Inkább Szent, mint Sir

Régen nem látszott olyan kiegyensúlyozottnak, majdhogynem boldognak a korábbi ápolatlan imázsától is megvált ír énekes-zeneszerző-aktivista, mint az október eleji, kerek születésnapját megelőző napokban.

A Londonban élő Sir Bob Geldof fütyül ugyan a nagy napra, de kihasználta az alkalmat, hogy emlékeztesse a világot: a látszat ellenére 2011-ben is a zene a legfontosabb számára. Kilenc év kihagyás után megjelent albumát, az önironikus címet viselő How To Compose Popular Songs That Will Sellt (Hogyan szerezzünk népszerű dalokat, amelyeket el is lehet adni?) lelkesen fogadta a közönség stilisztikai változatosságáért, dallamosságáért, mély, személyes tartalmáért. Az album és az erre épülő turné sikere csak újabb bizonyíték a II. Erzsébet által 1986-ban lovaggá ütött, de inkább Szentként, mint Sir Bobként emlegetett művész számára. Pályafutása egyik legpozitívabb időszaka érkezett el.

Talpra állt a tragédiák után
Talpra állt a tragédiák után

Magánéletét korábban tragédiák sora árnyékolta be. A Dublin mellett született Geldof, akit a középső neve (Zenon), illetve gyenge fizikuma közötti kontraszt okán rengeteget ugrattak az osztálytársai, korán elvesztette édesanyját. Utazó kereskedelmi ügynökként dolgozó apja elhanyagolta, később pedig nagy szerelme, Paula Yates elhagyta. A fénykorában briliáns tévés műsorvezetőnőt, három lánya (Fifi Trixibelle, Peaches Honeyblossom és Little Pixie) édesanyját tízévi együttélés után, 1986-ban vette el feleségül. Ám Yates a kilencvenes évek közepén végzetesen beleszeretett Michael Hutchence-ba, az ausztrál INXS együttes frontemberébe. Yates végül faképnél hagyta családját, összekötötte az életét Hutchence-szel, szült neki egy kislányt, majd eltemette a magát egy szállodai szobában felakasztott ausztrál sztárt. Később a boldogtalanságnak és különböző függőségeknek olyan örvényébe került, hogy maga sem élte túl az ezredfordulót.

A Szent most először volt képes beszélni összeomlásáról, sokéves gyászáról. Az öngyilkosság küszöbére kerülve listát készített arról, mi szól az élet folytatása mellett. Egyetlen ilyen érvet talált, a gyermekeket, akik közé immár az örökbe fogadott Tiger (Yates Hutchence-től fogant gyermeke) is tartozott. Geldof egy csodával felérő szerencsés találkozásnak tulajdonítja túlélését. Jelenlegi élettársa, Jeanne Marine francia színésznő kitartó szeretettel „varrta össze a lelkét”.

Személyes megpróbáltatásai nem akadályozták meg Geldofot abban, hogy párhuzamosan három területen is kiemelkedő eredményeket érjen el. Először is az 1975-ben megalakult, a punkmozgalomhoz közel álló, gyorsan a csúcsra került ír együttes, a Boomtown Rats szólóénekeseként. Másodszor az afrikai éhezés, szegénység és eladósodottság elleni kampányával, amelynek állomásait olyan címszavak jelzik, mint az 1984-es Do They Know It’s Christmas? Band Aid világsláger. Egy évvel később jöttek a 150 millió fontos adományt hozott Live Aid-koncertek, illetve – a húszéves évfordulón – a Live 8 párhuzamos hangversenyek. Miközben a világot huszonhét éve buzdítja a fekete kontinens rászorultjainak megsegítésére, eszes üzletemberként, tévéprodukciós társaságok és ingatlanvállalkozások befektetőjeként maga is meggazdagodott. Mintegy 32 millió fontos (11 milliárd Ft-os) vagyonával a 230. legtehetősebb írként küzdötte felmagát a Sunday Times gazdagokat felsoroló 2011-es listájára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.