„Nem vagyunk már fiatal szőkék”

– A legjobb barátom és a legrosszabb ellenségem – mondja az észt Kadri Tali az ikertestvéréről. Anu Tali úgy fogalmaz: – Nem kell becsomagolnunk a véleményünket, csak hogy meg ne sértsük egymást. Kimondjuk, amit gondolunk, ez a csapatunk legnagyobb erőssége.

A két 39 éves karmesternő nem is akármilyen együttest hozott létre: az általuk alapított, Nordic Symphony nevű szimfonikus zenekar végigturnézta már Európát, most vasárnap a budapesti Művészetek Palotájába hozza el az északi zene hangulatát. – Hiába nagy a zenekar, a mai napig kétfős csapat maradtunk – teszi hozzá Kadri, a Nordic Symphony Orchestra menedzsere. Bár a zeneakadémián ő is karmester szakon végzett (és mindketten zongorázni tanultak), az 1997-ben debütáló zenekart azóta is Anu vezényli. – Anu a tehetségesebb, sosem akartam versenyezni vele. Már az elején világos volt, hogy ki a jobb – közli magától értetődően az ikertestvér.

Kadri (balra) és Anu Tali. Kétfős csapat maradtak
Kadri (balra) és Anu Tali. Kétfős csapat maradtak

Az eleinte észt–finn szimfonikus zenekarként működő együttes hamar nemzetközivé vált, egy-egy fellépésükön átlagosan tizenöt ország zenészei muzsikálnak együtt. – Kollégákat keresek, akiknek a zenélés ugyanolyan fontos, mint nekem –meséli a Nordic Symphony karmestere. – S hogy ezt miből ismerem fel? Abból, ahogy játszanak, a tekintetükből. Ezt a karmesteri pódiumról vagy a közönség soraiból is azonnal ki lehet szúrni.

Egy-egy koncertkörútra áll csak össze a „nagy csapat”, hiszen a tagok amúgy nemzetközi hírű szimfonikus zenekarokban játszanak. Már maga az időpont-egyeztetés is komoly kihívás. Budapesten Arvo Pärt, Grieg és Sibelius műveit adják majd elő. –Nem küldetésnek, hanem kiváló lehetőségnek tekintjük az észt és az észak-európai zeneszerzők bemutatását. Észtország egyfajta kereszteződésben fekszik, itt találkoznak egymással vallások, nyelvek, mítoszok és hagyományok. A Kelet és a Nyugat, hosszú sötét telekkel és nyaranta fehér éjszakákkal – magyarázza Anu.

Nem nehéz-e fiatal nőként betörni a zenészek férfi világába? Anu Tali jót szórakozik ezen. „Nem vagyunk már olyan fiatalok! Ez a kép csak úgy rajtunk ragadt az elmúlt évek interjúiban.” Kadri sem veszi túl komolyan a dolgot. „Huszonöt évesen alapítottuk a zenekart, de mindjárt betöltjük a negyvenet. Mit sem számít az életkorunk, bennünket mindig túl fiatalnak néznek. Ezen legfeljebb nevetni szoktunk.”

Kiegészítik egymást: ezt tartja a legnagyobb előnyüknek Anu, aki Tallinn mellett Helsinkiben és Szentpéterváron is zenei tanulmányokat folytatott. – Pontosan ismerjük egymás erős és gyenge pontjait, ezért is segíthetünk egymásnak. Ha tudják, hogyan fogjanak össze, az ikrek az életben és a munkában is elképesztő hatalommal bírnak –véli a karmester. Bevallja, hogy sokat veszekednek, noha ők ezt párbeszédnek hívják. „Mivel az Ikrek csillagjegyében születtünk, megvan az a kiváltságunk, hogy teljesen őszinték lehetünk egymással.” Kadri anynyit fűz hozzá: „És igényesek. Egymással és saját magunkkal is.” A Tallinnban született ikrek együtt határoznak arról, milyen műveket tűzzenek a zenekar repertoárjára; Anu elővezeti az ötleteit, amelyeket Kadri gyakorta elvet.

Sosem lépett színpadra karmesterként Kadri Tali, de az elmúlt másfél évtized tapasztalatait nagyon is hasznosítani tudja.Mamár nemcsak a Nordic Symphony menedzsereként, hanem az Észt Nemzeti Szimfonikus Zenekar igazgatójaként is az északi zene ügyét szolgálja. E két feladat kitölti minden idejét.

A felvetésre, hogy egyik korábbi nyilatkozatuk szerint a zenekar mellett nincs idejük férjhezmenni és családot alapítani, Anu (akit világszerte egyre több helyre vendégkarmesternek is hívnak) közbevág: – Nem emlékszem, hogy ezt válaszoltam volna. A házasság egyébként sem lehet életcél. De az ember gyakran hoz egy döntést, aztán az élet másként dönt. Egyszerre csak egy lépés tegyünk, és abból hozzuk ki a legjobbat! Szóval, hagyjuk a dogmákat!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.