Hirtelen halál a hab alatt

Hová álljanak a „belgák”? – kérdezi az ismert vicc poénja. Az aktuális válasz: mostanában épp a „bárpult” közelébe, mégpedig a budapesti Vajdahunyad várában található Mezőgazdasági Múzeumban.

Itt rendezik meg a hétvégén a II. Belga sörfesztivált, huszonnégy sörfőzde mintegy száztíz csapolt és üveges kínálatával. A hagyományteremtő szándékkal rendezett eseményre kilátogatók Szabó Győző, a belga sörök nagy hazai kedvelője nyomdokába léphetnek. Az ismert színművész saját bevallása szerint annyit támasztotta már azt a bizonyos bárpultot, kezében a (nála legalábbis) favorit Quintine Amrée-val, hogy lassan réztáblát érdemelne érte. A művésztorkon leöblített 8,5 százalékos félbarna Ale még csak különösebben erősnek sem számít a belga ízkavalkádban: a rekorder Scaldis Ambrée meg sem áll a borok alkoholtartalmával vetekedő tizenkét százalékig.

Ezt csak intelemként említjük azok számára, akik esetleg elkapatnák magukat: a fesztivált megelőző sörkóstolón e sorok írója négy év brüsszeli tapasztalattal sem tudott ellenállni a színes-illatos-habos nedűknek. A belga sör roppant változatos. Vicc nélkül leguríthatunk napi egykét különböző fajtát anélkül, hogy akár csak egyszer is ismételnünk kellene egész évben. Vannak például búzasörök, apátságiak, gyümölcsízesítésűek vagy a spontán erjedésű lambicok. – A belga sör nagy vonzereje a sokszínűsége. Nem is csoda ez egy olyan országban, ahol például évszázadok óta ismerik és használják az egzotikus fűszereket, mint a koriander vagy a gyömbér – magyarázza Salamon György. A sörszakértő szerint a magyarok is szívesen fogyasztanak a kis ország italaiból, és a közhiedelemmel ellentétben nemcsak hölgyek, hanem férfiak is élnek a gyümölcsös ízesítésű fajtákkal, így a legismertebb Kriekkel is.

A „Biergiumként” is emlegetett Belgiumban a sörökhöz speciális üveg vagy pohár dukál. Erre a szuveníripar különben rendesen rá is játszik: elég egy pillantást vetni a Brüsszel–Budapest repülőjáratokra felvitt kézipoggyászok tartalmára. Nos a Quintine-t például csatos, sötétbarna palackban árulják, míg a Hoegaardent (blanche) vastag falú, öblös pohárba töltik ki. Salamon György szerint a belga nedű azonban minden marketing nélkül is megállja a helyét, bekötött szemmel is nyugodtan kóstolhatjuk. – Sehol nem állnak hozzá ilyen alázattal a sörkészítésnek, használják fel építően a sok évszázados tapasztalatokat –mondja a szakmai háttérről. A legkevésbé sem kell megijedni a mégoly rémisztő nevű söröktől sem! A Barbar például édes-kesernyés, mézes-szőlőmustos-karamellásízvilágú vallon Ale, igen kellemes meglepetés. A Mort Subite, azaz a „hirtelen halál” pedig különböző gyümölcsízekben is kapható lambic. Málnás vagy őszibarackos változata nagyon is „túlélhető”, legalábbis egy bizonyos (alkohol)mennyiség beviteléig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.