„Azt a leolvasztós frizsideredet!”

„Az a sok szar, ami szennyvíz, nem kamu. / Az a sok hormon a halban nem kamu. / A protein a csirkédben az nem kamu. / A vegyszer a ruccolasalátán nem kamu. / A benzin, az áram, a Putyin nem kamu. / Nagynagy üzlet és lobbi: nem kamu. /

Azt a szénsavmentes vizedet! / Azt a leolvasztós frizsideredet! / Azt a grillezett csirkemelledet! / A vitaminban gazdag életed! / Azt a fröccsöntött spanyol epredet! / Az össze jet-skizett élővizedet! / Azt a rohadt kis természetedet! / Azt a jóléti úristenedet!”

Nos, nem éppen tipikus gyerekdalszöveg, de Kardos Horváth János Kisfogyasztók című lemeze sem hagyományos gyereklemez. Az egykori Kaukázus együttes frontemberének ez már azonban a második – környezetvédelemmel foglalkozó, s gyerekeknek szóló – albuma.

A 2004-ben indult Kaukázus a 30y, a PASO, Péterfy Bori és a Vad Fruttik „generációjába” tartozott, azok közé, akik a Kispál és a Borz, a Tankcsapda és a Pál Utcai Fiúk után tűntek fel az alternatívnak mondott zenei világban. Viszonylag hamar ismertek lettek, de igazából nem terveztek hosszú távra. Abban egyeztek meg, csak addig csinálják, amíg tudnak megalkuvások nélkül együtt zenélni. A gyereklemezek nagy váltásnak tűnnek Kardos Horváth János korábbi munkáihoz képest, de ő úgy látja: a zenéje csak követte az élete alakulását.

– A gyerekeim születése gyökeresen megváltoztatta a viszonyomat a világhoz, és persze az életmódomat is. Részben emiatt szűnt meg a Kaukázus. Ha látom, min kéne változtatni a világban, de az életemben ezek a dolgok már valószínűleg nem fognak megváltozni, akkor próbáljam meg arra inspirálni a kisebbeket, hogy ők változtassanak – fogalmazta meg indíttatását. Mivel az ökológiai problémákat a legsúlyosabbak közé sorolja, ezért szeretné ezek felé terelni a gyerekek figyelmét.

Kardos Horváth első lemeze, a Földlakó nem vészjósló vagy aggodalmaskodó, hanem életigenlő volt. A legfontosabb visszajelzés, hogy a gyerekeknek tetszett, a koncerteken buliznak rá, értik a dalokat. A nemrég megjelent második album már a nagyobbakhoz, a 6–14 éves korosztályhoz szól, elsősorban az áramfüggésről. – Az emberek nem tudják, honnan jön az áram. Sokan azt hiszik, hogy az áramfogyasztással nem szennyezik a környezetüket, pedig nem így van. Az ezzel kapcsolatos tévhiteket is szeretné eloszlatni az album – mondta. Azzal tisztában van, mostanában nem az energiatudatosság az emberek legfőbb gondja, de szerinte a legnehezebb helyzetekben is meg kell próbálni „hosszabb távon megtérülő szellemi befektetéseket kezdeményezni”.

A dalok szókimondó nyelvezetét a harmincéves előadó azzal védi, hogy az általános iskolások Tankcsapdát és Fluor Tomit hallgatnak, tehát hozzá vannak szokva az erősebb kifejezésekhez. Ha irodalmi nyelven fogalmazna, azzal feleslegesen bonyolítaná a szövegeket, sőt kifejezetten eltávolítaná magát a közönségétől.

A Kisfogyasztók terjesztése sem kifejezetten hagyományos. Boltban nem kapható, de az Energiasuli nevű országos program keretében eljut az általános iskolákba, ahol a gyerekek megnyerhetik, ha jól szerepelnek egy környezetvédelmi vetélkedőn. Viszont letölthető az internetről is, méghozzá ingyen.

Kardos Horváth János a „nagyfogyasztók” szórakoztatásáról sem mondott le. Nemrég alakult meg a K2 zenekar, az együttes a Facebookon talált rá és kérte fel énekesnek. Mivel a K2 magasabb, mint a Kaukázus, így bármi lehet még belőlük.

Kardos Horváth János. A kisfogyasztókhoz szól
Kardos Horváth János. A kisfogyasztókhoz szól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.