Még egy vővel kevesebb

Jóképű, sportos, megbízható férj és négy gyermek apja – példaszerű királyi vőnek számított évekig Inaki Urdangarin, I. János Károly spanyol király kisebbik lányának férje. Ám Palma grófja mostantól semmilyen királyi rendezvényen nem vehet részt, és könnyen lehet, hogy a címének is búcsút mondhat. A háttérben nem félrelépések, hanem egy csúf korrupciós botrány áll, ami a spanyol monarchiát is megrengetheti.

A 43 éves Inaki Urdangarin korábban a királyi család példamutató tagja volt. Magas, sármos férfi, ráadásul a kétszeres olimpiai bronzérmes spanyol kézilabda-válogatott tagja, az egyik legsikeresebb spanyol kézilabdázó. Élete 1996-ban vett meseszerű fordulatot, amikor az atlantai olimpián találkozott a nála három évvel idősebb Cristinával. A király kisebbik lánya állítólag maga eredt a vonzó férfi nyomába. 1997-ben királyi pompával egybekeltek, grófi címet kaptak, és négy gyermekük született.

A baszk származású férfi az ezredfordulón búcsút intett a sportnak, és egy jó nevű magánegyetemen szerzett üzleti diplomát. A házaspár 7,5 millió euróért vásárolt magának villát, de vettek egy többszintes barcelonai lakást is – a sajtó akkor még csak találgatta, hogy vajon miből telik a luxusra? Talán ez járhatott a férj fejében is, amikor 2003-ban átvette a Noós Intézet vezetését, amely sportrendezvények szervezése mellett szponzorokat hozott össze tartományi és önkormányzati vezetőkkel.

A nonprofit alapítványnak jól ment: 2003–2006 között többmilliós bevételük volt, jórészt közpénzekből, és – mint a madridi El País állítja – erősen túlárazott megbízásokból. A rendőrség azt is gyanítja, hogy hamis számlákat gyártottak, és „királyi tanácsadóknak” feltüntetve magukat nyomást gyakoroltak üzletfeleikre. Ráadásul a bevétel egy része után adót sem fizettek: legalább kétmillió euró Urdangarin off shore magánszámláin, például Belize-ben landolt. A botrány nyáron robbant ki, és novemberben elérte Urdangarint.

Bár még nem emeltek vádat ellene, ez állítólag csak idő kérdése.

A spanyol sajtó máris azt találgatja, megoldást jelenthet-e, ha a királyi vő lemond grófi címéről, felesége esetleg elválik tőle? Ha erre nem hajlandó – lévén a hírek szerint ez a legjobban működő házasság a királyi famíliában –, akkor a trónöröklésben betöltött hetedik helyének kell búcsút mondania? S vajon Cristina mennyit tudhatott férje üzelmeiről?

Némi tanácstalan hallgatás után I. János Károly a héten úgy döntött: „nem példamutató viselkedése miatt” száműzi a grófot minden családi rendezvényről, és ez alighanem kisebbik lányát, Cristinát is érinti. A jövőben csak Zsófia királyné, Fülöp trónörökös és felesége, a tévériporternőből decens családanyává lett Letizia képviseli majd a királyi családot. Az idősebb királylány, Elena foglalkoztatása is csökken majd, a másik vőre pedig egy éve nincs már gond, lévén 2010-ben diszkréten elváltak.

Arra a kérdésre egyelőre senki sem tud válaszolni, hogy miért volt szüksége Urdangarinnak a „dugipénzre”. A spanyol király évente 8,5 millió euróval gazdálkodhat, ebből „fizeti” családtagjait, akik a nevében vesznek részt különféle rendezvényeken. A családtagok természetesen dolgozhatnak – Elena és Cristina alapítványoknál tevékenykedik jelképes összegekért –, a közpénzektől azonban célszerű távol tartaniuk magukat. A vejekre természetesen más szabályok vonatkoznak, Urdangarin 2007 óta a Telefónica távközlési vállalat latin-amerikai és egyesült államokbeli „tanácsadója”, a család évek óta Washingtonban él – a rossz nyelvek szerint azért, nehogy utolérjék őket a spanyol nyomozók.

A botrány hatására a rendszerváltás és a monarchia visszaállítása óta először süllyedt ötven százalék alá a spanyol királyi család támogatottsága. 1998-ban a megkérdezettek több mint hetven százaléka állította, szükség van a királyságra, a válság azonban republikánusabbá tette a spanyol lakosságot is. Egyre többen érzik úgy, hogy a Bourbonok túl sokba kerülnek, és „keveset hoznak” a konyhára. Pedig az európai monarchiákhoz képest „éhbéren” vannak. II. Erzsébet angol királynő és családja évi 46 millió, Beatrix holland királynő és családja 39 millióból euróból gazdálkodhat. Az uralkodó a botrány hatására azt is megígérte: a jövőben az interneten részletesen nyilvánosságra hozzák a családtagok fizetését.

Inaki Urdangarin. Kitiltva az udvarból
Inaki Urdangarin. Kitiltva az udvarból
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.