Kissé hamis a baba

Egy aranyhangú üdvöskének köszönhetően izgalmasan kezdődik az év a popzene világában: még a Grammy-díjas, brit Adele és PJ Harvey is elkezdhet aggódni, ugyanis a tavaly felbukkant amerikai Lana Del Rey január végén dobja piacra Born to Die című lemezét.

A korong megjelenése már jó ideje beszédtéma a világhálón, ráadásul az első helyen áll a Time magazin azon listáján, amely a 2012-es esztendő legjobban várt albumait sorolja fel.

Lana Del Rey. Sok a gyártott legenda
Lana Del Rey. Sok a gyártott legenda

A huszonöt éves előadó tavaly nyáron debütált Video Games című klipje nagy érdeklődést váltott ki netes berkekben. Az Elisabeth „Lizzy” Grant néven, New Yorkban született Del Rey bevallása szerint maga szerkesztette a videót – úgymond talált felvételekből. Az énekesnő a Daily Star bulvárlapnak később azt nyilatkozta: ha előre tudja, hogy ennyire népszerű lesz a szám, nagyobb erőfeszítéssel lát neki. A tavaly decemberben kiadott Born to Die klipje már láthatóan nem kis költségvetésből készült, Yoann Lemoine francia rendező forgatta a Párizs környéki, híres fontainebleau-i kastélyban.

Lana Del Rey más utat jár, mint Lady Gaga, Katy Perry vagy más exhibicionista popdíva. Az amerikai lány ugyan nem szégyelli megmutatni magát, de alapvetően többet akar a megbotránkoztatásnál: közönségét szomorkás-melankolikus hangjával hódítja meg. A Video Games című klipjében egy fehérre festett falnak dőlve énekel a szerelmes ragaszkodásról, a Born to Die videóban pedig a nevezetes kastély egyik pompázatos barokk termében vall a szerelem fájdalmas, sötét oldaláról. Del Rey dalai nem a felhőtlen boldogságban úszó párkapcsolatokról, hanem a bizonytalan várakozásról, a másik elvesztésének félelméről szólnak. Borongós hangulatú dalait ráadásul leginkább a kelet-európai közönség szereti – árulta el az idén európai turnét is tervező énekesnő a Flush the Fashion weboldalnak.

A dalok gondterhelt atmoszférájára ráerősít a tudatosan felépített femme fatale, azaz a „végzet asszonya imázs” is. Del Rey megjelenése Hollywood aranykorának színésznőit idézi. Olyan, mintha a múlt század negyvenes-ötvenes éveiben, még fekete-fehérben forgatott mozifilmjeiből érkezett volna a jelenbe. A csábosan-latinosan hangzó művésznév sem a véletlen műve: a „Lana” nem másra, mint Lana Turnerre, a híres filmsztárra utal, a kreált családnév pedig az 1980-as években, Brazíliában gyártott Ford Del Rey gépkocsira hajaz.

A különböző zenei és divatmagazinoknak adott interjúiból kiderül, hogy az igéző tekintetű énekesnő is vonzódik a klasszikusokhoz. Hatott rá Elvis Presley, Frank Sinatra, Bruce Springsteen, de szívesen hallgat filmzenéket is. Odaadó Nirvana-rajongó, a GQ magazinnak elárulta, hogy az első klip, amit életében látott, az amerikai rockegyüttes Heart Shape Box című száma volt. Persze ő is nőből van, eleinte nem is annyira a zene, hanem az énekes, a tragikus sorsú Kurt Cobain fogta meg.

Lana szereti a bűnügyi történetekben bővelkedő film noir műfajt és a szürreális rendező, David Lynch filmjeit is. A londoni The Guardian kritikusa, Tim Jonze szerint a Video Games is az amerikai filmes Mulholland Drive című nyomasztó alkotását idézi.

Számos kritikus azonban megkérdőjelezi Del Rey hitelességét. Úgy vélik, menedzserei mondják meg neki, milyen zenészekről, filmekről beszéljen. További gyanakvásra ad okot, hogy az előadónő az első lemeze után befolyt összegből kisebb időt töltött egy lakókocsiparkban, New Jerseyben. Ez is „mesterségesnek” tűnik egy olyan ifjú hölgyről, akinek apja, Rob Grant, milliomos befektető és üzletember – ráadásul lánya egyik legfontosabb szponzora. Egyeseket Lana külseje zavarja: úgy vélik, a siker érdekében Del Rey plasztikáztatta az ajkait. Az újságírók is előszeretettel teszik fel neki a kínos kérdést. Ő ezt cáfolja, mondván, nem volt rá pénze, hiszen szegényes körülmények között nőtt fel.

Hogy igazak-e a Del Rey körül keringő pletykák, a bulvárlapok majd kiderítik. Lehet, egy kissé hamis a baba, de az énekhangja biztos, hogy nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.