Megjöttek a nőkért

– Kissé kopottak, de a testük fénylik – Rátgéber László kosárlabda-mesteredző ezekkel a szavakkal konferálja fel a Kiscsillag zenekar tagjait mind a koncerteken, mind a harmadik nagylemezen.

Rátgéber az együttes tiszteletbeli tagja, már az első albumon hallható Fishing on Orfű című dal is az ő nevéhez köthető, ahogy az új korong címadó dalában is közreműködik. Mint mondja, ő a pénzért és a dicsőségért csinálja, Lovasiék azonban nem olyanok. Ők a nőkért...

Pécs belvárosában még október elején dühös férfiak csapata a nőkért tüntetett. A demonstrálókat pár közismert zenész, úgymint Lovasi András, Leskovics Gábor, Mihalik Ábel és Ózdi Rezső vezette.

A Kiscsillag zenekar tagjai ezzel a megmozdulással – merthogy valójában egy jól kitalált reklámkampányról beszélünk – harangozták be új nagylemezüket, amely a Megjöttünk a nőkért címet kapta.

Az albumon tizenhárom dal található, ebből tizenkettő vadonatúj szerzemény, míg a Sirály már tavaly megjelent kislemezen.

Előzetesnek az Olajoshordót futtatta meg a zenekar, amely egy gyermekeket segítő, karitatív program keretében íródott, s amelyből videoklip is lett.

Nemcsak az Olajoshordónak, de a lemezen található összes dal keletkezésének van története. Az Elég a maradék című szám szövege például egy törökországi strandon született, amikor is Lovasi pihenés helyett a lányait óvta éhes tekintetű, kalandvágyó török és német fiatalemberektől. A Kossuth-díjas előadóművész szövegileg annyira erősnek találta ezt a szerzeményét, hogy felhozta volna első helyre is címadó dalnak. Végül mégis hallgatott a közönségére, a publikum ugyanis a Megjöttünk a nőkért mellett döntött.

Érdekesség, hogy ha a rajongók mégis a himnikus erejű Elég a maradékot választják, akkor – egy szintén jól megtervezett koreográfia szerint – a lemez borítóján a zenekar egy égő házat oltott volna tűzoltóruhában. A formáció tagjai közül azonban senki sem akarta a másik házát felgyújtani. Idegenét pedig nem merték annak ellenére, hogy Lovasi mindenkit nyugalomra intett, mondván, majd úgyis eloltják. Szerencsére senki nem bízott benne.

A Néniket a bácsiknak! borítója végül Pécsett készült el a rajongók részvételével, akik a fotón hevesen tüntetnek kezükben „Nőt akarok” feliratú transzparensekkel. Itt tűnik fel a már említett komikus mesteredző, Rátgéber László, akinek a nevéhez a Fishing on Orfű című szám és fesztivál is köthető.

A lemez meghallgatásakor az is nyilvánvalóvá válik, hogy vallásos indíttatású szerzeményekkel bővült a pécsi alternatív rock népművelők repertoárja. Az Igen, uram című dal első versszakáért Leskovics Gáboré az érdem, Lovasi azonban továbbírta egy nagy, vicces, istenes rockhimnusszá. Az ihlet valószínűleg egy orfűi pecázás közben szállta meg a szerzőt, aki éppen az élővilágot tanulmányozta, amikor ráébredt arra, hogy Istennek kiváló humora van. Csak senki nem mer ezzel viccelődni. Kivéve őt.

A Holding című dalnak jóval rövidebb és ha úgy tetszik, testhezállóbb a keletkezéstörténete: a fent említetteknél ezt a szerző egy szállodai szobában írta, míg a szobatársa lehalkított pornót nézett...

Lovasi tehát, ahogy egykor a Kispál és a Borzban, úgy most a Kiscsillagban is bizonyítja: a mindennapi élethelyzetek szülik a legjobb gondolatokat, amelyek végül dallá állnak össze.

A Kiscsillag zenekar. Ötletgyár orfűi pecázások közben
A Kiscsillag zenekar. Ötletgyár orfűi pecázások közben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.