Jön a leárazások kora

Felfokozott várakozással tekintenek a szervezők és a kiállítók a ma nyitó budapesti Lakásvásárra, amely az ingatlanalapú devizahitelek végtörlesztési lehetőségének kormányzati bejelentése utáni első lakáspiaci rendezvény.

És mint ilyen, jó alkalmat szolgáltat arra, hogy kiderüljön: mire lehet számítani a következő hónapokban a pia con. Sokak szerint arra minden bizonnyal, hogy a hitelüktől szabadulni igyekvők között vannak olyanok, akik a lakásuktól is szabadulni akarnak majd, gyorsan és jelentős árengedménnyel akár.

Borsi László, a Lakásvásár Médiacsoport elnöke – az egykori Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke – kijelentette: soha ilyen kritikus és kiélezett helyzetben nem volt még sem az építőipar, sem a lakásfinanszírozás, az emberek tűrőképességük határára értek, sokaknak a pénzügyi helyzete már tarthatatlan. A lakáspiacról jószerével eltűntek a külföldi beruházók, a magyarok is szenvednek, a kormányváltás után nagy hévvel beharangozott, hangsúlyozottan kiemelt helyen szerepeltetett otthonteremtési programból még semmi nem valósult meg. Az állam teljesen kivonult a területről, a lakást vásárolni szándékozók immár semmiféle támogatásra nem számíthatnak. A devizahitelesek megmentésére született kormányzati döntést ugyanakkor nem előzték meg hatástanulmányok, ezért kizárólag becslések keringenek arról, hogy vajon hányan és kik tudnak élni a lehetőséggel.

A teljes káoszt okozó parlamenti döntés után még nem tudni, milyen új termékekkel rukkolnak elő a bankok. A Lakásvásár éppen ezért lesz különösen érdekes, mert az ingatlanforgalmazók, a bankok és a lakás-takarékpénztárak számára is reális mintavétel lehet a jövőben megmutatkozó új igényekről. Azt sokan valószínűsítik, hogy akár tömegesen is megjelenhetnek a „próbálkozók”, akik a nagy lakásukat kisebbre akarják nagyon gyorsan cserélni, hogy így szabaduljanak meg a hitel terhétől. Még nem tudni, hogy a devizahitelüket alkalmi árfolyamon forintosítani szándékozók milyen banki kínálattal találkoznak majd, illetve azt sem, hogy mennyien élnek majd a soha vissza nem térő lehetőséggel.

A CIB Bank lakossági üzletágának vezetőjétől, Horváth Krisztiántól megtudtuk: az már egyértelmű, hogy a jövőben sokkal nagyobb szerepet kap majd a lakáshitelezésben a költségek és a kamatok átláthatósága a tervezhető hiteltörlesztésre, kiszámíthatóságra vágyó ügyfelek táborának növekedése miatt. A CIB, amely elsők között jött ki a 3-5 éves kamatperiódusra fixált hitelekkel, jelentős élénkülést tapasztalt az efféle terméket választók számában.

Az öngondoskodás szerepe megnőtt, amit immár a számok is jeleznek: a Fundamenta Lakáskaszsza Zrt.-nél tavalyhoz képest már 25 százalékkal több szerződést kötöttek. Mint Morafcsik László, a társaság értékesítési és marketingigazgatója rámutatott: az ügyfelek rájöttek, hogy nincs más választásuk, mint magukról gondoskodni. Ugyanakkor – tette hozzá – nem egészséges helyzet az, hogy a több mint harminc kereskedelmi bank mellett a Fundamenta az idén eléri a húszszázalékos részedést a lakáshitelezési piacon.

Az is az új helyzet eredménye, hogy a Lakásvásár most először felújítási szekcióval is kiegészült, területének negyedén. A rezsicsökkentő beruházások iránt gyorsan nő a kereslet.

Jövőkép kicsiben
Jövőkép kicsiben FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.