Nem fagyott be, de lehűlést hozott a válság

A válság első két évében negyven százalékkal esett a forgalom az építési telkek piacán, idén további 15 százalékos csökkenés várható – derül ki az OTP Jelzálogbank felméréséből.

Amíg 2008-ban még 29 ezer belterületi telek cserélt gazdát, 2010-re ez 18 ezerre csökkent, az idei első fél évben pedig hétezer került új tulajdonoshoz. Egyedül Somogy megyében nőtt a forgalom, amit a bank azzal magyaráz, hogy az M7-es autópálya meghosszabbítása fellendítette a Balaton környéki telkek iránti keresletet.

A forgalom tavaly Pest megyében volt a legnagyobb, ahol 2400 telek cserélt gazdát, ezt követte Győr-Moson-Sopron (1900) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (1200 telekkel). A sor végén Békés, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok áll egyaránt ötszáznál kevesebb tranzakcióval. A fajlagos telekárban is Pest megye vezet, itt a tavalyi és idei átlagár egyaránt 7800 forint négyzetméterenként. Második Hajdú-Bihar hétezerrel, melyet Veszprém megye követ 6300 forintos fajlagos árral. A legutolsó Nógrád megye 1100 forintos négyzetméterárral.

Pest megyében jelenleg tizennégy településen huszonegy új parcellázás telkeit árulják. Ezek háromnegyede a budai oldalon található. Az átlagnégyzetméterár 15–23 ezer forint közötti, a terület pedig 800–1300 négyzetméter. A közlemény megjegyzi, hogy Pest megyében a telkek kínálatát visszafogja a területfejlesztési tervről májusban elfogadott törvény, mely szerint a belterületek csak két százalékkal bővíthetők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.