A kicsi kocsi újra száguld

A legtöbb 80-as évekbeli sorozathoz hasonlóan a beszélő Pontiac Trans Am és a bőrdzsekis Michael Knight kalandjait a hazai közönség szinkronizáltan csak a rendszerváltás után élvezhette. Szemben az Airwolfal, A szupercsapattal és mondjuk MacGyverrel, nagy kultusz alakult ki körülötte.

Pedig az eredeti Csillagközi rombolót és a Magnumot készítő Glen A. Larson producer a legkevésbé sem akarta megváltani a világot, mindössze a megfelelő elemekből rakott össze egy akkoriban szokványosnak mondható szériát. Bár Larsen szeme előtt az aktuális technikai vívmányokkal megbolondított scifi westernsorozat lebegett, a végeredmény gyökerei sokkal inkább A hatmillió dolláros férfiban (1974–78) és A bionikus nőben (1976–78) keresendők. Előbbi főhősét, egy tesztpilótát a halál közeléből hozzák vissza, hogy mesterséges testrészekkel kiegészülve, immár emberfeletti képességekkel álljon a kormány szolgálatába. Ezzel szemben a Knight Rider egyszerű rendőr főhősét a milliomos Wilton Knight menti meg, hogy a plasztikai sebészeknek köszönhetően teljesen új személyazonossággal – Michael Knightként –, a FLAG (Foundation for Law and Government, azaz Jogért és Igazságért Alapítvány) tagjaként küzdjön olyan területeken, ahol a rendőrség kevésnek bizonyul. Michael ugyan nem rendelkezik különleges képességekkel, társa, KITT (Knight Industries Two Thousand, illetve magyar fordításban: Knight Iparművek Kétezres) viszont annál inkább. KITT ugyanis nem ember, hanem mesterséges intelligencia, méghozzá egy jelentősen felspécizett Pontiac Trans Am belsejébe bújtatva. Az egyes részek elején Devon Miles, a FLAG vezetője felvázolja a Michaelra váró kihívást, a feladatokat pedig többnyire KITT-tel együtt oldják meg – a sorozat negyedik állandó szereplője, Bonnie (a második évadban April) KITT karbantartásáért felel. A megszokott akcióelemek mellett Larson humorral gondoskodott arról, hogy a végeredmény családbarátmaradjon: Michael és KITT rendszeresen csipkelődik egymással, és utóbbinak állandóan meglepetéseket okoznak a látszólag teljesen irracionális emberi reakciók és érzések.

Mindez bőven elégnek bizonyult a közönség számára: az egyes évadokban nem volt jelentős fejlődés, Larsen megmaradt a bevált receptnél. Bár David Hasselhoffról mostanában csak súlyos alkoholproblémái miatt hallunk, kár lenne elhallgatni, hogy a színész akkoriban az abszolút csúcson volt. A Knight Riderbe a Nyughatatlan fiatalok című szappanoperából ugrott be, amiben hét éven keresztül játszott. Népszerűsége Európában az amerikainál is nagyobb volt: zenei karrierjét például az Államokban nem tudta beindítani, de nálunk (főleg Németországban) slágereket csinált. Ráadásul nem sokkal a Knight Rider után a 11 (!) évadot megért Baywatchba vágott bele.

A Hasselhoff-jelenség mai szemmel éppúgy megmosolyogható, mint maga a sorozat, mégis a popkultúra részét képezik. A Knight Rider létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a meglehetősen egyszerű történet az indulástól számított közel harminc évben újra és újra előkerült, hol kisebb, hol nagyobb sikerekkel (egy moziváltozat ugyancsak tervbe van véve, lásd keretes írásunkat). A Knight Rider 1986-os lezárása után, 1991-ben tért vissza a gárda a Knight Rider 2000 című tévéfilmben. Eredetileg egy készülő új sorozat pilotjának szánták, de végül nem lett folytatása. Viszont KITT teljesen új külsőt kapott egy jelentős átalakításokon átesett, tűzpiros Dodge Stealth formájában, és a cselekmény a jövőben játszódott. A Knight Rider 2010 (1994) csak címében kapcsolódik az előzményekhez: egy meglehetősen feledhető, Mad Max-szerű apokaliptikus világba kalauzoló tévéfilm Michael, Devon és KITT nélkül. Michael Knight a Team Knight Riderben (1997) tért viszsza egy mellékszerep erejéig, azonban nem Hasselhoff játszotta. Ez a 22 részes sorozat már csapatnyi mesterséges intelligenciával felszerelt járművet és mindenre kiképzett sofőrt vonultat fel.

A folytatások legnagyobb problémája az, hogy túlontúl eltávolodnak a gyökerektől – ezzel éppen arról mondanak le, ami az eredetit népszerűvé tette. Az NBC tanulva a hibából, 2008-ban az alapsorozat szellemiségében készített tévéfilmet – főszerepben Michael Knight fiával, de egy vendégszerepre az apa (immár ismét David Hasselhoff megformálásában) is beugrott. Az NBC nem titkolta, hogy a tévéfilmet egy lehetséges sorozat pilotjának szánja, amit siker esetén forgatnak le. A nézettségi mutatók hatására belevágtak, de végül csak egyetlen évadot ért meg. Az új Knight Rider, ha nem is váltotta be a hozzáfűzött reményeket, azt mindenképp mutatja, hogy a dologban van potenciál – csak éppen olyan megközelítésre lenne szükség, amely hű marad az alapokhoz.

FILM, AMI NINCS

A számos televíziós reinkarnáció mellett többször felreppent a hír, hogy a Knight Riderből mozifilm készül, de eddig nem költözött át a nagyvászonra. A moziváltozatot még 2002 elején jelentette be a Revolution Studios, a projektben szerepelt volna David Hasselhoff is, igaz, csupán mellékszerepben. Egy évvel később új forgatókönyvírók kerültek a képbe, és Michael Knight mentorként kapott volna helyet a filmben, a főhős a fia lett volna. Az ő megformálására Ben Afflecket szemelték ki a producerek. A jogok 2006-ban a The Weinstein Companyhoz vándoroltak, és ekkorra már Orlando Bloom neve merült fel, ő azonban visszautasította az ajánlatot. Azóta nincsenek új információk a filmről.

ADATLAP

Az eredeti sorozat 1982 szeptemberében indult az NBC-n, és 4 évadot, összesen 90 epizódot ért meg, mígnem 1986-ban leköszönt a képernyőkről. Nálunk 1992-ben kezdte vetíteni a Magyar Televízió, azóta a Knight Ridert többször ismételték, jelenleg a Cool vetíti hétköznap délelőttönként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.