oscar-díjat érdemelt Russell Crowe-nak (még egy új-zélandi!) kellett „lenyűgöző”-ként ajánlania a Twitter mikroblogon, hogy valóban befusson.

Az elméleti kérdés ez: lehet-e a zenekari sikert ráadásul kurrens slágerek ötletes feldolgozására építeni? Ebben a kanadai csapat már korábban is utazott, lecsapva például Rihanna 2011 nyarán debütált Man Downjára. Clyde Smith, a Hypebot könnyűzenei hírportál kritikusa szerint ez igenis lehetséges. – A Somebody That I Used to Know kiváló példája annak, hogy kreatív megközelítéssel el lehet kerülni egyrészt az újszerűség bélyegét; másfelől ki lehet építeni az egyedi átiratokra alapozott hírnevet. Kiváló ugródeszka ez arra, hogyan építheted fel a saját „brand”-edet zenei videós feldolgozásokban – állítja Smith. Az internetes hozzászólók véleménye eltérő. Van, aki úgy véli: a feldolgozás azért mégiscsak feldolgozás (értsd: koppintás) marad, míg mások szerint ezzel az erővel a Led Zeppelint is „lopkovic”-zenekarnak lehetne titulálni: számos korai számuk nem Jimmy Page és Robert Plant szerzeménye, hanem régebbi rhythm & blues dalok átvétele. Ahogyan egyébként William Shakespeare is „hozott anyagból” dolgozott...

A lemezkiadóktól való függetlenségéhez ragaszkodó Walk Off The Earth új célja mindenesetre az abszolút világsiker a megosztón. – Ezután is felteszünk majd anyagokat a YouTube-ra: minden idők legnagyobb videójára törekszünk. Lehet, hogy nem a jövő héten, a következő hónapban vagy öt évben következik ez be, de megtörténik majd – nyilatkozta Luminati. A banda mindenesetre okkal hegyezheti a fülét az idei nyár nagy slágereire. Óceániai produkciók előnyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.