Komédiakúra

Boci-boci tarka... – kezdi énekelni magyarul Adir Miller izraeli színész, és hát kell-e ennél meggyőzőbb bizonyíték a magyar gyökerekre?

Azért elmeséli még, mennyi paprikás krumplit, rakott krumplit és paprikás csirkét evett gyermekkorában (az elnevezéseket egytől egyig magyarul mondja). – Életem legfinomabb ételei ezek – teszi hozzá sóvárogva. Ízletes ennivalók és sok-sok nevetés közepette nőtt fel Adir, de azért mást is megtanult a családjától. Anyai nagyanyja Budapesten nőtt fel, a nagymama nővérét belelőtték a Dunába. A nagyapja testvérét is a nácik gyilkolták meg. – Az egész családom holokauszttúlélő – összegzi a 37 éves színész. Ezek a történetek mindvégig ott lebegtek körülötte, de a nagyszülők boldog, optimista környezetben nevelték őt, akárcsak az édesanyját, aki tizennégy éves koráig élt Pesten. Mindannyian sok fájdalmat hordoztak magukban, de sosem mutatták.

Ez az üzenete A házasságközvetítő című filmnek is, amelyet az október 27-én kezdődő Izraeli Filmhéten láthat a hazai közönség. A Miller által alakított címszereplő szomorú sorsú embereknek segít párt találni az 1960-as években játszódó történetben. – A filmben egy kamasz fiú az életet a házasságközvetítőtől tanulja, aki annyi mindenen keresztülment már. Ám a lényeg, hogy bármi is történjen, az élet megy tovább. A zsidó emberek is tudják ezt: sohasem felejtenek, de tisztában vannak azzal, hogy folytatniuk kell – magyarázza a színész.

Saját koránál tizennégy évvel idősebb férfit kell alakítania a filmben, és ebben is a családja segítette. – A szerep megformálásakor a nagyapámra gondoltam, aki arisztokratikus és kemény ember volt, egyébként vívóbajnok. Emlékszem az arcára: rá volt írva, hogy sok mindenen átment – meséli Miller. Szerinte az, hogy Avi Nesher rendező a fiatal kora ellenére őt kérte fel, annak a jele, hogy őszintén hitt benne.

A jókedv jellemezte a karrierje kezdetét: miután a kötelező katonai szolgálat után leszerelt, huszonegy évesen saját stand-up show-t, azaz dumaszínházat indított. Éveken át ezzel kereste a kenyerét, és itt látta őt Nesher is. A neves rendező annyit mondott neki: komikusként is vicces, de elsősorban jó színész. Amikor később a The Secrets (Titkok) című filmjét készítette, már Millert hívta. És most újra együtt dolgoztak.

Az izraeli Oscarnak nevezett Ophir-díjat is elnyerte tavaly Miller A házasságközvetítőért. Noha többször játszott már színházban, a filmet jobban szereti, mert – mint fogalmaz – húsz év múlva is meg lehet nézni. Addigra már láthatják a lányai is (most két-, illetve négy és fél évesek), akiknek egyelőre korai lenne a holokausztról beszélni. – Egy napon muszáj elmondanom nekik is. A későbbi generációk sem felejthetik el a történteket – hangsúlyozza az Izraeli Filmhét díszvendége, aki szerepelt már Emmy-díjas vígjátéksorozatban és humoros talkshow-ban is.

S hogy inkább komikusnak vagy színésznek érzi-e magát? – Olyan ez, mintha arra kellene válaszolnom, hogy fiú vagy apa vagyok-e. Természetesen mindkettő – feleli Adir, akimost jár negyedszer Budapesten. A nagymamája annak idején a Gerbeaud-ról is beszélt neki, oda már a legelső útján ellátogatott. S ezúttal is magyar ételeket eszik majd. A vidám emlékeket idézi fel, hogy az élet ne csak a filmvásznon menjen tovább.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.