Vészjelek a növénytelelőből

Megérkeztek az igazi hidegek, most már a védett, falak melletti helyekről is a téli pihenőhelyekre kell vinni az érzékenyebb növényeket.

Vannak a teleltetésre vonatkozó alapszabályok, de a sokat tűrő növények bizonyítják, hogy a legzordabb körülmények között is képesek túlélni a hátralévő hónapokat.

A lépcsőházakban, garázsokban, pincékben szoros társbérletben zsúfolódnak a melegigényes, nyáron kertben vagy balkonon élő kedvencek. Általában jó helyen vannak, de nagyon figyelni kell rájuk, mert ha időben észrevesszük a vészjeleket, akkor gyors cselekvéssel meg lehet őket menteni. Ilyenkor – a hőmérséklettől és a megvilágítástól függően – kevés vizet igényelnek. Ha sápadt és hosszú hajtásokat, leveleket hoznak, akkor jelzik, hogy kissé melegük van. Ez még nem baj. Előfordul, hogy a télen növekedett hajtás elszárad, de még ez sem baj, ugyanis a beinduló vegetáció átmeneti megtorpanását még túlélheti. Ha azonban egy-egy ilyen leálló növekedés után a növény az általános kondícióvesztés tüneteit mutatja, akkor ha lehetőség van rá, fel kell ébreszteni. Fényt, meleget és a nedvességet kell kapnia.

A hozzáértő és alapos kertész még a behordás előtt megfelelő szerekkel lepermetezte növényeit, így most sem gomba, sem a különböző kártevők nem dézsmálják őket. Ha a mostani revízió alatt mégis valamilyen szokatlant észlelnének, akkor elő a permetezővel, azonnal cselekedni kell. A levelek színváltozásáért általában a sötét vagy a nedvesség hiánya okolható. A károsító gombák hideg, száraz levegőben általában szüneteltetik a tevékenységüket. Ettől függetlenül szaporítóképleteik hibernált állapotban jelen vannak. Akinek gyümölcsfái is vannak, és téli lemosó permetezést szokott végezni, nem árt, ha a telelőben lévő növényeit is megszórja, de nyári hígítású dózissal.

A rovarokkal aránylag egyszerűbb a helyzet, mert könnyen tetten érhetők. Ehhez persze egy nagyítóra is szükség lehet. A jelenlétüket mutató első intő jel a ragacs. A ragacsgyártó minden bizonnyal valamilyen tetű lesz. A legtöbb tetűt valamilyen piretrinporral el lehet intézni. Vannak azonban trükkös tetvek is. A szobanövények legveszélyesebb kártevőjének, a pajzstetűnek találó az elnevezése. Ha kevesen vannak, finoman le lehet vakargatni a növényről, s jöhet egy alapos szappanos permetezés. Ha sok száz pajzsot találtak, akkor a kertészeti boltban tanácsot és megfelelő vegyszert adnak.

A jövő héten a tél eleji metszésről és a kerttakarításról írunk.

Föld szárazon nem maradhat

A legnépszerűbb mediterrán növény, a leander optimális teleltetése a 0-5 fokos, fűtetlen, világos helyen történhet. Nagyon kevés vizet igényel télen, de ilyenkor sem maradhat teljesen szárazon a földje.

A citrusfélék többsége, ha 5-10 fokos, világos helyiségben telelhet, akkor tavasszal korán virágba borul, meghálálva a téli pihenőt.

A muskátliról jó tudni, hogy ilyenkor is szüksége van a fényre, ez a növény a teleltetéshez a világos 4-10 fokos hőmérsékletet kedveli. Ha ennél melegebb van, akkor figyelni kell az öntözésére, mert ekkor csak részben pihen, s szüksége van némi nedvességre.

Mindazonáltal a növények tűrőképességére jellemző, hogy már évek óta sikerrel teleltetek néhány kisebb-nagyobb agavét, féltucatnyi leandert, selyemmályvát, különböző euforbiákat egy teljesen sötét, de tágas pincében 5-10 fokos hőmérsékleten.

Persze ahhoz, hogy sértetlenül átvészeljék a telet, szükséges az is, hogy jó karban és persze kártevőmentesek legyenek. Kéthetente szellőztetek és havonta óvatosan öntözöm a leandereket és a selyemmályvát, miközben a többiek szárazon állnak.

Az euforbiák a fényt és a meleget szeretik télen is
Az euforbiák a fényt és a meleget szeretik télen is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.