Mínusz öt kiló a Ladyért

Annyira akarta a szerepet, hogy még öt kilót leadott amúgy is nádszálvékony termetéből. A fogyáson kívül Michelle Yeoh megtanult burmaiul, filozófiai könyvekkel képezte magát, hogy még jobban átélhesse, milyen érzés a mianmari ellenzék több mint másfél évtizedet házi őrizetben sínylődő vezérének, Ang San Suu Kyinek (ejts Ang Szán Szú Csínek) lenni.

– Hihetetlen módon átélte ezt a szerepet – nyilatkozta legújabb alkotása, a francia mozikban pár héttel ezelőtt bemutatott The Lady főszereplőjéről a világhírű filmrendező, Luc Besson. A 49 évesen is lenyűgöző szépségű, maláj-kínai származású színésznő testét-lelkét beleadta a Nobel-békedíjas emberjogi aktivista megformálásába. – Elolvastam mindent, amit ő elolvashatott, megismertem a gondolkodókat, akiket tisztelt. Rengeteg filmet néztem meg, amin szerepelt, sokszor hang nélkül, hogy még jobban utánozhassam a mozdulatait. Sokat segített az is, hogy mindketten buddhisták vagyunk – nyilatkozta Yeoh a Paris Matchnak.

Michelle Yeoh
Michelle Yeoh

A színésznő szerint sok közös van benne és Suu Kyiben. Ezek közül csak egy a rendkívüli fizikai hasonlóság. Még a filmben statisztáló burmaiak közül is sokan azt hitték, a valódi „Lady”-t látják viszont a forgatáson. A kalandos életből Yeoh-nak is kijutott. Vadóc, úszó és búvárkodó, kifejezetten „fiús” lány volt. Ennek ellenére igazi nagy szenvedélye mégsem a sport, hanem a balett lett. Édesanyja szerint előbb kezdett táncolni, mint járni, négyévesen már órákat vett, 15 évesen pedig Angliába ment, ahol a tanulás mellett folytatta a táncot, hogy végül a londoni Royal Academy of Dance balettszakán kössön ki. Álmát, hogy profi balerina legyen, egy edzés közbeni gerincsérülés törte ketté alig húszévesen.

A baleset után depressziós lányt édesanyja titokban nevezte be egy szépségversenyre, ahol Miss Malajziának választották. Ezután kisebb reklámfilmekben szerepelt, majd felbukkant életében Dickson Poon. A hongkongi milliárdos – későbbi férje – akciófilmekben kínált neki szerepet. Michelle-t elvarázsolta a harcművészetek világa. Csakhamar napi 10-12 órát edzett, a filmbéli bunyókhoz és nyaktörő mutatványokhoz sosem kért kaszkadőrt. Pályafutása során játszott Jackie Channel, volt Pierce Brosnan, azaz James Bond ellensége A holnap markában, szerepelt Ang Lee négyszeres Oscar-díjas Tigris és sárkányában, 2005-ben az Egy gésa emlékirataiban.

A Besson játékfilmes visszatérését jelentő The Lady a mianmari (burmai) szabadságharcos és férje, a Tibet-kutató egyetemi professzor, Michael Aris kapcsolatát és életét mutatja be. – A szerepre készülve jöttem rá, hogy az utóbbi években milyen keveset hallottunk Suu Kyiről. Pedig emlékszem, mennyire büszkék voltunk, mikor 1991-ben a személyében egy ázsiai nő kapta meg a Nobel-békedíjat. Nem akartam, hogy elfelejtsék, amit tett. Ezért döntöttem úgy, hogy keresek valakit, aki hajlandó filmet készíteni róla – mondta a Paris Matchnak Yeoh, aki egy ideig kacérkodott a rendezés gondolatával is.

A film kronologikus sorrendben követi Suu Kyi és Aris szerelmét, és erre a fonalra fűzi fel a politikai eseményeket: az 1988-as burmai diáklázadást, a katonai junta hatalomra jutását, a demokratikus mozgalom tagjainak megfélemlítését és végül évtizedes rabságát. Egy valódi, a sírig tartó szerelmi történet és egy olyan asszony története ez, aki a boldogságát népe érdekében áldozta fel. – Suu Kyit néha a börtönszigeten raboskodó Nelson Mandelához hasonlítják. A különbség az, hogy a burmai politikusnő bármikor elhagyhatta volna az országot. Senki sem kritizálta volna, ha hazamegy a gyerekeihez, a haldokló férjéhez. Ő azonban ezt az utat választotta – mondta Yeoh.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.