A doktor, aki túl sokat tud

Vannak, akik megmentőjükként beszélnek az orvosról, mások a rács mögött látnák legszívesebben. Mindeközben dr. Conrad Murray mélyen hallgat: az amerikai showbusiness-történelem egyik legfontosabb tárgyalásának vádlottja az őt kihallgató rendőröknek higgadt és nagyon részletes vallomást tett, a hirtelen rá zúduló interjúkérésekre azonban két éven keresztül nemet mondott.

Az 58 éves Murray azt állítja: halálos fenyegetések tucatjait kapja Michael Jackson halála óta. Ezért nem reagál e-mailjeire és csak nagyon kevés embernek veszi fel a telefont. Egyébként ez is csak egy YouTube-ra feltöltött videoüzenetből derül ki, amelyben ártatlannak vallja magát. A per már a harmadik hetébe lépett. Az ellene felsorakoztatott tanúk vallomását rezzenéstelen arccal hallgató Murray-ről eddig vajmi keveset lehetett tudni, de két hét leforgása alatt a vád a nőügyeitől kezdve zavaros pénzügyein át az elhanyagolt, házasságon kívül született gyerekein keresztül mindent kiterített a nagyérdemű elé.

A gyermekként luxusról álmodó, szegény grenadai családból származó szívspecialista azt hitte, megfogta az isten lábát, amikor anyagi gondjai közepette maga Michael Jackson fogadta fel magánorvosának. Ám arra minden bizonnyal nem gondolt, hogy a végén kamerák hada követi őt a Los Angeles-i bíróságra, ahol azzal a váddal kell szembenéznie, hogy halálos adag (kizárólag kórházban használt) altatót, propofolt adott be a popszakma legsikeresebb előadójának, majd késleltette a mentők kiérkezését.

Pedig Murray élete, úgy tűnt, maga a megvalósult amerikai álom. Huszonöt évesen kereste fel soha nem látott édesapját, aki Houstonban praktizált. A papa gazdagokat és szegényeket egyaránt gyógyított. A látogatás olyan hatással volt a fiatal Conradra, hogy két év múlva már a texasi egyetem orvosi előkészítőjére járt, később pedig a nashville-i egyetemen szerzett orvosi diplomát. 1999-ben elérkezettnek látta az időt, hogy – édesapja nyomdokaira lépve – megnyissa első magánrendelőjét. Nem máshol, mint a szerencsejátékosok paradicsomában, Las Vegasban, ahol a pop királya is gyakori látogató volt. A két férfi 2006-ban találkozott először, amikor Jackson és gyermekei influenzásak lettek, és az énekes az akkor már elismert dr. Murray-hez fordult segítségért.

Beszámolók szerint Jacko és az orvos hamar összebarátkoztak. A szorongó, más világban élő énekesnek szimpatikus volt Murray holisztikus hozzáállása a gyógyításhoz. Így nem volt kérdéses számára, hogy őt akarja maga mellett tudni a 2009-ben esedékes nagy visszatérő turnéján. Szolgálataiért havi 150 ezer dollárt ajánlottak fel a kardiológusnak, aki ez időben szélesítette ki praxisát Houstonra.

A védelem azt állítja, dr. Murray végig páciense érdekeit nézte, nem írt fel neki olyan gyógyszert, ami a halálát okozhatta volna. Murray védőügyvédje, Ed Chernoff szerint Jackson jó ideje kemény gyógyszerfüggő volt, és Murray épp hogy lehozni próbálta a propofolról, amit az énekes már a „tejecskéjének” hívott.

A Jackson család mindeközben sír és konspirációs elméleteket gyárt. Egyedül a gyerekek Paris, Prince és Blanket maradnak ki a cécóból. Michael édesapja, Joe Jackson 2010-ben Larry Kingnek adott interjújában azt állította: fia attól félt, hogy meggyilkolják. Az apa szerint dr. Murray csak az egyik láncszem a történetben.

És ebben minden bizonnyal igaza is van. A szőke hajú porcelánbabával alvó énekes gyerekkora óta krónikus szeretethiányban szenvedett. A most másokat vádló édesapja ütötte-verte, külsejével cukkolta a már hatévesen kemény munkára kényszerített Jacksont. Így lett egy felnőtt testébe zárt örök gyermek a pop királya.

A hányattatott sorsú énekes talán sosem nyugodhat sírjában. Ha el is ítélik dr. Murray-t, akkor sem ismeri meg a világ annak a lejtőnek minden állomását, amelynek során egy őstehetségből gyógyszerfüggő, botrányokkal tarkított életű emberi roncs lett.

dr. Conrad Murray
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.