A selyem ölelésében

Repülés, hintázás, fejjel lefelé lógás – a jógának nem feltétlenül kell komolynak lennie, lehet szórakoztató és vidám is, miközben mit sem veszít hatékonyságából.

A mozgásforma egyik legszélsőségesebb változata az úgynevezett antigravitációs, egészen máshogy fest, mint amit eddig a jógázók megszokhattak. A terem inkább egy cirkuszi társulat gyakorlóhelyének, mintsem egy szokványos jógateremnek tűnik. Itt nyoma sincs habszivacsnak vagy szőnyegnek, amelyeken a gyakorlatokat végezhetnénk. Helyette a plafonról függőágyak csüngnek, benne pedig az emberek denevér módjára lógnak, illetve hintáznak. Az új mozgásforma lényege, hogy a talajtól eltávolodva minden a levegőben történik.

Az antigravitációs jóga atyja az amerikai Christopher Harrison, az 1980-as években sikeres nemzetközi tornászkarriert tudhatott magáénak. Egy komoly sérülés azonban más útra terelte életét, és az Illinois állambeli Evanstonban született exsportoló a tánc felé vette az irányt. Egy darabig ugyan megbirkózott a heti nyolc show-val a Broadwayn, a több híres musicalben is fellépett táncos teste azonban idővel felmondta a szolgálatot. Végül 1991-ben saját társulatot alapított.

Az AntiGravity akrobatikus előadócsoport vegyíti a sportot és a színházat, tagjai korábbi atléták, táncosok és légtornászok. Harrison több ismert nemzetközi nagyvállalat (Google, Microsoft, Samsung) számára rendezett látványos show-kat, de az ő nevéhez fűződik a Barack Obama elnöki beiktatása alkalmából rendezett washingtoni produkció is.

A társulat 1996-ban Indiába utazott a Miss India szépségverseny megnyitójára. Harrison ekkor 35 éves volt, ő koreografálta a show-t, és hiába szeretett volna, képtelen volt szerepelni benne – a sérülései a fellépést nem tették lehetővé. Ahelyett, hogy visszament volna New Yorkba, úgy döntött, marad még egy ideig. Nyugat-Indiába vette az irányt, ahol felfedezte a jógát. Rengeteget tanult a gurujától, s a Nagy Almának is hívott metropolisba visszatérve folytatta a jógázást.

Harrison addig fejlesztette magát, míg 1999-ben egy radikálisan új ötlettel rukkolt elő. Társulatát a talajról a levegőbe röpítette az általa kifejlesztett selyem függőágyak segítségével. A „lógás” – amellett, hogy nagyon látványos – kifejezetten jónak is bizonyult. Tehermentesítette a gerincoszlopot, s a hosszú repülések után könnyű volt vele nyújtani is. Az új eszköz segítségével pedig Harrison olyan sztárokat „repített”, mint Pink, Mariah Carey, Britney Spears vagy Courtney Love.

A jóga és a függőágy kombinálása ezek után adta magát. Harrison kifejlesztett egy új mozgásformát, ebben a jóga, a légtorna, a tánc és a pilates elemeit vegyíti. Az elnevezésen sokat nem gondolkodott, a 2007-ben indult antigravitációs jóga gyorsan meghódította a világot.

A sport kifejezetten ajánlott azoknak, akik legalább hatvan percig nem akarnak tudomást venni a külvilágról – a selyem ölelését választóknak annyira kell ugyanis koncentrálni magukra, hogy nincs idejük agyalni a mindennapi gondokon. Nem is gondolná az ember, mennyire nehéz megtalálni az egyensúlyt egy könnyű függőágyban – pláne gyakorlatok végzése közben. S ha valaki nem összpontosít eléggé, könnyen elveszítheti a stabilitását. A „selymes burokból” kipottyanva pedig a gravitációnak az emberi testre gyakorolt más hatásait is megtapasztalhatja. Igaz, már csak a földön.

A függőágyban nem olyan könnyű megtalálni az egyensúlyt. Kellő összpontosítás hiányában a gravitáció más hatásait is gyorsan meg lehet tapasztalni
A függőágyban nem olyan könnyű megtalálni az egyensúlyt. Kellő összpontosítás hiányában a gravitáció más hatásait is gyorsan meg lehet tapasztalni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.