Álmaimban Amerika

Amerika, ahol a jó mindig győzedelmeskedik, a rosszfiút pedig rendesen fenékbe rúgják.

A rendező nagyapja Hegedűs András, ’56-os, kommunista miniszterelnök, később ellenzéki szociológus volt, akivel unokája 1999-ben forgatott filmet Nagyapák és forradalmak címmel. Őt legújabb alkotásában is meglehetősen sokszor fölemlíti, de a történet ezúttal az Amerikai Egyesült Államokhoz fűződő viszonyáról szól.

Az akkor még Budapesten élő, kisdiák Hegedűs, a gonosz osztálytársak szekálása elől a mozikban lelt menedéket, ahol az amerikai akcióhősök, úgymint Sylvester Stallone és különösen Arnold Schwarzenegger biztosították: a jó mindig győzedelmeskedik, a rosszfiút pedig rendesen fenékbe rúgják. A kissrác képzeletében is egy schwarzi-féle igazságos Amerika élt, egy, a világot oltalmazó szuperállam.

A vasfüggöny leomlása után anyjával és húgával Magyarországról Ausztráliába kivándorló, jelenleg 35 éves filmes azonban már nincs elragadtatva Amerika világrendőr szerepétől. Az iraki beavatkozás és a Wall Streetről indult gazdasági válság kérdésekre ösztönzi. Ki adhatna minderre kielégítő választ, mint gyermekkori példaképe, Kalifornia kormányzója? Hozzá viszont nem sikerül bejutnia, így az új elnökkel, Obamával szeretné felvenni a kapcsolatot. Egy hordozható fülkét készít, melyet a világ több országában felállít, hogy az emberek belekukkantva videoüzenetben szólhassanak Amerika első emberéhez.

Azt gondolhatnánk, mintha Hegedűs Péter nem vette volna észre, hogy az Egyesült Államok az utóbbi évtizedekben megváltozott. De a film attól lesz drámai, átélhető, hogy a rendező ütközteti a gyermeki álomvilágot a szomorú valósággal. A rendező nem mond ki egyértelmű verdiktet az Egyesült Államokra. De miért is tenné? A világ már ilyen, egyszerre lehet szeretni és utálni az erőskezű szuperhatalmat.

Infó

AZ ÉN AMERIKÁM rendezte: Hegedűspéter.írta: Hegedűs Péter, Jane Jeffes, Trish Lake, Mark O’toole. Szereplők: Andrew G. Vajna, George Friedman, Geoff Elliot, Massoumeh Ebtekar.

Top 5

1. FILM - S.O.S. LOVE – EGYMILLIÓ DOLLÁROS MEGBÍZÁS

Tamás, Daryl Hannah és Kovács Patrícia.

2. FILM - SZILVESZTER ÉJJEL 

New York-i párok története az év utolsó napján.

3. FILM - PÉNZCSINÁLÓ

Oscaresélyes baseballfilm Brad Pittel.

4. DVD - AMRIKAI KAPITÁNY

A szuperkatona harca Vörös Koponyával.

5. DVD - ROSSZ TANÁR

Mire tanít Cameron Diaz?

Forgalmazó: Vertigo Média
Forgalmazó: vertigo média
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.