Mellfilé and roll - Hard Rock Café Budapesten

Emlékeznek 1988-ra? Az első magyarországi McDonald’s megnyitására a pesti Régiposta utcában? Most, huszonhárom évvel később és pár száz méterre arrébb újra eljött Amerika, mégpedig „prémium kategóriában”: megnyílt a Hard Rock Café. Nem észrevétlenül, de azért nem is túlságosan beharangozva. A Vörösmarty téri nagy megnyitóra csak márciusban kerítenek sort a könnyűzene halhatatlanjainak emléket állító – no meg az irántuk való felfokozott érdeklődést üzletileg jól kihasználó – tematikus étteremben. – Nem volt nagy csinnadratta. Mindannyian újak vagyunk itt, senki nem akarta, hogy összeomoljon a rendszer a roham alatt – mondta ottjártunkkor a felszolgáló, aki kihozta ételünket.

Az amerikai választékot – de árakat is! – tükröző étlapról a Jumbo Combo előételt választottuk, ami, kis étkű európaiak lévén, kettőnknek is bőven elégnek bizonyult, sőt elvitelre csomagolt maradékra, „doggy bag”-re is telt belőle. Elmajszoltuk a panírozott, fi lézett csirkemellet, a „Buffalo stílusú”, azaz pikáns szószban megforgatott szárnyakat, a jalapeno csilifajtával ízesített tavaszi tekercset, az olajtól a legkevésbé sem csöpögő hagymakarikákat, a cheddar sajttal töltött burgonyát. Mindezt egy-egy gyömbérnedűvel öblítettük le (az újratöltés csak jelképes egy forintba került). Borravalóval 7500 forintot hagytunk az asztalon...

Kortárs magyar művészet amerikai stílusú környezetben
Kortárs magyar művészet amerikai stílusú környezetben

Tiszta Amerika, amelybe Bukarest, Krakkó, Prága és Varsó után immár a magyarok is belekóstolhatnak Közép-Európában, ha bírja a pénztárcájuk. Ha nem vállaljuk a vacsorára szinte kötelező hamburgert négyezerért, hanem csak egy italra ülnénk be, van itt friss banánból, narancsléből, málnaszirupból és Pina Coladából összerakott Wildberry smoothie (azaz jégkásás gyümölcsturmix) vagy „hard rockos” szuvenírpohárban is kapható Hurricane koktél (mangópüré, ananász- és narancslé, Havana Club rummal, Amaretto likőrrel, naranccsal és koktélcseresznyével díszítve). A magyaros ízvilág kedvelőinek akad kisüsti barack és mézes ágyas meggy. Amúgy a vodkáknál az Absolut veri a Finlandiát, a rumoknál (mint láttuk) a Havana a Bacardit, skót whiskyben a Ballantine’s a Johnny Walkert, ginben a Beefeater a Bombay Sapphire-t.

Nem annyira az ételt-italt, hanem az eszem-iszomhoz biztosított hamisítatlan Hard Rock Café-hangulatot kell megfizetni: a relikviákat, a rockzene a Vörösmarty téri négy szinten, 1100 négyzetméteren berendezett halhatatlanok csarnokát. A Queen tagjai által dedikált gitárt, Rihanna botrányruháját, Prince selyemingét és lila ékköves mandzsettagombját, Michael Jackson csiricsáré kalapját, Madonna egy bizonyos Stevennek kézzel írt levelét. Mindezt – persze ha már egyszer fogyasztunk – ingyen, felár nélkül: vizuálisan mind a miénk lehet. Ha viszont birtokolnánk is valamit, úgy a bejáratnál elhelyezett, fizikailag megkerülhetetlen szuvenírboltban vigasztalódhatunk – mondjuk egyéves kisgyereknek való „hard rockos” rugdalózóval, potom négyezer forintért.

Könnyű lenne azt mondani – bár nagy rá a kísértés –, hogy bizonyára mindenütt minden „keményrock-étterem” egyforma, amióta 1971-ben megnyílt az első, de ez nem igaz. Esetünkben bejátszik például Budapest belvárosának építészete. Ahogy, visszatérve a McDonald’sra, a Nyugati téri „aranyíves” éttermet a világ második legszebbjének választották, nem kis részben a tervező Gustave Eiffel utólagos jóvoltából, a pesti korzó Hard Rock Caféja sem maradhat el külcsínben a glóbuszra felhelyezett másfél száz ikertestvérével szemben. A Rock Glamour Cafénak helyt adó egykori Pesti Hazai Első Takarékpénztár (1915) régmúltjába Alpár Ignác, a jelenébe pedig a DVM Group dizájnerei dolgoztak be. Az egyes szinteket, a légteret a Twisted Double – Budapest dallama kompozíció köti össze; a dupla spirál gitár fémalkotást, Baditz Gyula és Láng Tamás nyertes pályaművét harminc hazai képzőművész elképzelései közül választották ki. Kis Magyarország ez padlótól plafonig – a „nagy” Amerikában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.