ABBA az űrből

– Nem én találtam ki az együttest, ők tényleg földönkívüliek! – közli Lior Kalfo, a Voca People alapítója és igazgatója. S bár elneveti magát, tartja magát a történethez. – Ott ültünk egy stúdióban Shai Fishmannel, a zenei igazgatóval, és éppen egy új zenés show-ról beszélgettünk.

Hirtelen hatalmas robajt hallottunk, a közelünkben fehér-ezüst űrhajó zuhant le. Gondolhatja, mennyire megdöbbentünk, amikor nyolc fehér idegen lépett be – meséli teljes átéléssel.

Félni nem kell, a hófehér ufók barátságosak, sőt még énekelni is tudnak: erről január 9. és 11. között a budapesti (azután a debreceni és a pécsi) közönség is meggyőződhet. Nehéz megmondani, hogy a Voca People hangja vagy a marketingje a kiválóbb, de mindkettő működik.

Kiesik egy pillanatra a szerepéből Lior Kalfo, amikor felidézi, hogy nagyon szereti az a cappella (hangszeres kíséret nélküli) éneklést, és e téren akart valami különlegeset alkotni.Merthogy az a cappella együttesek többsége végigénekel egy-egy dalt, az Izraelben alapított Voca People viszont népszerű dallamokból álló egyvelegeket ad elő. – Így gyorsabban eljutnak a dalok szívéig – indokolja az igazgató. Arra a kérdésre, hogy valamennyien profi énekesek-e, annyit válaszol, hogy mindegyikük a Voca bolygóról érkezett.

A világszerte nagy sikerrel turnézó csapatban megvan minden, ami kell: három ufóénekesnő (szoprán, mezzoszoprán, alt), három ufóénekes (tenor, bariton, basszus) és két beatboxoló ufózenész, akik dobolnak-trombitálnak-gitároznak-hegedülnek a hangjukkal. – Az együttes teljes zenekarként működik, ez is egyedivé teszi – érvel Shai Fishman. Zenei vezetőként sosem a klasszikus a cappella hangzásra törekedett, inkább a jól ismert dalok, például ABBA-slágerek hangszerelését-hangulatát igyekszik megőrizni.

Beadom a derekam, és Kalfo már folytatja is a titokzatosságba csomagolt földönkívüli-történetet. Kiderül, hogy a Voca People űrhajója azért pottyant a Földre, mert kifogyott az energiából. S továbbindulni csak akkor tud, ha feltöltik zenei energiával. Így jött létre a mostani show-műsor, amellyel a csapat körbejárja a bolygót, energiát pumpálva az űrjárműbe.

– Zenét esznek és zenét isznak. Sőt, olyan szerencsések vagyunk, hogy ma már három űrhajójuk van a Földön, háromszor nyolc fővel – fűzi hozzá az igazgató. Kissé (szó szerint) földhözragadtabban ez annyit tesz, hogy egy Voca-csoport New Yorkban, egy másik pedig Párizsban szerepel folyamatosan; a harmadik, nemzetközi űrhajó érkezik Magyarországra.

Nyelvi korlátokba nem ütközik az együttes, a zene nyelvét eddig mindenütt megértették a nézők. – Elképesztő, hogy a világ bármely részén ugyanúgy imádják őket. A koncertekre a nagyszülők és az unokák egyaránt eljönnek – mondja Fishman. A közönség néha egészen hisztérikusan reagál, mintha csak Michael Jackson lépne a színpadra: visítanak, kiabálnak, tapsolnak. Brazíliában még együtt is táncoltak a csapattal – emlékszik vissza Kalfo.

Nemcsak a népszerű dallamok ragadják magukkal a nézőket, hanem az, hogy a Voca People a műsorba őket is bevonja. Ebből születik az interaktív zenei élmény, némi (galaktikus) kerettörténettel és sok-sok humorral. Már az énekesek kinézete is meglehetősen tréfás: a fehérre festett arcokból csupán az élénkpiros szájak világítanak ki.

A zene és a közönség nyelvén is értenek a tetőtől talpig fehérbe öltözött „idegenek”, akik a fellépések előtt általában a belvárosban landolnak, nem kis feltűnést és derültséget keltve. Budapestre (az egyik legnagyobb bevásárlóközpontba) vasárnap délután ötkor érkezik az űrhajójuk; nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is ez az első helyszín, ahol újratöltik energiával a járművüket. Lior Kalfo szerint a legnagyobb érdemük, hogy nem csupán ők töltődnek fel: – Sok örömöt és jó energiát adnak át a nézőknek. Másfél órára mindenki újra felfedezheti a benne rejlő gyermeket.

Mi az a cappella?

Hangszeres kíséret nélküli, tisztán énekes zene. A cappella szó jelentése kápolna. Az olasz nyelvből a XVI. században elterjedt „a cappella” kifejezés jelentése: templomi stílusban, és onnan ered, hogy a Sixtus-kápolna karzatán csupán az énekeseknek volt hely. Az elnevezést eredetileg csak egyházi zenére alkalmazták, de klasszikus vagy könnyűzene ugyanúgy elénekelhető hangszerek nélkül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.