Támogatással fogják meg a meleget

További pénzeket csoportosít át a kormány több lezárt vagy futó energiatakarékossági pályázat befogadott terveinek igénykielégítésére –derült ki Bencsik János – év végével távozó – energiaügyi államtitkár e heti bejelentéséből, aminek hátterét egy felújított Bartók Béla úti panelház szolgáltatta. További kétmilliárd forintot juttatnak a még az előző kormány idején befogadott panelpályázat nyerteseinek kifizetésére. A szakértői bizottság december 19-i döntése értelmében 1,995 milliárd forint keretösszegből az Új Széchenyi Tervben Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Panel II Alprogram név alatt futó pályázatok körében a hatvan lakás alattiak közül 27, az efelettiekből 25 jut támogatáshoz. Ez együttesen több mint 3442 lakóegység felújítását teszi lehetővé. Miután az év elején Bencsik bejelentette, hogy az előző kormány nem biztosított keretet a nyerteseknek, ám ők a szén-dioxid-kvóta bevételeinek függvényében folyamatosan kifizetik a befogadott pályázatok igényeit, így közel húszezer korábbi nyertes jutott pénzhez. Úgy tudjuk, további 14 ezer panellakás már elfogadott –és valószínűleg már meg is valósult – elképzelésének kifizetése így a jövő évre tolódik. Új panelpályázat csakis ezután várható.

További 700 millió forintot juttatnak az augusztusban mindössze három nap alatt lezárt Mi otthonunk felújítási és új otthonépítési alprogram akkor elfogadott, de forrás híján ki nem fizetett pályázati igényeinek megtérítésére. A kiírás régóta ilyen támogatásra váró, rendkívül széles célközönsége (lényegében az összes régi építésű, illetve most épülő társasház) pillanatok alatt elkapkodta az 1,6 milliárdos keretet. Értesülésünk szerint sok beérkezett folyamodványt utasítottak vissza pontatlanságok miatt. A most megítélt pótlással az összes elfogadott pályázó pénzhez jut. A több millió érintett ingatlanból viszont így is csak mintegy hatszáz jut állami támogatáshoz.

Kevésbé tűnik kapósnak az október elején meghirdetett, 2,97 milliárd forint keretösszegű, napkollektorrendszer kiépítését támogató ZBR-konstrukció. Ennek beadási határidejét december 31-e helyett 2012. március 31-ig meghosszabbítják. Az eddig beadott 1874 pályázat támogatási igénye közel 1,313 milliárd forint. A tervezett fejlesztések összesen 1918 lakóegységet érintenek – derült ki az államtitkár szavaiból.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium december elején 700 millió forint keretösszegben írt ki pályázatot az ÚSZT keretében egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatásra. A pályázaton társasházak és lakásszövetkezetek juthatnak forráshoz épületeik, a helyi önkormányzatok pedig saját tulajdonú bérházaik biztonságtechnikai fejlesztésére. A támogatás minden esetben vissza nem térítendő, utófinanszírozású. A pályázatok 2011. december 5-től 2012. június 30-ig a http://uszt-gyujtokemeny.hu oldalon nyújthatók be.

Az államtitkár már korábban bejelentette, hogy közintézmények és cégek energiatakarékossági beruházásai számára 2012-ben több mint százmilliárd forintot csoportosítanak át. Mivel az ÚSZT alapvetően uniós pénzeit a brüsszeli szabályok szerint tilos magánszemélyeknek juttatni, egyelőre nem látható, hogy ez a kör jövőre milyen új pályázati forrásokhoz juthat. Az elképzelések között van egy, a jelenleginél rugalmasabb éghajlatvédelmi alap. Néhány éven belül pedig kísérletet tesznek arra is, hogy az uniós pénzek egy részét mégiscsak a magánszektor felé irányítsák – értesültünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.