Mennyit is fogyaszt a lakás?

Kötelező lett január elsejétől az energetikai tanúsítvány beszerzése az 50 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű lakóingatlanok eladásakor és egy évnél hosszabb időre történő bérbeadásuk esetén is.

A lakás, illetve ház üzemeltetésének költségéről tanúskodó okmány, amely a háztartási gépekhez, illetve készülékekhez hasonlóan A, B, C, D és további kategóriák szerintminősíti az ingatlan fogyasztását, nemcsak a vásárlóknak és a bérlőknek ad hiteles képet, de rendkívül hasznos információ lehet az energetikai felújítást tervezőknek is. Az FHB Ingatlan Zrt. éppen tegnap jelentette be elsőként a bankok közül szolgáltatását, miszerint az e-tanúsítvány onlinemegrendelése esetén ötmunkanapon belül elkészíti a dokumentumot. A 30-40 ezer forintba kerülő energiacímke hamarosan egy fontos pluszinformációt, jó esetben vonzerőt jelent majd a megvásárolni kívánt lakással kapcsolatban. Másrészt – mint arra az FHB sajtóanyaga is rámutat – az állami kamattámogatású hitelek igénylése esetén, valamint lakásépítési támogatáshoz viszont kötelező a legalább B energetikai osztályú ingatlanról tanúskodó bizonyítvány bemutatása, annál gazdaságtalanabbul működtethető ingatlanra ugyanis nem adnak már támogatást.

Az e-tanúsítvány azonban a felújítási piacon várhatóan magától is elterjed majd, hiszen a tervezett beruházás költségvetéséhez képest minimális összegért megtudható belőle, hogy mit érdemes az épületen felújítani, vagyis spórolni is lehet általa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.