'A nép mi vagyunk, a hatalom pedig a népé'

Egy ember szívdobbanása, egy nemzet ritmusa komponálja a dalokat. A történelemben sokszor visszaéltek és Hitler óta is visszaélnek pszichopaták a népre való hivatkozással, hogy megvalósítsák ördögi céljaikat – nem más, mint Nina Hagen érvelt így a Deutsche Wellének nyilatkozva a múlt év végén megjelent új szólóalbuma kapcsán.

A beszédes című Volksbeat kapcsán a punk egykori német királynője Patti Smitht és John Lennont is idézte címmel. – Márpedig a nép mi vagyunk, ahogy a hatalom is a népé.

Az én népemet a béke és a szabadság szellemében élő emberek alkotják –filozofált a közel négy évtizedes pályafutásra visszatekintő énekesnő.

Hagen új albumában visszanyúl az 1970-es évek több híres szerzőjéhez, így Bob Dylan, a keletnémet „disszidens” nevelőapja, Wolf Biermann és Curtis Mayfield dalaihoz. – Ezek az egykori protest songok semmit sem veszítettek aktualitásukból. Megannyi más dal is szóba kerülhetett volna, de sajnos nem fér fel annyi egy CD-re. A Volksbeattel azt akartam megmutatni, hogy a legfontosabb: hű maradni önmagadhoz, a szeretethez. Megengedhetetlen, hogy ebből bármit is elvegyenek, különösen nem a zenélés szabadságát – mondta.

A korábban tabukat döntögető, polgárpukkasztó punk Hagen időközben hívő keresztténnyé változott, két évvel ezelőtt meg is keresztelkedett. A 2010-es budapesti Sziget Fesztiválon fellépő „új Nina” kapott több kritikustól azért, hogy a koncerten az imádsághoz közelítő gospelek kerültek előtérbe a rockos dalokkal szemben. Most visszatekintve Hagen úgy látja, ő már gyerekfejjel is keresztény volt, még ha nem is nevelték annak. Elmondása szerint 17 éves korában egy LSD-s utazása alkalmával személyesen beszélt az Istennel. Lehet, hogy e találkozás utóhatásaként, mindenesetre az 1980-as évek elején műsorára vett spirituális dalokat. Az In Ekstase (Extázisban) albumán szerepelt a Spirit in the Sky című, miként a NunSexMonkRock lemezének szövegeiben bibliai idézetek voltak. –Nézzék csak meg a dalszövegeimet, és látni fogják, mindig is imádkoztam, küzdöttem Jézus Krisztus nevében, nem csak mióta megkereszteltek – bizonygatta. A Volksbeaten feldolgozta egyik régebbi számát: a Soma Koma című dalt George Orwell és Aldous Huxley könyveinek a jövő emberiségéről vázolt rettenetes víziója inspirálta. Az 56 éves az énekesnő azt is kifejtette: a civil kezdeményezéseknek – a politikai pártokon túllépve – össze kell fogniuk, a hagyományos pártok ugyanis nem tudják megoldani a jövő kérdéseit.

A punk vagy hard rock ismert sztárjai közül nem Nina Hagen az egyetlen, aki keresztényi fordulatot tett. Az amerikai Alice Cooper vagy az Iron Maiden brit hevay metal csapat dobosa, Nico McBrain hasonló módon tért meg. Az új Nina esetében a külső megjelenés a régi, vagyis a punkos maradt – erős szemfesték, hatalmas fekete szempillákkal.

Nina – polgári nevén Catharina Hagen – 1955-ben született Kelet-Berlinben, az egykori NDK-ban. A német nyelvterületről az első előadók egyike volt, akinek az 1970-es években sikerült felkerülni a nemzetközi slágerlistákra. Még Kelet-Berlinben az Automobil nevű együttessel vált ismertté, a többi között Bertolt Brecht dalait dolgozták fel. Ám a Du hast den Farbfilm vergessen slágere – amely az NDK-s valóság szürkeségét ecsetelte a színes film elfelejtésének felemlegetésével – a kommunista rezsim vezetőinél kivágta a biztosítékot. Húszévesen 1976-ban elhagyhatta hazáját, és anyjával együtt nevelőapja, a korábban az NSZK-ba „kitessékelt”Wolf Biermann után utazhattak a szövetségi köztársaságba. Két évvel később, 1978-ban készült az első lemeze a Nina Hagen Banddal, az együttes a szabad életviteléről és az alternatív közösségekről híres nyugat-berlini kerületben, Kreuzbergben zenélt.

A pályafutása során filmszerepekben is feltűnő előadó jelenleg különböző kapcsolatokból született lányával és fiával, azok barátaival, valamint anyjával, a színésznő-énekesnő Eva-Maria Hagennel dolgozik együtt stúdiófelvételen. Mint nyilatkozta, számára fantasztikus élmény az egész családot megmozgató közös zenelés. Amiből „szép tánczene” születik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.