Azték találmány

„tibi nemcsak a Mama kedvence!”

Ha csokoládéról esik szó, bármelyik gyerekből válhat egy szempillantás alatt szakértő. Magabiztossággal, sőt mi több, Gombóc Artúrhoz hasonlatos szakértelemmel kezdi el sorolni a fajtákat. Nincsen ebben semmi meglepő, de mi a helyzet, ha a népszerű édesség történeti, kulturális vonatkozásai kerülnek szóba?

A témában könnyűszerrel kiművelheti magát szülő és gyermek egyaránt az Árpádföldön, egy restaurált nemesi vadászkúriában működő Csokoládé Múzeumban a másfél órás praliné- vagy a két órás fejedelmi túrán. A Filmmúzeum teremben például a Fürkész történetei című sorozat egy epizódjából megtudhatjuk, ki találta fel a tejcsokoládét, milyen hiedelmet szőttek az aztékok az „istenek itala” köré. A Straub Dezső főszereplésével készült kisfilm megtekintése után pedig a túravezető, Gere János meséli el, hogy mióta élvezhető a csokoládé nemcsak folyékony, hanem szilárd halmazállapotban is, de arra is fény derül, hogy honnan kapta a nevét a dobostorta vagy a tibi csoki. (Hetven éve készült az első. A gyáralapító Stühmer Frigyes unokája ihlette a szlogent: „tibi nemcsak a Mama kedvence”.)

A múzeumban számos békebeli csokoládésdobozt és dísztárgyat is találunk, melyek közül a Stühmer-vállalat „százszorszépes” doboza a fiatalabbaknak is ismerős lesz: Szinte biztos, hogy a nagymama félretett egyet a varrószerek tartására. Az utolsó teremben, a múzeum mintaboltjában a gyár üzletének eredeti pultja áll. De a gyerekeket jobban fogja érdekelni a tömérdek ínyencség: sok-sok külföldi csokoládé közt például Rákóczi fejedelem magyar táblái.

Amiatt pedig nem kell félni, hogy felszedünk pár kilót. Gere János túravezető szerint a csokoládé nem hizlal. Csak a masszába kevert cukor.

INFÓ

CSOKOLÁDÉ MÚZEUM

Budapest XVI., Bekecs utca 22. Látogatás előzetes bejelentkezés után január 17-én, 19-én, 21-én és 22-én. Telefon: 401-5000.

TOP 5

1. EGY EGÉR NAPLÓJA

Templomárnyéki Egbert papírra veti életét a Budapest Bábszínházban január 16-án délelőtt 10-kor.

2. BABAKONCERT

Félórás hangverseny a legkisebbeknek a Művészetek Palotájában 16-án délelőtt negyed 11-kor.

3. BORS NÉNI

Mese Molnár Piroska főszereplésével a Kolibri Színházban január 17-én délelőtt 10 órakor.

4. VACKOR KALANDJAI

Utazásra hív a kölyökmackó a Nemzeti Táncszínházban január 19-én délután 3-kor.

5. MAGYAR TÁNCHÁZ

Az Aranytíz Kultúrházban január 21-én Aprók Tánca délután 5-tól 6-ig, majd Játszóház 7-ig.

FORRÁS: HTTP://CSOKI.NETWORK.HU
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.